Є «голий» рекорд!

29.07.2011
Є «голий» рекорд!

Найсильніший український брасист Ігор Борисик на ЧС не пробився до жодного з фіналів. (Фото Рейтер.)

На тлі надзвичайно плідного за кількістю світових рекордів минулого чемпіонату світу нинішній планетарний форум виглядає бідно і, можливо, навіть не серйозно. 34 світові досягнення в Римі — й лише одне в Шанхаї. Ось різниця між тими самими спортсменами, котрі, скинувши гідрокостюми, тепер покладаються лише на власні сили. Автором спортивного подвигу — можна сказати, «голим» рекордсменом — став учора Райан Лохте із США, який виграв 200 м комплексом, поліпшивши власне досягнення дворічної давнини на 0,1 сек. Прикметно, що цей парубок, випередивши легендарного Майкла Фелпса, взяв ще й«золото» на 200–метрівці кролем.

Хай там як, але й Фелпс без нагороди вищої проби не залишився. Пропливши найшвидше 200 м батерфляєм, Майкл став п’ятиразовим чемпіоном світу на цій дистанції. До нього ніхто раніше «на світі» не вигравав одну дисципліну п’ять разів.

«Ця дистанція для мене є напрочуд вдалою. Не хотілося програвати вдруге на цьому чемпіонаті. Цього року в мене було надто багато поразок, і це сильно мене розчаровувало. Тепер після перемоги почуваюся відмінно. Можна сказати, що на останніх 100 метрах знову став самим собою», — сказав Фелпс.

Загалом для Майкла це планетарне «золото» стало 24–м у кар’єрі. Цікаво, що на ЧС–2007 у Мельбурні американець виграв сім золотих відзнак, через два роки в Римі — п’ять. Нагадаємо, що в 2009 році 14–разовому олімпійському чемпіонові довелося відбути тримісячну дискваліфікацію через вживання маріхуани.

Як не дивно, але не для всіх плавців закони писані однаково. Бразильська федерація плавання вирішила не карати свого іменитого співвітчизника — рекордсмена світу на 50 та 100 м кролем Сезара Сієло Фільйо — за вживання забороненого препарату фуросемід. Тепер південноамериканець виглядає «гидким каченям», з яким майже ніхто з колег по цеху не вітається, а більшість уболівальників просто зневажає. Під час нагородження призерів 50–метрівки батерфляєм, де Сезар був першим, свою відзнаку бразилець отримував під шалений свист 15–тисячної аудиторії.

Сьогодні розпочинається боротьба за нагороди на дистанції 50 м вільним стилем. У запливі №14 разом з реактивним Фільйо попливе й наш Андрій Говоров. Також у п’ятницю зранку відбудеться кваліфікація у плавчинь на спині на дистанції 200 м. За фінальну вісімку — а саме таке завдання стоїть перед українцями на ЧС — змагатиметься киянка Дарина Зевіна.

Можна говорити, що до своїх «маяків» не допливли Ігор Борисик та Максим Шемберєв, які на 200 м брасом припинили боротьбу ще у кваліфікації, показавши 19–й та 20–й час відповідно.

За межами фіналу 4х200 м кролем залишилася й наша жіноча збірна. «Синьо–жовта» четвірка у складі Валерії Підлісної, Дарини Степанюк, Ганни Дзеркаль та Дарини Зевіної показала 14–й результат.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з водних видів (Шанхай). Водне поло. 1/2 фіналу. Жінки. Греція — Італія — 14:11, Росія — Китай — 12:13.

Чоловіки. Угорщина — Сербія — 14:15.