«Мокрі» думки про Лондон

21.07.2011
«Мокрі» думки про Лондон

Українська синхроністка Лоліта Ананасова «на старті» своєї сольної програми. (Фото Рейтер.)

На тлі захопливих змагань стрибунів у воду та не менш цікавих виступів майстринь синхронного плавання у Шанхаї відійшло на другий план питання олімпійського ліцензування. Хоча, напевно, для більшості спортсменів саме перепустки до Лондона — головна мета на цьому чемпіонаті світу. Після п’яти змагальних днів українська збірна здобула лише одну нагороду — бронзову. Водночас ліцензій на Олімпіаду–2012 маємо дві.

Першими володарями щасливих квитків до Лондона стали українські медалісти ЧС–2011 — Олександри Горшковозов та Бондар. Відзначимо, що в синхронних стрибках виконати ліцензійний норматив досить складно — для поїздки на XXX Олімпійські ігри необхідно стати призером світової першості. А кому не пощастило в Шанхаї, доведеться боротися за перепустки на Туманний Альбіон на Кубку світу–2012.

Друга ліцензія належить Юлії Прокопчук, яка вчора здолала кваліфікаційний бар’єр у стрибках із десятиметрової платформи, набравши десяту суму балів. На відміну від синхронних стрибків, в індивідуальному турнірі отримати ліцензію легше — варто застрибнути до числа 12 фіналістів.

Свій перший шанс «на Лондон» змарнували наші плавці–марафонці. Олімпійські квитки в цій дисципліні бронює чільна десятка. Учора вранці в запливі на 10 км Ігор Снітко показав 19–й час, програвши переможцеві з Греції Спіросу Янніотісу 31 секунду. А Ігор Червинський фінішував 21–м. Нагадаємо, що й обидві наші представниці прекрасної статі завершили цю ж дистанцію за межами першої десятки.

Водночас у «синхроністок», які вчора визначили найсильніших у довільній сольній програмі, олімпійські ліцензії на чемпіонаті світу не розігрують. За право показати свій репертуар у Лондоні водні грації змагатимуться на континентальних відбіркових турнірах та спеціально організованому олімпійському відборі, що відбудеться наступного року. Хай там як, а в Шанхаї вже третю золоту нагороду та титул 13–разової чемпіонки світу здобула неперевершена росіянка Наталя Іщенко. Наша Лоліта Ананасова — шоста.