Поки що вільна

28.07.2011

Учора лідерка БЮТ Юлія Тимошенко мала реальну можливість опинитися в СІЗО. Під час чергового судового засідання в «газовій» справі сторона обвинувачення заявила клопотання про зміну запобіжного заходу для колишньої Прем’єрки: з підписки про невиїзд на арешт. Мовляв, підсудна перешкоджає встановленню істини у справі, бо заважає процесу.

Доки суддя Родіон Кірєєв у нарадчiй кімнаті вирішував, чи приміряє леді Ю. наручники у середу, підсудна передала мобільні телефони та деякі особисті речі своєму помічнику Михайлу Лівінському. При цьому зазначила пресі: «Не придивляйтеся до моїх рук, вони не тремтять».

Утім головуючий відмовив представникам прокуратури у задоволенні клопотання щодо арешту Тимошенко. На думку судді Кірєєва, незважаючи на те, що підсудна неодноразово порушувала порядок у залі, перешкоджала допиту свідків і зневажливо ставилася до судді, наразі судом не вичерпано процесуальні дії щодо забезпечення порядку в судовій залі. Бо арешт є найсуворішим заходом, який застосовують у крайніх випадках, коли інші заходи вже вичерпано.

Водночас суддя традиційно відмовив підсудній у її клопотаннях щодо відводу головуючого та щодо залучення до процесу як захисника БЮТівця Сергія Власенка, якого раніше Фемiда відсторонила за порушення порядку. Натомість пані Тимошенко відверто заявила, що зневажає суддю Кірєєва й відмовилася вставати перед судом. Щоб не доводилося оголошувати власні клопотання стоячи, підсудна реєструвала їх у письмовому вигляді у канцелярії суду.

До зали суду знову пустили нардепів від БЮТ, які у вівторок постраждали від судової міліції «Грифон». Щоб не провокувати суддю на силові рішення, вони більше не вигукували слова «Ганьба!», натомість надягали марлеві пов’язки з цим словом, коли дії головуючого їм не подобалися.

Цікаво, що вчора суд допитав чергового свідка — екс­міністра енергетики Юрія Продана, який... узяв частину провини Тимошенко на себе! Мовляв, директиви екс­голові «Нафтогазу» Олегу Дубині від Тимошенко взимку 2009 року передав він, а не сама екс­Прем’єрка. Ці свідчення відрізнялися від тих, що пан Продан давав на допиті у ГПУ, тож прокурори обурилися. Тим більше що екс­міністр надав не оригiнал доручення Тимошенко, а копію. Незважаючи на клопотання підсудної, суд відмовився долучити цей документ як доказ, «оскільки не встановлено його походження».