Крим — більш «український»?

19.07.2011

Мешканці Криму прихильно ставляться до суверенітету. За роки незалежності кiлькiсть кримчан, які підтримують незалежність України, зросла. Про це розповів президент Київського міжнародного інституту Валерій Хмелько — автор моніторингу, який поставив вивчити орієнтацію українців на незалежність своєї держави; це дослідження триває вже 20 років.

«У Криму прагнуть відгородитися від Росії візами й митницями всього 5%, а бажають жити в незалежній, але дружній Росії державі 66% — разом виходить, що незалежність України підтримують 71% кримчан, — розповів пан Хмелько в інтерв’ю газеті «Дзеркало тижня». — А за те, щоб об’єднатися з Росією в єдину державу (фактично, проти державної незалежності України), висловлюються 27%».

Двадцять років тому, під час референдуму, проти незалежності України в Криму висловилося 28,5% (якщо рахувати від усього дорослого населення півострова) — це число майже не змінилося. Державний суверенітет тоді підтримало 36,6% — ця цифра зросла. «Тобто Крим за 20 років істотно змінився», — робить висновок Хмелько.

Соціолог додав, що в низці областей Східної України кiлькiсть мешканців, які хочуть жити в союзі з Росією, є вищою: У Харківській — 35,5%, Луганській — 40%, Донецькій — 34,7%. «Якщо врахувати, що серед кримчан найбільший відсоток етнічних росіян, які мають у Росії родичів, то можна припустити, що вони отримують більше інформації про стан справ там, ніж жителі східних областей, і менш схильні до об’єднання з Росією, не бажаючи, очевидно, встановлення у нас таких самих порядків», — вважає Хмелько.