Уже не королеви

19.07.2011
Уже не королеви

У Дмитра Карюченка та його колег ще є шанс поборотися за медаль у командних змаганнях. (Фото з архіву «УМ».)

Із 2009 року, з часу континентальної першості в болгарському Пловдиві, українська жіноча команда з фехтування на шаблі володіла статусом найсильніших у Європі. Олімпійські чемпіонки Пекіна тоді просто змели всіх суперниць, не залишивши їм жодного шансу на золоті нагороди, а потім підтвердили свій статус минулого року в німецькому Лейпцигу. А ось нинішній чемпіонат Європи, який приймає англійський Шеффілд, став для квартету у складі Ольги Харлан, Галини Пундик, Ольги Жовнір та Олени Хомрової, швидше, розчаруванням: додому вони таки привезуть командну нагороду, але буде це лише «срібло».

 

Золото для Ольги

Першим випробовуванням українок на шляху до бажаного захисту титулу була чвертьфінальна зустріч iз німкенями, яких наші успішно перемогли — 45:33. У півфіналі суперник був дещо серйозніший — Франція, але й ця команда не встояла перед українськими дівчатами — 45:36. Француженки щосили опиралися, а перемогу нам фактично принесла Олена Хомрова, яка свою суперницю «заколола» начисто, не дозволивши набрати їй жодного очка.

Здавалося, відбудеться вже звичне фінальне побачення двох останніх чемпіонатів Європи — Україна проти Росії. Північних сусідок у Пловдиві та Лейпцигу наші завжди долали без особливих надмірних зусиль, але цього разу підопічні Крістіана Бауера не дісталися вирішальної зустрічі. При цьому їхня поразка італійкам є дещо приголомшливою — росіянок розбили з рахунком 45:32.

Свою злість Росія потім вимістила в зустрічі за третє місце, декласувавши француженок із рахунком 45:26. Значно більша інтрига була у фіналі, де українки почергово то відпускали суперниць уперед, то потім наздоганяли їх. Підсумковий рахунок свідчить про неабияку напругу в зустрічі, утім результат не приніс нам радощів — 43:45. Італія, що на попередніх двох чемпіонатах стабільно здобувала бронзові нагороди, заволоділа статусом чемпіонів Європи.

Для дівчат–шаблісток певною втіхою після несподіваного та, швидше, прикрого «срібла» можуть бути індивідуальні медалі Галини Пундик та Ольги Харлан. Особисту першість проводять раніше за командну, і в змаганні шаблісток наші дівчата мали всі шанси зустрітися у фіналі. Галя в чвертьфіналі не без проблем здолала суперницю з Греції — 15:14, але потім українку перемогла полька Александра Соха, залишивши Пундик із «бронзою». А ось на Ольгу Харлан, яка спочатку декласувала угорку Реку Бенко (15:6), а потім здолала росіянку Юлію Гаврилову (15:8), у польки сил не вистачило. Перемога 15:10 принесла українці друге особисте «золото» чемпіонатів Європи у її кар’єрі.

Сподівання на команду

Це були єдині індивідуальні нагороди нашої збірної на першості в Шеффілді, й особливих надій на інші здобутки не було. Поближче до медальних зустрічей у своєму виді не пробився жоден з українських спортсменів. У жіночій рапірі Ольга Лелейко, Олена Хісматуліна, Катерина Ченцова та Анастасія Московська припинили боротьбу в 1/16 фіналу. Рапіристи зупинилися на стадію раніше — для Андрія Погребняка, Ростислава Герцика, Клода Юнеса та Богдана Гуриненка зустрічі 1/32 фіналу стали останніми.

У чоловічій шаблі Олег Штурбабін, Андрій Ягодка та Дмитро Бойко вилетіли в 1/16 фіналу, Дмитро Пундик — на стадію раніше. Мабуть, більше слід було очікувати від шпажисток — тут лише до 1/16 фіналу вийшли Олена Кривицька та Яна Шем’якіна. Анфісі Почкаловій та Ксенії Пантелєєвій навіть це не вдалося. У чоловіків–шпажистів найвище місце посів Дмитро Карюченко — він 18–й. Віталій Медведєв, Ігор Рейзлін та Анатолій Герей зупинилися на 1/32–й фіналу.

Якщо в індивідуальних змаганнях результат засмучує, то в медалі від командної першості можна вірити. Наші шпажисти є срібними призерами попередньої першості Європи, і нагороди тут розігрували вчора ввечері. «Срібло» Лейпцига є й в активі шаблістів, які в боротьбу вступлять сьогодні.