Назад, до Мороза?

27.07.2011

Василь Цушко вирішив піти із поста голови Соціалістичної партії, пробувши на цьому посту лише один рік. Він мотивував своє рішення тим, що не хоче суміщати партійну діяльність із роботою на посаді голови Антимонопольного комітету. Окрім того, Цушко виступив зі спростуванням інформації, начебто він йде на партійне пониження через стан здоров’я. «Якесь чмо із СПУ каже, що Цушко робив це за станом здоров’я, — обурився сам пан Василь у коментарі газеті «Коммєрсант». — У мене здоров’я буде кращим, ніж у тих чмирів, які поширюють цю інформацію».

Наразі в Соцпартії обговорюють наступника Цушка. Нинішній лідер запропонував три кандидатури: засновника СПУ й почесного голови партії Олександра Мороза, кандидата з минулих партійних виборів Валентину Семенюк–Самсоненко та скандального Миколу Рудьковського. Екс–міністр транспорту не приховує амбіцій стати головою партії й навіть похвалився колегам, що його кандидатуру узгоджено «з Папою Римським» (читай — на дуже високому рівні). На думку експертів, обрання Рудьковського означатиме зближення Соцпартії із Партією регіонів.

«УМ» попросила прокоментувати ситуацію Степана Бульбу — члена політради СПУ, керівника Полтавського обкому партії.

 

— Пане Степане, на вашу думку, чому Цушко залишив партійну посаду?

— Василь Цушко не міг виконувати обов’язки голови партії, хоча мав для того всі таланти. Думаю, проблема в тому, що це вимога влади, у якій він перебуває: або — або. Цушко вибрав роботу на держслужбі. Це його право. Тепер Соцпартія має вирішити, кого обрати головою партії. З’їзд заплановано на 31 липня.

— Чия кандидатура вам імпонує найбільше?

— Я можу висловити думку Полтавської обласної організації. Ми висловили її наприкінці червня на звітно–виборній конференції. Вона полягає в тому, що беззаперечним лідером СПУ залишається Олександр Мороз. Осередок звернувся до з’їзду з пропозицією підтримати кандидатуру Мороза. Думаю, такий крок дасть змогу відкрити нові можливості та перспективи для відродження. Водночас, я не виключаю, що на з’їзді будуть спроби задати інший вектор: мовляв, із цією владою можна співпрацювати, з нею ще не все втрачено, кажучи про цьому, що так звана конструктивна опозиція — можлива. Я вважаю, що це не так. Влада користується законом «розділяй і владарюй». Вона намагається послабити всі потужні політичні партії, щоб отримати заплановані результати на майбутніх парламентських виборах. Вихід — об’єднуватися всім політичним силам, незалежно від політичних кольорів, щоб не допустити домінування Партії регіонів.

— Тобто перед Соцпартією вибір: або в опозицію — або із владою?

— На засіданні політради висловлювалися різні думки, в тому числі й про те, що нам треба повертатися в опозицію. Я ж вважаю, що Соцпартія й не виходила з опозиції. Щодо окремих представників, які перебували при владі або мають якісь стосунки із партією влади — це не визначає ситуацію в СПУ загалом. Ми маємо чітко заявити, що нам не подобається ця влада і нам не по дорозі. Повертаючись до Цушка... Важко керувати опозиційною партією, будучи в системі влади. Це неможливо. Василь Цушко це розумів. Я поважаю його за те, що він чесно висловив свою позицію.

— Судячи з усього, найбільші шанси стати наступником Цушка має якраз лояльна до влади постать — Рудьковський...

— У мене дещо інша думка. У нього є певне велике бажання очолити Соцпартію, але більше можливостей у Олександра Мороза. Якщо чесно оцінювати двох політиків, треба віддати перевагу Олександру Олександровичу.