Волга на півмільйона

22.07.2011
Волга на півмільйона

Василю Волзі загрожує до дванадцяти років позбавлення волі. (Фото Інтерфакс–Україна.)

На Різницькій таки привідкрили завісу таємничого затримання голови Держфінпослуг Василя Волги. Учора виконувач обов’язків Генпрокурора Ренат Кузьмін повідомив, що високопосадовця запроторили до ізолятора тимчасового утримання за підозрою в отриманні хамара у півмільйона доларів. Кримінальну справу порушено за частиною 3 статті 368 (одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище) Кримінального кодексу. Окрім пана Волги, у справі проходять ще три представники комісії, які працювали в безпосередньому підпорядкуванні голови.

«Загальна сума хабара, який вони вимагали від кредитної спілки, становить 500 тисяч доларів. Цю суму чиновники хотіли одержати за виведення тимчасової адміністрації в одному з кредитних союзів. Половину цієї суми чиновники отримали раніше й були затримані, — зазначає пан Кузьмін. — Цією справою займалися співробітники СБУ, які проводили негласну фіксацію дій чиновників держкомісії, тому слідчим шляхом були отримані докази одержання ними половини суми хабара».

Отже, на гарячому, з вiдбитками пальцiв на мічених купюрах Василя Волгу не затримували. Адже йдеться про справу піврічної давнини. Нагадаємо, що ще в лютому Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти правої руки Волги — директора департаменту тимчасового адміністрування фінансово–кредитних установ ДКФП Віктора Адамовича, якого обвинувачують в отримання хабара розміром 2 млн. гривень від керівництва «Першого кредитного товариства». Виходить, що половину суми хабара, про яку каже пан Кузьмін, нібито отримав саме пан Адамович.

Уже тиждень тому в рамках цієї справи затримали ще двох підлеглих Волги — директора департаменту юридичного забезпечення ДКФП Євгена Гантімурова і колишнього помічника керівника ДКФП Олега Чернушенка. Останнім арештантом у цiй справi цього тижня став власне голова ДКФП.

В.о. Генпрокурора Ренат Кузьмін (на час відсутності очільника Різницької Віктора Пшонки) зауважує, що ГПУ продовжує активно вести боротьбу з корупцією у вищих ешелонах влади. «Завдання непросте, слідство стикається з серйозними труднощами, однак це неминуче», — високопарно заявляє Ренат Равелійович.

Глава наглядової ради кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Андрій Азаров (власне, саме ця спілка фігурує у справі Волги як об’єкт вимагання) заявляє, що главі ДКФП Василю Волзі загрожує від восьми до дванадцяти років ув’язнення з конфіскацією майна і без права на амністію. «Я вважаю, що Волга цей термін отримає в обов’язковому порядку. У нас є документально підтверджена відео– та фотофіксація всього, що було в установі до введення тимчасової адміністрації ДКФП у «Першому кредитному товаристві», — заявив пресі пан Азаров.

Натомість у провладних колах уже натякнули через окремі ЗМІ, що наступним після арешту глави ДКФП Василя Волги може стати керівник Держмитниці Ігор Калетник, якого також призначили за квотою Компартії. Мовляв, голосування з пенсійної реформи показало, що «регіонали» можуть обійтися і без комуністів як партнерів по коаліції.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На вчорашньому брифінгу в.о. Генпрокурора Ренат Кузьмін також приділив чимало уваги резонансній справі Тимошенко. За його словами, Генпрокуратура одержала від органів американської юстиції матеріали кримінальної справи проти колишнього Прем’єр–міністра Павла Лазаренка і його спільників, які вивчатимуть у рамках кримінальних справ проти лідера партії «Батьківщина», екс–глави уряду Юлії Тимошенко. Пан Кузьмін процитував деякі пункти звинувачення, в якому йдеться про компанію «Єдині енергетичні системи України», яка, за даними американського слідства, належить леді Ю. Зокрема, в цих документах йдеться про те, що Лазаренко одноосібним рішенням видавав державні гарантії на борги «ЄЕСУ» перед російською компанією «Газпром» тощо. Водночас Ренат Кузьмін каже, що ГПУ вивчить питання, чи має Україна повертати Росії борги «ЄЕСУ» у розмірі понад 400 млн. доларів.

Рената Кузьміна також дивує, чому багато хто не помічає корисливих мотивів у діях екс–Прем’єра Юлії Тимошенко і екс–глави МВС Юрія Луценка. Щодо заяв адвокатів Тимошенко про те, що їм не дають час на вивчення справи, то в.о. Генпрокурора вважає це «тактикою захисту», не більше.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>