Хто у конфорці? «Газпром»!

13.07.2011
Хто у конфорці? «Газпром»!

В московському офісі вирішили провести пальне безпосередньо кожному українцеві.

Цього варто було сподіватися! Російська компанія «Газпром», яка є монополістом постачання блакитного палива до України, знаходиться за крок до отримання контролю над вітчизняними розподільчими мережами. Контроль не лише постачання газу до іншої держави, а й продаж його кінцевим споживачам (найприбутковіший вид діяльності. — Ред.), який не вдавався «Газпрому» в західноєвропейських країнах, монополіст може реалізувати у нашій дружній до нього державі.

П’ять облгазів — «Дніпрогаз», «Донецькміськгаз», «Криворіжгаз», «Харківміськгаз» і «Харківгаз» — які забезпечують потреби майже 20% всіх українських споживачів, нині належать компанії «КЕС–Холдинг», що перебуває у власності російського олігарха Віктора Вексельберга. Днями стало відомо, що «КЕС» веде активні перемовини про продаж активів із структурами «Газпрому». Й експерти дуже високо оцінюють імовірність успіху команди перемовників «Газпрому» зі своїм же земляком на українській території. «У контексті переговорів про ціну на газ таке нахабно–демонстративне входження на наш газовий ринок означає одне: діалог іде важко. І «Газпром» готовий піти на будь–які кроки, щоб отримати прийнятний для себе варіант», — каже експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

«Безсумнівно, збут газу на всій території України — це стратегічна мета «Газпрому», — каже «УМ» незалежний експерт у сфері енергетики Олександр Нарбут. — І ця купівля — лише перший крок, росіяни намагатимуться придбати й інші активи. З погляду споживачів, наявність монополіста на роздрібному ринку — це дуже і дуже погано. Оптимальною вважається формула, коли на ринку працюють щонайменше три газопостачальні компанії, кожна з яких має по 33 відсотки споживачів, і всі вони отримують рівний доступ до енергоресурсу».

На думку Нарбута, своє слово в цій угоді повинна сказати держава. В особі Антимонопольного комітету. «Цей орган має займатися не лише глобальними компаніями, а й такими, що працюють на вітчизняному ринку», — каже експерт. Якщо цього не зробити, наша держава не лише обрубає для себе чергову можливість диверсифікації джерел енергопостачання, а й зробить усе для того, аби газ для населення був невиправдано дорогим.