Мінус адвокат, плюс свідки

29.07.2011

Учора Печерський райсуд продовжував допити свідків у справі про газові угоди, укладені за прем’єрства Юлії Тимошенко. Зокрема, допит Тетяни Корнякової — колишнього заступника Генерального прокурора — зіграв на користь лідерці БЮТ.

Пані Корнякова з–поміж іншого зазначила, що директиви, затверджені Тимошенко в 2009 році, не можуть кваліфікуватися як директиви уряду. Про це свідчить науково–правова експертиза угод, яку свого часу проводила Генпрокуратура. За словами Корнякової, аналогічну думку кілька років тому висловило й Міністерство юстиції.

Юлія Володимирівна наполягає на тому, що сама давала директиви, адже, мовляв, нормативними актами не передбачено, щоб під директиви такого штибу підписувався весь уряд. У такий спосіб Ю.В.Т. доводить, що вона давала персональні доручення і не займалася підробкою документів.

Позавчора ввечері в суд на допит прийшов міністр енергетики зразка 2009 року Юрій Продан. Він заявив, що не вважає, ніби газові контракти Юлії Тимошенко завдали державі збитків при транзиті російського газу до України. За версією слідства, внаслідок угод Тимошенко з Москвою збільшилася ціна технологічного газу, який використовується для здійснення транзиту в Європу російського палива. «Я не знаю, де можуть виникнути збитки. У договорі між «Нафтогазом» і його дочірнім підприємством «Укртрансгаз» узагалі немає збитків», — сказав Продан.

Учора суддя Родіо Кірєєв звинуватив Юлію Тимошенко в тиску на свідків. Це сталося під час допиту заступника начальника департаменту «Нафтогазу» з питань співробітництва з Росією Андрія Іванова. На думку Кірєєва, екс–Прем’єрка неправильно формулює питання до свідка, зловживаючи власними міркуваннями. «Я формулюю питання спонтанно, можливо, не знаючи деяких процесуальних норм. Але ж ви самі позбавили мене права захисту», — відбивалася Тимошенко.

Учора вона знову залишилась без адвокатів. Суддя відмовився залучити захисників, посилаючись на те, що вони не надали свідоцтва про право займатися адвокатською діяльністю. Одного з них — Сергія Власенка — не допустили до процесу, бо раніше він був усунутий від справи за порушення порядку в суді.

А ще пані Юлії в суді дошкуляв холод. Учора вона попросила вимкнути кондиціонер, який дув їй у спину. «Або я можу помінятися місцями з прокурором, або з вами (суддею)», — запропонувала лідерка БЮТ. Кірєєв пройнявся і перевів суд на тепліший режим.

 

АНТУРАЖ

Акції під судом учора були нечисленними, але вигадливими. Зокрема, активісти організованого «регіоналами» руху «Тимошенко до відповідальності» провели так званий флешмоб «Ведмежа послуга». У двір Печерського суду вони принесли іграшкового білого ведмедя. Дівчина–акторка, «перевтілившись» у Юлію тимошенко, зверталася до масовки зі словами: «Любі мої, я домовилась з «Газпромом», ось вам моя ведмежа послуга».

Учасники «синього» пікету вигукували «Кірєєв — молодець» та «Юля, схаменись».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>