Коли Дніпро замість моря

29.07.2011
Коли Дніпро замість моря

Для дітей відпочинок біля води — найкращий.

У той час, як Америці загрожує дефолт, українці теж особливими фінансовими успіхами похвалитися не можуть. Люди, які раніше могли собі дозволити відпочивати у Криму та за кордоном, тепер — хочуть того чи ні — мусять задовольнятися міськими пляжами столиці. Згідно з опитуванням, проведеним компанією Research & Branding Group, більше 60% українців проведуть літо на дачах або київських пляжах, оскільки не можуть оплатити якісний повноцінний відпочинок. «Ми зазвичай їздили на море двічі, а то й тричі на рік. Тепер iз сином ходимо на Дніпро, оскільки це і безкоштовно, і засмага теж з’являється», — зауважує пані Тетяна Галицька, що з самого ранку прийшла із сином Сашком на пляж «Дитячий», що входить у мережу обладнаних місць відпочинку в одному з найпопулярніших комплексів — Гідропарку. Наскільки такий безкоштовний відпочинок відповідає вподобанням киян та санітарним нормам, «УМ» вирішила дізнатися, провівши моніторинг зон відпочинку цього пляжного сектору, який за кількістю відпочивальників і розваг б’є всі можливі рекорди.

 

У компанії кишкової палички

Ви ще не встигли розкласти речі, роздягнутися і навіть дійти до води, як вас «привітно» зустрічають гори сміття в пакетах і просто на піску. Щоб дістатися до річки, треба згадати, що означає «біг із перешкодами» — через пластикові пляшки, сотні недопалків і упаковок від чипсів і сухариків. Ця панорама, як не дивно, відкривається на одному з найчистіших, на думку працівників і відпочивальників, пляжів Гідропарку з сонячною назвою Sun City. «Та ні, що ви, у нас дуже чисто. Ну хіба що трохи брудненько. Просто самі розумієте, плинність кадрів, прибиральники з’являються на роботу рідко, звільняються мало не щодня. Але подивіться далі — на сусідній пляж. Бачите, скільки там сміття?» — зазначає охоронець «Сонячного міста». Таки правда: сміття на сусідньому пляжі видно ще з Венеціанського мосту. І це враховуючи те, що вхід туди платний. На Sun City пройти можна безкоштовно, проте прокат шезлонгів коштує 50 гривень, а без них ви просто не знайдете чистого місця, аби позасмагати на піску. «Ще минулого року вхід був платний для всіх, — розповідає один iз працівників пляжу, — так це давало результат. Приходили відпочивати нормальні люди, за 50 гривень ми видавали їм шезлонг, парасольку, кожному курцю розносили спеціальні склянки з водою, аби недопалки не валялися абиде. Тепер ситуація така, що хоч звільняйся».

Проблеми стосуються не тільки забрудненого берега, а й води у річці. «Я все життя ходжу на цей пляж, ще з років юності. Ми дуже переживали, коли він був платний і обгороджений високим парканом. Але зараз тут так брудно, що ходимо, бо просто звикли. Буває, прийдеш зранку, а вода смердить каналізаційними стоками від ресторанів, мийними засобами. У річку зливають і брудну воду з басейну, і залишки їжі: помідори, інші протухлі овочі, пивні пляшки», — скаржиться постійна відвідувачка пляжу Тамара Стрельцова.

Проте на пляжі Sun City є й свої плюси, яких на інших пляжах Гідропарку годі шукати — тут є чимало роздягалень, душових кабінок і чистих туалетів. На відміну від нього, пляж «Дитячий» не тішить навіть місцем, де можна обмити ноги від піску. Кажуть відпочивальники, раніше тут їздила спеціальна машина для прибирання і очищення піску, а за останній місяць її тут не бачили. Поруч iз «Дитячим» розташований пляж «Ветеранський» — невеликий, але людний. Пенсіонерам вхід безкоштовний, відпочивати вони можуть на вбудованих у пісок шезлонгах. Ззовні пляж чистий, проте інфекцій йому не позичати.

«Якість прибережних зон тут надзвичайно погана, туалети не працюють, всюди дуже брудно. Генделики, що плавають на воді, скидають у воду все, що можна і не можна собі уявити. Всюди лежить безліч пляшок, риболовецьких гачків. Окрім зовнішніх негараздів, вода в річці кишить інфекціями. Нещодавно на пляжах «Молодіжний», «Дитячий», «Ветеранський» знайшли кишкову паличку», — оцінює ситуацію еколог Київського культурно–екологічного центру Володимир Борейко.

Незважаючи на такі фактори, вищезазначені пляжі відкриті, наповнені людьми різних вікових категорій і продовжують функціонувати: і рибу тут ловлять, і в Дніпрі плескаються. Ніяких табличок iз попередженнями про наявність хвороби у воді й близько не видно.

Раді й синиці в руках

Відсутність попереджувальних знаків і прибраної території відпочивальників тим часом зовсім не відлякує. Спортсмени, пенсіонери, дітлахи з першими сонячними променями і навіть у похмуру погоду заповнюють пляжі майже повністю. «Мене все влаштовує, я задоволена відпочинком у Гідропарку. Майже щодня ходимо і купатися не боїмося», — запевняє пенсіонерка Ірина Руденко, виконуючи ранкову гімнастику на піску.

Та й на пляжі «Дитячому» вистачає маленьких відпочивальників. «Зазвичай тут iще більше дітей бавиться. Їм ніколи не буває сумно», — говорить молода мама Оксана. Відпочинок у Гідропарку приваблює багатьох розвиненою інфраструктурою. Безмежна кількість кафе, магазинів, наявність спортивної зали, прогулянки на теплоходах, клубні комплекси багатьох не лишають байдужими. До того ж діти завжди можуть розважитися у парку з каруселями та атракціонами.

До речі, відпочивають на пляжах Гідропарку не лише діти, пенсіонери та домогосподарки, а й працівники престижних підприємств. «Ми любимо прийти сюди, аби освіжитися перед роботою, — відзначає подружня пара бізнесменів. — І від дому близько, і до роботи недалеко, атмосфера приємна».

Що ж до атмосфери, то приємною вона видається далеко не всім. Пенсіонери скаржаться на дітей, які занадто голосно бавляться і бризкаються водою. Батьки дітей, у свою чергу, обурені тим, що на пляжі під назвою «Дитячий» діти через претензії людей похилого віку не можуть сповна відпочити і почуваються винними безпідставно.

Зазначимо, що, незважаючи на бруд, iз безпекою на пляжах Гідропарку глобальних проблем немає. У кожному секторі є рятувальні човни, медсестри, які спостерігають за порядком на воді.

Хочеться вірити, що перлині відпочинку й оздоровлення столиці нададуть гідного стану, пляжі знову почують звуки очисних машин та й самі відпочивальники стануть охайнiшими.

 

ДО РЕЧІ

За останніми даними Київської СЕС, киянам не слід купатися на пляжах «Чорторий», що мiститься в парку Дружби народів, «Тельбін», «Райдужний» і «Центральний» на Трухановому острові. Після замірів води в районі цих пляжів у СЕС дiйшли висновку, що кількість допустимих кишкових паличок у водоймі значно перевищує всі допустимі норми. Частково відновлено купання на пляжах «Венеція» і «Дитячий», проте у СЕС радять триматися подалі від води після дощових днів, адже дощі продовжують змивати у воду бруд iз пляжів і вулиць, наповнюючи річку новими «порціями» інфекцій.

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>