1994. Без зброї. Зате з Кучмою і Морозом

13.07.2011
СПРАВИ ГАЗЕТНІ

Без Мінмолоді й телевізора, зате з Банковою

Восьмого квітня на першій шпальті ми повідомляли: «Україна молода» без телевізора і співзасновника». Розлучення «УМ» із Міністерством України у справах молоді і спорту».

«З початку року міністерство нічим не змогло допомогти редакції витримати ціновий наступ на фронтах придбання паперу, друку і доставки газети. Лист із Мінмолодьспорту сповістив, що міністерство не матиме претензій до редакції, якщо остання поверне співзасновнику телевізор «Електрон»–61ТЦ451Д, інвентарний номер 01360021, в десятиденний строк із дня підписання документа».

Так і розійшлися, покепкувавши над дріб’язковим характером чиновників і повернувши міністерству подарований ним «ящик». Відтак засновником газети лишився суто трудовий колектив редакції.

* * *

Прес–секретарем новообраного Президента Леоніда Кучми влітку став редактор «УМ» Михайло Дорошенко — його, бородатого, пропозиція очолити інформаційну службу нового глави держави застала під час відпустки, на дачі «в березі». Працюючи на Банковій, Михайло Іванович ще довго не зголював бороду.

«Україна молода» про таку кадрову оказію сповістила в інформації під заголовком «Вміє розставатись той, хто вмів любить». У вересні за результатами виборів у трудовому колективі редакції редактором «УМ» став Сергій Сай–Боднар. Другим кандидатом на пост головреда був інший заступник редактора — Лариса Остролуцька.

Журналісти «УМ» увійшли до президентського пулу і брали участь у поїздках по Україні та за кордон. А регулярними гостями редакторського кабінету «УМ» стали чільні державні діячі — того року наша газета була чемпіоном за ексклюзивними інтерв’ю з новими міністрами та іншими «першими особами».

* * *

18 березня «УМ» вийшла з новою «шапкою» — логотип розробили дизайнери від Ірини Білик.

Новий зав. відділу культури Валентина Фідер (згодом — Клименко) взялася також вести рубрику «І цар, і паламар знав народний календар».

На підтримку шпальти «РОКсолянка» про рок–музику стала виходити сторінка «Бард–вей» — про авторську пісню.

23 вересня вийшов перший кросворд від Ярка Бантини (Дмитра Лиховія).

 

ЗАГОЛОВКИ РОКУ

«Руки вгору, мужичок — борода із вати!»

«Чи рубль, чи зайчик, а справжня валюта — наф­та»

«Два колеса і ручка — в народі звуть її «кравчучка»

«Ваші продукти їстівні, чи розтин покаже?»

«Україна програла вибори» (більшість місць у ВР отримали ліві)

«Пакуйте бакси у «тампакси» (»Громадяни СНД, які стали частиною кримінального світу Польщі, запровадили нову форму рекету: їхніми жертвами стають жінки — «човночниці»)

«Леонід керував, Леонід керуватиме» (після першого туру виборів)

«Леонід Кучма, прецедент України» (після другого туру)

«Труба» — за Фаренгейтом, «абзац» — за Цельсієм»

 

ЦІНА

Інфляція набирала обертів. Якщо останній номер «УМ» у 93–му році коштував 100 крб., то перший випуск 94–го — 300 крб. Із 18 січня ціна вроздріб пишеться як «договірна».

Читаємо інформацію на першій шпальті про спекуляції продавців у регіонах: «Ніщо не цінується так дорого, як «Україна молода». Принаймні в окремих газетних кіосках Луцька. Тут перші номери «УМ» прийшли по 1750 крб. за примірник. Зголоднілі на хороше чтиво читачі навіть не помітили, як їх чемно надули на тисячу карбованців на кожному номері. Бо після всіх накруток і згідно з накладними газета повинна коштувати 700 карбованців».

 

ІНФЛЯЦІЯ

«Не співайте поминальної карбованцеві»

«Даремно критикували вищу владу за викинуті начебто на вітер грошові купюри малої вартості, які тепер вийшли із вжитку. Отих самих «троячок», «п’ятірок», «десяток», а віднедавна ще й «двадцятьп’яток» iз «п’ятдесятками». Послужать вони значно довше, ніж слід було сподіватися. Тільки до Дніпропетровської паперової фабрики щомісяця з Дніпропетровської, Запорізької, Кримської, Донецької областей їх звозять десь 20—30 тонн. Там вони перетворюються на шпалерний та обгортковий папір».

 

АКЦІЇ

Нові колеса від «УМ»

У січні загальний тираж «УМ» становив 90 653 примірників.

Цього року стали відомі ще двоє переможців передплатних лотерей «УМ».

Третю «Таврію» від редакції взимку виграла Валентина Шевчук із села Хмелівка Березнівського району Рівненської області — землеупорядник сільради.

А четверте авто, розігране «Україною молодою» серед передплатників, дісталося 26–річному Сергію Зіничу — інваліду Радянської армії третьої групи, якому вщент розбило коліно, коли переганяв вантажні автомобілі з Афганістану. Мешканець смт Білики Кобеляцького району Полтавської області при нагоді працює телемайстром. За можливість отримувати газету в другому півріччі він заплатив 120 тис. крб., а «Таврія» тоді коштувала 120 мільйонів купонів. Її в обмін на рекламу «Україні молодій» надав давній друг «АвтоЗАЗ».

Співпрацю було продовжено, і ми оголосили нову передплатну акцію з можливістю виграти «Таврію». Ціна газети на перше півріччя 1995 року становила вже 180 тисяч купонів.

До речі, влітку на наших шпальтах вийшла ось така інформація: «Запорожець» помер, хай живе «Таврія!» З 1 липня конвеєрами «АвтоЗАЗу» вже не сунуть малолітражки 968М з такими милими напівжаб’ячими анфасами. Навіть зменшення ціни на «емку» до сміховинних 40 мільйонів карбованців (третина вартості «Таврії». — Ред.) не змінило ситуацію на «ЗАЗівських» складах. Вони затоварені вкрай. Мало хто хоче мати як розкіш чи як засіб пересування неконкурентоспроможну машину».

 

«УМні» ОБЛИЧЧЯ РОКУ

Віце–прем’єр–міністр Валерій Шмаров: «Останній ядерний сезон України».

«Компенсація у вигляді погашення енергетичних боргів — це краще, ніж нічого. Скажімо, наші борги перед Росією за 1993 рік складають приблизно 1 мільярд доларів (якщо рахувати у світових цінах), а за 1992–й — десь порядку 2,5 мільярда».

Голова НБУ Віктор Ющенко: «Гривня холоду не любить».

«Чутки про швидке введення гривні не відповідають дійсності. Визначально виходити треба тільки з економічних передумов. Їх немає».

Народний депутат, кандидат у президенти Іван Плющ, якому «УМ» помітно симпатизувала на виборах Президента: «Ставлюся спокійно, коли мене називають сільським дядьком. І навіть вдячний тим, хто асоціює мої здібності з селом. Я добре знаю: на селі люди завжди в таких умовах, що самому треба знаходити й засоби, і сили для виживання».

Леонід Кучма, кандидат у президенти: «Чиї ж інтереси відстоює уряд, якщо інтереси промисловості і села байдужі?» (критика на адресу Кабміну Юхима Звягільського).

Скандальний «антимафіозі» Григорій Омельченко: «Із Гдляном ми дуже гарні друзі. Але я не Гдлян, не Каттані, не хтось інший... Я просто Омельченко Григорій. Не знаю, можливо, за спиною і є якась сила, що використовує мене та наш відділ, «здаючи» ту чи іншу мафіозну структуру. Ради Бога — хай здають. Хоч в такий спосіб щось розчистимо».

Віктор Пинзеник: «Кожному своє: здібним — можливість заробляти, непрацездатним — соціальний захист» (друга поява реформатора в уряді).

Дмитро Корчинський: «Покласти» певну кількість чоловік для нас не проблема».

І ще одне інтерв’ю: «Хемінгуея неодмінно засудили б за українськими законами» (про участь унсовців у війнах за кордоном).

Перший загальнообраний мер Києва Леонід Косаківський — «людина Кравчука», якого не визнає міська рада: «Кияни обрали мене на чотири роки, і весь цей період я збираюся працювати заради їхнього добробуту».

Стрибун із жердиною Сергій Бубка: «Я вже підняв планку на таку висоту, що мені стало важко бити власні ж рекорди».

Воротар Віктор Чанов: «В Україні краще, ніж в Ізраїлі».

«Тая — квітка чарівна». Інтерв’ю з переможницею конкурсів імені Володимира Івасюка та «Слов’янський базар» Таїсією Повалій.

«Найголовніше для успіху — це наявність грошей та гарного продюсера. Пристойна пісня обходиться у $300—400, альбом — у $5—6 тисяч. Якщо в талановитої людини немає грошей, вона ніхто».

Актор Костянтин Степанков: «Клюкви з мене все одно не вийде, я якийсь квадратний».

Також — філософ Мирослав Попович, родина Білоножків, співак Михайло Шуфутинський, танцівник Борис Моїсеєв, бард Сергій Нікітін, пародист Олександр Пєсков та багато ін.

 

НАШІ ЕКСКЛЮЗИВИ

19 серпня 1994 року. «Людина, яка встановлює правила» (ексклюзивне інтерв’ю Президента України Леоніда Кучми «УМ»).

«Я хотів би передати подяку і вітання редакції «України молодої» та її читачам. Ви ніколи не гладили мене по голівці, в тому числі в період вибор­чої кампанії, але в якихось конкретних починаннях я відчував вашу підтримку, а це багато значить».

«Я розпорядок не міняю. О 8–й ранку — на роботу, об 11–й — додому».

* * *

Людмила Кучма: «Мене ніхто не впізнає, і це мені подобається».

Уперше в історії України дружина першої особи дала інтерв’ю. Інтерв’юером була Валентина Фідер з «УМ».

«Що змінилось? Раніше я жила у власній квартирі, зараз — на державній дачі. Я так думаю, що, мабуть, дуже багато жінок мені заздрять — що їй там: чоловік — Президент, все привезуть, принесуть, все зроблять. Треба знати мій характер: мені це не потрібно. Є жінки, яким це потрібно, вони б, звичайно, швиденько усім цим скористались: одна тобі зачіску зробить, друга тобі шиє, третя прасує... Я — яка була, такою і залишилась. Я спілкуюсь з нашими давніми друзями, люблю нормально, вільно ходити вулицями».

* * *

Новий голова СБУ Валерій Маліков (гість редакції «УМ»): «Як тільки я буду відвертим на сто відсотків, СБУ буде вже не службою безпеки, а якимось Бессарабським ринком».

* * *

Перший цивільний міністр оборони Валерій Шмаров (гість редакції «УМ»): «Я не служу, а працюю в армії. Так усім генералам і кажу».

* * *

Генпрокурор Владислав Дацюк (гість редакції «УМ»): «Якби не було депутатської недоторканності, пішли б у рух ті 432 кримінальні справи, які не мають поки що свого закінчення».

* * *

«...А тому я пожертвував своїм бізнесом і став із ним (Кучмою) поряд» (інтерв’ю з помічником нового Президента із загальних питань Олександром Волковим). «Якщо я скажу, що Президент — людина розумна, то я нічого не скажу. Я вважаю, і маю для цього підстави, що він — людина мудра...»

«Головне для нас зараз — зупинити спад виробництва і якнайшвидше розпочати економічні реформи. Все решта, я впевнений, — буде. Не треба ніякого примусу, не треба обіцяти десять років позбавлення волі. Треба створити нормальні економічні умови для роботи в нашій країні, прийняти ряд законів, насамперед про приватну власність на землю».

 

ІНШІ ТЕМИ РОКУ

«Україна. Випали ядерні зуби»

Січень. Президенти України, Росії та США підписали заяву і додаток до неї «про ліквідацію ядерної зброї на території України, зобов’язавшись надати гарантії безпеки після підписання Україною Лісабонського протоколу про нерозповсюдження ядерної зброї.

Коментарі. Міністр оборони Радецький: «Наступний ешелон (із ядерним боєзапасом) не піде в Росію, доки ми не отримаємо компенсацію».

Міністр закордонних справ Анатолій Зленко: «Україна уникла загрози ядерної ізоляції».

У листопаді Верховна Рада ратифікувала закон про приєднання України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

«Секретаріат Руху на певний час втратив голову»

Ніч iз 15 на 16 січня стала ніччю нападу на секретаріат Народного руху України. Двоє невідомих, погрожуючи пістолетом, вимагали від вахтерів звести їх з головою секретаріату НРУ Михайлом Бойчишиним. Останнього в таку пізню годину на роботі не було. Цієї ж ночі Бойчишин таємниче зник, і доля його досі невідома. Голова Руху В’ячеслав Чорновіл схильний пов’язувати ці факти з передвиборчим залякуванням НРУ. Сторонні спостерігачі причиною подій називають далеко не політичні «розборки», в яких замішаний Бойчишин.

«Прогулянка в бронежилеті по Снайпер–авеню»

Відрядження кореспондента «УМ» із фотоапаратом Павла Пащенка у воюючу Боснію, де відбулася ротація батальйону українських миротворців.

«Ми з такого пекла вирвалися», — заявляв потім Паша, демонструючи свій портрет у бронежилеті й шоломі.

«У Криму. На святі божевілля»

За відсутності президента Юрія Мєшкова, який вирушив у поїздку на Кубань, у кримському парламенті 20 травня тривало обговорення закону про відновлення основ державності республіки. «За» висловилось 69 депутатів. Відновлено дію Конституції Криму в редакції від 6 травня 1992 р., яка передбачає, що Крим входить до складу України і визначає відносини з нею на основі договорів і угод. Сформовано делегацію для переговорів у Києві.

Сесія також прийняла постанову про прохо­дження строкової військової служби громадянами Криму, яка призупиняє відправку призовників за межі півострова.

«Крим стоїть на порозі війни», — заявив журналістам лідер Компартії Криму Леонід Грач. Комуністи та фракція Курултаю були єдині в негативній оцінці рішення більшості кримського парламенту з блоку «Росія». «Крок Верховної Ради Криму суперечить діючій Конституції України, загальновизнаним принципам міжнародного права, а також тристоронній угоді між Україною, Росією та Сполученими Штатами», — зауважив Грач і додав, що не може бути добра для півострова, за яке заплачено ціною кривавого конфлікту.

«Другий український фронт», альтернативний.

Поки в Києві обговорюється доля Вітчизни, молоді хлопці з Галичини виїжджають на активний відпочинок до Криму».

«По батькові — росіянин, по матері — Пацан.

Штрихи до портрета Юрія Мєшкова, зафіксовані й осмислені на його малій батьківщині».

Нарис власкора «УМ» Сергія Довгаля із міста Синельникове Дніпропетровської області про коріння скандального президента Криму, який став одним із головних «антигероїв» року в Україні. Пацан — прізвище матері Мєшкова Марії Іллівни до заміжжя.

«Оборонний «Квант» — смертельний варіант»

Після виступів «України молодої» Кабінет Міністрів нарешті сформував компетентну виборчу комісію, яка повинна зробити експертний висновок відносно долі одного із найпотужніших НДІ військово–промислового комплексу України (таким був наслідок серії скандальних матеріаів «УМ» про спроби «прихватизації» «Кванта»)

«Норвегія мовчить. Говорять стартові пістолети»

Спеціальний кореспондент «України молодої» Михайло Дорошенко передає з олімпійського Ліллехаммера. Спонсор поїздки — банк «Україна».

Героїнею зимової Олімпіади стала 17–річна фігуристка Оксана Баюл, яка виборола для незалежної України перше в історії олімпійське «золото», єдине на тих Іграх.

«На тренувальному катанні зіткнулися Баюл і Таня Шевченко з Німеччини. Ковзаном німкені, яка трирічною виїхала з батьками з України, Оксані порізало ногу... У день фіналу наші спортивні керівники несамовито тягли цигарки. А що лишалось Оксані — те, що міг, зробив їй німецький лікар екстра–класу. Щоб не забивати голову чорними думами, Оксана взялася за улюблені «M&M’s». Її пристрасть до цих цукерок–горошку кореспондент «УМ» відзначив ще в Бориспільському аеропорту. А скільки солодощів можна за умов спортивного режиму? Тренер Галина Змієвська вивела свою теорію: а може, Оксана тому й перемагає, що любить солодке? Хто їстиме «М&М» — не матиме проблем!»

Невдовзі в «УМ» реклама на шпальту від фірми «Еппл»: «На честь перемоги Оксани Баюл Apple дарує повну комп’ютерну систему одеській середній спеціальній школі №25, де навчалася олімпійська чемпіонка».

Стала до ладу банкнотна фабрика України

22 березня друкарський верстат увімкнув Президент Леонід Кравчук. Перше простирадло нерозрізаних гривень показав голова Нацбанку Віктор Ющенко. Нотатка «УМ»: «Відтак було знято останні сумніви, яка літера у слові «гривня» на кінці — «я» чи «а».

«На превеликий жаль, є така держава — Україна»

Продовження розподілу Чорноморського флоту. Із Севастополя звітує власний кореспондент «УМ» Юрій Куликов, який згодом став відомим журналістом агенції «Рейтер».

«Раптом був і хутко зник», — так охарактеризував поведінку свого російського колеги Павла Грачова під час переговорів у Севастополі про розподіл ЧФ міністр оборони України Віталій Радецький. На 15–ту годину було призначено підписання спільного протоколу про наміри розділити дев’ять сотень кораблів та суден ЧФ між Україною та Росією у відношенні 164/670. Про це домовилися експерти двох країн, з цим під час зустрічі погодилися міністри. Але коли Радецький з українською і навіть частиною російської делегації сидів у приміщенні штабу флоту за столом, лімузин Грачова несподівано попрямував до аеропорту Бельбек. Зрозуміло, що там на міністра оборони Росії ніхто не чекав. Розлючений міністр бігав по бетону, лаючи негостинність України, а потім вдерся до літака по запасній драбині і зник в українському небі».

«Вам пенальті, пане Юхиме»

До редакції «УМ» потрапив лист віце–прем’єрів Віктор Євтухова та Валерія Шмарова виконуючому обов’язки Прем’єр–міністра Юхиму Звягільському, в якому заступники критикують роботу Кабміну та вимагають її упорядкування.

«Кукурудзяні рильця в пушку.

З американського насіння на українських ланах селекціоновано корупцію».

«УМ» розкручує скандальну інформацію, що компрометує першого віце–спікера ВР Олександра Ткаченка у питанні зловживань при купівлі насіння та сільськогосподарського обладнання.

«Вібріон накриває регіон»

«Вся Україна допомагає кримчанам побороти холеру. На 21 вересня в холерному госпіталі в Сімферополі перебувало 96 чоловік з підозрою на цю хворобу, з них у 71 захворювання підтверджене. Померло 5 чоловік. Щодня до холерного госпіталю привозять 6–8 хворих».

«Підкорення людини–гори.

Генеральна прокуратура порушує проти Звягільського кримінальну справу й просить Верховну Раду санкціонувати притягнення до відповідальності як депутата, що прокрався в особливо великих розмірах». Ішлося про зловживання з продажем 200 тисяч тонн авіапалива з Держрезерву грецькій фірмі «Уквар петролеум». Звягільський переховувався від слідства в Ізраїлі.

* * *

Січень. У Києві вперше відзначили ювілей Степана Бандери (85–ту річницю з дня народження).

 

ВИБОРИ–1994

«Вибори — вибороли» (до ВР)

У березні з першої спроби названо не так і багато імен народних обранців — Плющ, Кучма, Пинзеник, Юхновський, Марченко, Омельченко, Хмара, Чорновіл, Головатий, Лановий. Із 23 столичних округів без повторних виборів обійдуться лише у двох (вибори тоді не були дійсними, якщо явка не сягала 50%, а переможець не набирав більше половини голосів).

«Нові боги українського олімпу»

Різко критичний матеріал про президента споживчого товариства «Меркурій» Семена Юфу, який балотувався до Верховної Ради в Московському районі Києва. Цей номер «УМ» вийшов додатковим тиражем і був масово поширений у поштові скриньки. Відтак кримінальний фаворит Юфа вибори програв, а до парламенту натомість пройшов рухівець Юрій Костенко.

«Спікер Мороз. Загострення дитячої хвороби лівизни в Україні»

«Раніше казали весна — красна, а виявилось, вона — червона». Лідера Соцпартії Мороза вперше обрали Головою Верховної Ради увечері 18 травня, коли Україна мліла від 30–градусної спеки. «За» — 171 (у ВР був не повний комплект депутатів).

«Голоси, які зібрав Василь Дурдинець — 103, очевидно, і є стелею для національно–державних і центристських фракцій нового парламенту. Адже «Центр», «Єдність» і Рух мають разом 95 мандатів».

«Друге пришестя Віталія Масола. До других наметів?»

За згодою Верховної Ради та Президента Кравчука уряд очолив 66–річний комуніст, якого студенти відставили ще в 90–му.

Президентські вибори 26 червня (перший тур)

Оцінка «УМ»: «Масований потік останкінської реклами через прозорі інформаційні кордони, що має на меті вивести в президенти України ідола радянського ВПК Леоніда Кучму, є незаперечним свідченням обопільної любові Кучми та «великой и неделимой». Прагнучи вдруге очолити виконавчу владу «Хохляндії», Леонід Данилович відкидає курс на національну основу незалежної держави та її економіки.

«Леонід Кучма — прецедент України»

Аналітика «УМ»: «Як і новообраний лідер білорусів Лукашенко, пан Кучма ставку в своїй програмі зробив на бій з мафією, встановлення порядку, вирішення соціальних питань у найпростіші способи, а також посилення братерства з найближчими (з півночі) слов’янами. Як і в 1992–му, почесне місце в монологах Кучми займає тема «Ви подивіться, до чого ми дожили!»

* * *

Грудень. За розпорядженням Леоніда Кучми виняткове право користуватися формулюванням «за дорученням Президента» надано главі адміністрації Дмитру Табачнику. Так він офіційно став «сірим кардиналом» України.

Тоді почали жартувати, що Кучма працює президентом в адміністрації Табачника.

  • Анатолiй Александров: Чорнобиль приголомшив мене

    У серпнi 1929 року Київська єдина трудова школа №79 готувалася до нового навчального року. Викладачi юрмилися бiля учительської, весело розглядаючи один одного. То була щаслива серпнева пора, коли тривала вiдпустка налила тiло мiцнiстю та здоров’ям, коли буденна рiч, до якої в серединi року поставишся цiлком серйозно, тепер здатна викликати веселий, нiчим, до речi, не обумовлений смiх. >>

  • Атомний феномен забуття

    Трагедія на Чорнобильській станції сталась у ніч iз 25 на 26 квітня 1986 року. У результаті радіоактивними елементами було забруднено 150 тисяч квадратних кілометрів територій, постраждало близько п’яти мільйонів людей... >>

  • Трофеї Кобзаря

    Великий поет Тарас Григорович Шевченко завжди був на боці знедолених. Співчуття до них, нетерпимість до насильства, жорстокості, несправедливості, приниження людської гідності було властивістю його душі. У цьому плані показовим є і ставлення Кобзаря до «братів наших менших». >>

  • Жіночі обличчя Майдану

    Із перших днів Революції гідності жінки поводилися не менш активно, аніж чоловіки: готували на польовій кухні; допомагали пораненим; носили дрова, шини та бруківку; патрулювали райони Києва. Під час протестів жінки ставали на лінію вогню і пліч-о-опліч iз чоловіками виборювали свободу та можливість жити в європейській демократичній країні. >>

  • Незламний спротив

    «Майдан по-звірячому зачистили. Десятки поранених. Десятки затриманих. Такого Україна ще не бачила», — так о п’ятій ранку депутат Андрій Шевченко повідомив про незаконну акцію силовиків проти учасників Євромайдану. >>

  • 94 дні Гідності

    «Зустрічаємось о 22:30 під монументом Незалежності. Вдягайтесь тепло, беріть парасолі, чай, каву, хороший настрій та друзів», — із цього повідомлення журналіста Мустафи Найєма у «Фейсбуці» два роки тому розпочався Євромайдан. Тієї ночі у центрі української столиці зібралося близько тисячі людей, а вже наступного дня подібні акції пройшли чи не в кожному обласному центрі країни. >>