«Грифон» показує кігті

27.07.2011

Ще на початку розгляду «газової» справи Юлії Тимошенко бійці спецпідрозділу судової міліції «Грифон» не знали, як реагувати на вимогу головуючого Родіона Кiрєєва видалити із зали за порушення порядку того чи іншого недоторканного обранця. Спочатку «грифонівці» чемно просили «біло–сердечних» залишити залу добровільно. Згодом окремих депутатів витиснули за допомогою колег зі спецпідрозділу «Беркут», які в запалі грубо «зачистили» будівлю суду ще й від журналістів.

Натомість позавчора «Грифон» уже почав викидати нардепів самотужки. За вказівкою головуючого, бійці взяли в кільце БЮТівця Юрія Прокопчука й витиснули того в коридор. Колегу запекло намагалися захистити інші нардепи, але сили були нерівні. Очевидно, «Грифон» відчув так званий «смак крові»: учора судова міліція вже безпардонно та з нецензурною лайкою викинула із судової зали всіх нардепів від БЮТ. Про всяк випадок у дворі стояла «група підтримки» з «Беркута».

Ще на початку вчорашнього засідання Юлія Тимошенко відмовилася від своїх нових адвокатів Олександра Плахотнюка та Миколи Сірого, що відповідає її тактиці щодо затягування процесу. Причина — черговим захисникам, як і попереднім, дали лише кілька днів на ознайомлення з багатотомними матеріалами кримінальної справи замість двох місяців. Суддя Кірєєв задовольнив це клопотання підсудної, але не дав їй три дні на пошуки нових адвокатів. Ще й вирішив, що захисники Юлі порушили адвокатську етику, тож подаватиме скаргу на них до Київської обласної кваліфікаційної комісії адвокатів.

Оскільки Тимошенко залишалася без захисту, а суд вирішив почати допит шістьох свідків від НАК «Нафтогаз», Мінекономіки тощо, нардепи від БЮТ пiдхопилися й почали кричати «Ганьба!» Суддя відреагував на це рішенням видалити iз зали всіх присутніх. «Грифон» узяв у кільце не лише порушників із мандатами, а й журналістів. Із лайкою всіх викинули iз зали, окремі журналісти отримали легкі ушкодження, адже їх ледь не скинули з лав, на яких вони сиділи. Згодом пресу знову пустили в зал, нардепи ж не могли пробитися на підтримку своєї лідерки.

Далі суд почав заслуховувати свідків, не реагуючи на те, що підсудна Тимошенко наполегливо намагалася заявити клопотання про відвід головуючого за побиття обранців, якого вона назвала «гірше, ніж фашист», та закликала зняти й не ганьбити мантію і синьо–жовту стрічку. Кірєєв натомість просто не реагував на підсудну. Він допитував свідків, а Юля одночасно говорила про своє, наболіле. Процес остаточно перетворився на театр абсурду.

 

ДО РЕЧІ

Генпрокуратура перевірить на причетність до втручання в судову діяльність главу Верховного Суду Василя Онопенка та екс–заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука, повідомляє газета «Дєло». До ГПУ звернувся один iз суддів, який вимагав порушити проти Онопенка та його зятя Корнійчука кримінальну справу. Мовляв, ці особи свого часу на нього тиснули. Однак слідчий не знайшов складу злочину. Суддя оскаржив постанову про відмову порушувати кримінальну справу в Печерському райсуді Києва. Позов розглянув суддя Родіон Кірєєв, який визнав постанову ГПУ незаконною та повернув матеріали справи в Генпрокуратуру для проведення додаткової перевірки.