Журналісти «слухали» — прем’єр відповідає

22.07.2011
Журналісти «слухали» — прем’єр відповідає

Під час виступу прем’єр–міністра Камерона прихильники опозиції під парламентом вимагали його відставки. (Фото з сайту daylife.com.)

Скандал навколо видання News of the World, журналісти якого прослуховували телефони звичайних людей і знаменитостей, ледве не коштував прем’єр­ського кріс­ла нинішньому очільникові уряду Вели­кої Британії Девіду Ка­мерону. У середу британські букмекери навіть приймали ставки на те, чи піде він у відставку під тиском громадськості. Прем’єр–міністру довелося скоротити свій візит до Африки й терміново повернутися до Лондона, щоб виступити перед парламентом.

Камерону було про що звітувати перед депутатами, адже в ході скандалу виявилося, що він неодноразово приймав у своїй резиденції власника медіа–холдингу «Ньюз корпорейшн» Руперта Мердока, якому належав закритий через резонансну справу таблоїд. Більше того – прем’єр працевлаштував у свою службу зв’язків із громадськістю колишнього головного редактора «Новин світу» Енді Коулсона, який змушував своїх співробітників вести нелегальне прослуховування. Ці два факти давали підстави для відставки самого Камерона. Адже, як наголосив під час слухань у парламенті лідер опозиції Ед Мілібенд, у глави уряду було достатньо інформації, щоб виявити належну обережність при доборі кадрів.

Під час виступу перед парламентаріями Камерону не раз довелося червоніти. Він був змушений визнати, що скандал із втручанням журналістів News of the World у приватне життя громадян підірвав довіру людей до ЗМІ, політиків та поліції. Прем’єр запевнив, що «виніс урок» із цієї історії. Але тепер, за його словами, британці очікують від політиків, що ті розберуться зі скандалом та нарешті зосередяться на більш важливих темах: безробітті, проблемах імміграції та соціальному благополуччі громадян. Вибачення за помилки при доборі кадрів Камерон так і не приніс.

А напередодні британські парламентарії заслухали свідчення самого Руперта Мердока, його сина Джеймса та останнього головного редактора «Новин світу» Ребеки Брукс. Мердок–старший назвав цей день «найбільш принизливим» у своєму житті, і одразу після слухань у парламенті відлетів на своєму приватному літаку до США. Де на нього також чекає мало приємного: щонайменше дві зустрічі з акціонерами компанії, перед якими доведеться відповідати на дуже неприємні запитання, можливе зниження кредитного рейтингу медіа–холдингу та, головне, особлива увага з боку ФБР.

А поки Мердок рятує свою медіа–імперію, знайшлися охочі врятувати й закритий ним тижневик. Як повідомляє агенція ІТАР–ТАКС, російський бізнесмен Олександр Лебедєв хоче придбати ліквідовані Мердоком «Новини світу» та перетворити це видання на... «орган боротьби з міжнародною корупцією». Колишньо­му офіцеру КДБ Лебедєву вже належать британські газети «Івнінг стандарт», «Індепендент» та «Індепендент он сандей», які він придбав за безцінь, коли ці колись популярні видання опинилися на межі банкрутства.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>