Видихалось пиво, обмілів Дніпро

26.07.2011
Видихалось пиво, обмілів Дніпро

Другий гол Ідейє у ворота «Оболоні» африканська діаспора «Динамо» відзначила оригінально: Діакате «посвятив» Брауна та Лукмана Аруну «в лицарі». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Є час розкидати каміння і час його збирати. У минулому сезоні київська «Оболонь» здобула аж десять очок у матчах із лідерами нашого футболу — «Динамо» й «Шахтарем». Чи то гранди перебували не в найкращій формі, чи вони недооцінили амбітних «пивоварів», але ті результати стали справжньою сенсацією. Без тих несподіваних десяти пунктів команда Сергія Ковальця фінішувала б якраз на останньому місці в турнірній таблиці. Але не можна в одну річку увійти двічі. Початок нового чемпіонату був для «пивоварів» нещадним. У перших трьох турах вони змагалися з представниками України в єврокубках, зокрема «Шахтарем» та «Динамо». Тепер результат очікуваний — нуль очок, найбільше пропущених м’ячів, немає забитих. Після «гірників» «Оболоні» помстилося й «Динамо».

 

Гни свою лінію

Тепер «Оболонь» виглядає зовсім не тією командою, що наробила шелесту в минулому чемпіонаті і мала шанси поборотися за місце в єврокубках. У міжсезоння «зелено–білих» залишило чимало лідерів, а натомість прийшли новачки із першої ліги, яким у вищому дивізіоні наразі важко адаптуватися. Утім у матчі на стадіоні ім. Лобановського «пивовари» попервах непогано захищалися, очікувано віддавши ініціативу господарям. Свисток на перерву зафіксував рахунок 0:0. Одного разу м’яч таки залетів у ворота Ігоря Березовського, однак гол Брауна Ідейє відмінили через офсайд — лайнсвумен Наталія Рачинська спрацювала чітко.

Час нігерійця пробив у другому таймі. Новачок «Динамо» вже другий матч поспіль відзначається дублем, підтверджуючи, що вартий восьми мільйонів євро, сплачених віце–чемпіонами України за його перехід із «Сошо». А загалом господарі організували аж чотири голи.

Ось тільки всі взяття воріт вийшли доволі спірними. Принаймні в епізоді з першим голом Ідейє Рачинська мала б ще раз фіксувати офсайд. Не зафіксувала, знову збуривши пересуди про упередженість арбітрів на матчах «Динамо». А тренер «Шахтаря» Мірча Луческу ще й «наїхав» на сам факт залучення до обслуговування таких матчів жінок.

Показово, що Юрій Сьомін узагалі не включив до заявки на цю гру Артема Мілевського та Олександра Алієва. Це можна пояснити підготовкою до кваліфікаційного поєдинку проти «Рубіна», який відбудеться в Києві вже сьогодні о 21:00.

«У кожній роботі потрібен час, досвід та розуміння. Ми є молодою українською командою, і хоча багато хто з нас сміється, саме «Оболонь» потрібно підтримувати», — сказав після гри Сергій Ковалець. Пригадується, минулий сезон «пивовари» починали теж не надто вдало, але з часом «розкочегарились».

Останні хвилини Майкона

Динамівець Ідейє наздогнав у бомбардирських перегонах дніпропетровця Олексія Антонова, якому в неділю так і не дозволив забити захист «Волині». Натомість лучани делегували до числа найвлучніших свого представника. Бразилець Майкон теж уже другий матч поспіль відзначається двома забитими м’ячами. І знову — в останні хвилини гри.

Потуги Майкона створили найбільшу сенсацію туру. «Волинь» уперше обіграла «Дніпро» на його полі за всю історію протистоянь цих команд у чемпіонатах України. Одночасно підопічні Віталія Кварцяного перервали прикру серію з шести матчів без перемог, що тягнулася з попереднього чемпіонату.

У складі господарів нарешті дебютував півзахисник збірної Гани Дерек Боатенг, якого дніпропетровці купили майже за п’ять мільйонів євро в іспанського «Гетафе». У другому таймі вийшов на поле і вчорашній динамівець Роман Зозуля. Волиняни теж показали своїх двох новачків: словацький захисник Ян Масло та бразилець Леандро відіграли весь матч.

«Нам треба ще кількох нападників, які вміють не спиною, не боком, а обличчям до воріт грати», — Кварцяний навіть після перемоги над учасником єврокубків знайшов, чим дорікнути своїм гравцям. А тренер «Дніпра» Хуанде Рамос скаржився на погану реалізацію гольових моментів. У трьох турах його амбітна команда здобула лише одну перемогу.

Втратив очки ще один претендент на «зону Ліги чемпіонів» — «Металіст». Протистояння харків’ян із сімферопольцями в Криму було жвавим із захопливим попри нулі на табло. Команди створили, вважай, порівну нагод, аби розпечатати чужі ворота.

Коли рука — не рука

Після того, як дещо несподівано програв удома криворіжцям «Іллічівець», єдиною командою, що йде без очкових втрат, лишився чемпіон — «Шахтар».

Гра в Донецьку між «гірниками» й «Карпатами» вийшла цікавою, як і очікувалося. Відкривши рахунок після подачі кутового, хлопці Олега Кононова все ж не змогли втримати перевагу, пропустивши два разючі випади донецьких бразильців.

До речі, львів’яни в цьому матчі нарешті змогли розраховувати на свого лідера Артема Федецького. Цей вінгер–захисник, що має чинний контракт із «Шахтарем», таки залишився у складі галичан на правах оренди. Зате навіть у запасі не виявилося півзахисника Костянтина Кравченка, що віднедавна числиться у Львові на тих самих умовах.

Помітними були епізоди, які цілком могли тягнути на призначення пенальті у ворота обох команд. У другому таймі Ярослав Мартинюк влучив м’ячем у руку донеччанина — лежачого Олександра Кучера. Гравець збірної таким чином відвів пряму загрозу від воріт Олександра Рибки. Арбітр Сергій Бойко не наважився вказати на 11–метрову позначку й покарати господарів, котрі на той час вигравали 2:1. Спірним було й зіткнення Федецького і Дентіньйо у штрафному львів’ян: тут свисток судді теж промовчав.

«Ми вже три тури не можемо виграти, але я з оптимізмом дивлюся в майбутнє. Нам потрібна перемога, бо команда достатньо розізлилася», — сказав тренер «Карпат». Кононов обіцяє видати переможну гру вже в наступному матчі в рамках Ліги Європи. Ірландський «Сент–Патрікс» — цілком підходяща кандидатура, аби вимістити злість.

Непереможний «Арсенал»

Серед п’яти команд, які мають нуль у графі «поразки», фігурує й київський «Арсенал». У наступному турі «каноніри» зіграють у Києві з «Шахтарем». А наразі команда Леоніда Кучука розгромила «Чорноморець» на його полі — 3:0.

Можливо, «моряків» надломив швидкий пропущений м’яч. Після того як послизнувся захисник «Чорноморця», Олександр Ковпак одним дотиком пробив метрів із сорока. І Євген Паст, що так успішно відстояв у попередньому турі, пропустив «за комірець». А остаточний рахунок було встановлено вже до середини першого тайму, і щоразу помилялася оборона дебютантів прем’єр–ліги.

А у складі «Арсеналу» з корабля на бал вийшов новачок — 20–річний темношкірий півзахисник Абейку Куансаха, який ставав чемпіоном світу у складі молодіжної збірної Гани. Контракт із Куансахом «каноніри» підписали напередодні, а перед тим він виступав за «Ніццу».

 

ЮВІЛЕЇ ТУРУ

Нападник «Металіста» Андрій Воробей провів свій 500–й матч на офіційному рівні.

А Сергій Закарлюка, який нещодавно прийшов у «Ворсклу», зіграв свій 350–й матч в елітному дивізіоні. Раніше цей 34–річний хавбек виступав за «Дніпро», київські ЦСКА й «Арсенал», «Іллічівець», донецькі «Металург» та «Шахтар». У ювілейній грі Карло, як іноді називають ветерана, відзначився філігранним гольовим пасом на Василя Сачка, коли той забив перший м’яч у ворота «Металурга».

 

СПАРИНГИ

«Товарняк» із бійкою

Минулого четверга донецький «Шахтар», аби увійти у ритм єврокубків — два матчі щотижня — провів спаринг у Стамбулі з чемпіоном Туреччини «Фенербахче». Однак товариська гра була перервана на 65–й хвилині за рахунку 0:0. Продовжувати матч не дали гарячі турецькі фани, які масово вибігли на поле, атакували стюардів, залазили на ворота тощо. Ще в першому таймі вони закидали різним непотребом та заплювали ложу журналістів, поранивши зокрема й одного телевізійника з Донецька.

Агресія вболівальників «Фенербахче» була викликана арештом президента їхнього клубу Азіза Їлдирима — нагадаємо, турецька поліція обвинуватила його в організації договірних матчів. Багато хто з фанів–хуліганів був у масці з обличчям Їлдирима або з його портретом на футболці. Прихильники команди вимагають звільнити президента. Цікаво, що капітан «Шахтаря» Даріо Срна заявив, що «в чомусь розуміє і підтримує щирих турецьких фанів».

Наступний «товарняк» «гірники» проведуть завтра вдома із французьким «Ліоном».

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 3–й тур

«Зоря» — «Олександрія» — 2:0

Голи: Білий, 69; Силюк, 72

4 500 глядачів

«Динамо» — «Оболонь» — 4:0

Голи: Ідейє, 68, 86; Хачеріді, 77; Гусєв, 90+1

10 628 глядачів

«Іллічівець» — «Кривбас» — 1:3

Голи: Петров, 31 (у свої ворота) — Федорчук, 13; Самодін, 76; Валєєв, 88

9 500 глядачів

«Таврія» — «Металіст» — 0:0

12 600 глядачів

«Чорноморець» — «Арсенал» — 0:3

Голи: Ковпак, 6; Шершун, 13; Ковальчук, 24 (у свої ворота)

4 610 глядачів

«Ворскла» — «Металург» (Д) — 4:2

Голи: Сачко, 33; Кривошеєнко, 59; Безус, 78; Янузі, 90+4 (пен.) — Дімітров, 32; Чечер, 75

4 500 глядачів

«Шахтар» — «Карпати» — 2:1

Голи: Вілліан, 50; Тейшейра, 79 — Авелар, 38

40 341 глядачів

«Дніпро» — «Волинь» — 1:2

Голи: Матеус, 89 — Майкон, 84; 90+3

2 763 глядачів

 

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 3 3 0 0 8–1 9

2. «Динамо» 3 2 1 0 8–2 7

3. «Ворскла» 3 2 0 1 5–3 6

4. «Кривбас» 3 2 0 1 4–3 6

5. «Арсенал» 3 1 2 0 6–3 5

6. «Таврія» 3 1 2 0 5–3 5

7. «Металіст» 3 1 2 0 4–3 5

8. «Дніпро» 3 1 1 1 6–5 4

9. «Волинь» 3 1 1 1 4–4 4

10. «Іллічівець» 3 1 1 1 2–3 4

11. «Зоря» 3 1 0 2 5–6 3

12. «Металург» (Д) 3 1 0 2 3–6 3

13. «Олександрія» 3 1 0 2 2–5 3

14. «Карпати» 3 0 1 2 2–4 1

15. «Чорноморець» 3 0 1 2 1–5 1

16. «Оболонь» 3 0 0 3 0–9 0

 

Бомбардири: Антонов («Дніпро» ), Майкон («Волинь»), Ідейє («Динамо» ) — 4.

* * *

Перша ліга. 2–й тур. «Енергетик» — «Металург» (З) — 0:4 (Тейку, 6; Штурко, 50; Лопес, 73; Жуніор, 90+2), «Геліос» — «Кримтеплиця» — 2:2 (Качур, 48; Тарасенко, 57 (пен.) — Новотрясов, 26; Візавер, 54), «Титан» — «Буковина» — 1:0 (Маслов, 78), «Олімпік» — «Львів» — 4:0 (Лебідь, 22, 79; Матяж, 66, 82), «Арсенал» (БЦ) — «Нива» (В) — 2:0 (Леонов, 25, 57), «Говерла–Закарпаття» — «Севастополь» — 1:0 (Міщенко, 13), «Зірка» — «Миколаїв» — 2:1 (Рудницький, 3; Кочура, 47 — Полтавець, 20), «Нафтовик» — «Динамо–2» — 3:0 (Козоріз, 7; Грицук, 68; Коваленко, 76; вилучення: Коваль, 38, Сухоцький, 42 («Д» )), «Сталь» — «Одеса» — 2:1 (Нгаха, 49; Мироненко, 59 — Полтавець, 62).

Лідери: «Металург» (З), «Нафтовик», «Арсенал» (БЦ), «Сталь», «Говерла–Закарпаття» — 6.

Бомбардир: Матяж («Олімпік» ) — 3.