«Самотній вовк» і мисливці–незграби

«Самотній вовк» і мисливці–незграби

Норвегія, а разом із нею й увесь світ, сумує за жертвами терактів, скоєних минулої п’ятниці правим екстремістом Андерсом Берінгом Брейвіком. Позавчора увечері по всій країні та в сусідніх Швеції і Данії відбулися демонстрації й жалобні марші зі смолоскипами, у яких взяли участь більше 150 тисяч осіб. Оговтавшись від першого шоку й хаосу, норвезька поліція повідомила уточнені дані про кількість жертв: від вибуху в Осло загинули восьмеро, а не семеро людей, як повідомлялося раніше, а кількість загиблих на острові Утойа, де вбивця розстріляв учасників молодіжного табору Норвезької трудової партії, зменшилася з 86 до 68 осіб. Ще близько ста людей отримали поранення. Брейвік планував убити й Гру Харлем Брунтланн — екс–прем’єр–міністра Норвегії, першу жінку на цьому посту, яку називають «матір’ю нації». Але забарився з бомбою в Осло: Брунтланн встигла виступити перед учасниками табору на Утойі й поїхати звідти раніше, ніж прибув «месник».

Де ступала нога динозавра...

Де ступала нога динозавра...

... Що ти вже в іншій країні, відчуваєш, щойно перетнувши кордон. Наш мікроавтобус перестає стрибати по дорозі і мчить так рівно, що навіть можна читати газету. При цьому поляки вважають, що в них дуже погані дороги, і активно будують їх до Євро–2012. Через це вся Польща зараз нагадує великий будівельний майданчик.

Ми, група українських журналістів, на запрошення Польської туристичної організації та Журналістського фонду НСЖУ їдемо в Свєнтокшиське воєводство (столиця — Кєльце), одне з найменших у країні. І хоча, на відміну від Варшави чи Кракова, Кєльце й околиці мало розкручені в туристичному плані, тут є багато що побачити і чому повчитися, запевняє наша невтомна провідниця і перекладач Олена Бондаренко, яка представляє Польську турорганізацію в Україні. Адже пiсля розвалу колгоспiв у цьому аграрному регiонi панували безробiття i безнадiя, а завдяки туризму Свєнтокшиське стало оживати.

Час спливає, борг зростає

Час спливає, борг зростає

Фінансові ринки планети завмерли в очікуванні: найбільша економіка світу може оголосити дефолт. Позавчора увечері президент США Барак Обама виголосив телезвернення до нації, в якому закликав Конгрес відкинути міжпартійні чвари та досягти компромісу стосовно законодавчого підняття верхньої планки боргу США, щоб країна могла уникнути дефолту. «Це небезпечна гра, в яку ми ніколи досі не грали, і яку тепер не можемо собі дозволити», — пояснив глава держави американцям. І попросив їх «здійснювати весь можливий тиск на своїх конгресменів і сенаторів», аби ті нарешті порозумілися заради країни. Бо якщо конгресменам від Демократичної та Республіканської партій не вдасться досягти згоди, Америці загрожує економічна катастрофа. Зокрема, зниження рейтингу кредитної довіри, що потягне за собою подорожання подальших позичок та загальмування економічного росту. Обама відкрито пригрозив, що в такому випадку уряд буде змушений припинити виплачувати пенсії та інші соціальні виплати.

Всі статті рубрики