Пішов третій десяток

08.07.2011
Пішов третій десяток

Знову головною інтригою першості буде протистояння киян і донеччан. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Новий футбольний сезон відкривається двічі, і щоразу — в Полтаві. У вівторок на стадіоні ім. Бутовського відбувся матч за Суперкубок, а сьогодні в календарі значиться поєдинок першого туру 21–го чемпіонату країни між «Ворсклою» та «Олександрією», яка повернулася до еліти після восьмирічної перерви. Внутрішні баталії у цьому році триватимуть до 3 грудня; в цій частині сезону буде зіграно 19 турів (а, можливо, й на один більше, якщо вирішать звільнити додаткове «вікно» для весняної підготовки збірної України до Євро–2012). «УМ» з’ясувала, на що команди витратили півтора місяця літньої паузи.

На старті першості найбільшу увагу привертають команди, що найактивніше працювали на трансферному ринку. Після зимового міжсезоння беззаперечним лідером за кількістю сенсаційних переходів став «Дніпро», що прикупив собі ледь не половину нового складу. Улітку ж дніпропетровці поводяться скромніше: головним придбанням став півзахисник збірної Гани та іспанського «Гетафе» Дерек Боатенг, також до «синіх» долучився «ворсклянин» Денис Кулаков.

Натомість активнішими були чемпіони та віце–чемпіони.

«Шахтар» повернув додому найкращого бомбардира попередньої першості — Євгена Селезньова, що є вихованцем клубу, а також придбав чергових бразильців. Півзахисник Алан Патрік та нападник Дентіньйо встигли пограти за молодіжну збірну своєї країни. На новий чемпіонат «гірники» заявили аж десятьох «чарівників м’яча» — абсолютний рекорд для українських першостей.

А ось «Динамо», яке, зі слів президента Ігоря Суркіса, шукає для підсилення команди вже сформованих гравців, поповнилося африканцями. 22–річний півзахисник «Монако» та збірної Нігерії Лукман Аруна з’явився в Києві півтора тижня тому і вже встиг зарекомендувати себе у грі за Суперкубок. А позавчора динамівцем став його колега по збірній, екс–нападник французького «Сошо» Браун Ідейє. Гравець, який у минулому сезоні забив 15 м’ячів у 33 матчах, обійшовся «біло–синім» у вісім мільйонів доларів. Нагадаємо, в «Динамо» віддавна грає третій нігерієць — Юссуф Айїла.

Скромнішими виглядають придбання інших клубів.

«Металіст» поповнився черговим аргентинцем — колишнім гравцем молодіжної збірної Мануелем Торресом.

У «Карпати» не прийшов, вважай, ніхто із помітних виконавців, зате може піти Денис Кожанов.

Донецький «Металург» втратив Фернандо Аді, підписавши двох вірмен (Казаряна і натуралізованого бразильця Маркоса Пізеллі).

Майже не відрізнялася активністю «Ворскла».

На цьому тлі цікавіше виглядає «Таврія», для якої перехід збірника Сергія Назаренка і Максима Калиниченка з «Дніпра», що не вписалися в «іспанську» модель Хуанде Рамоса, є серйозним підсиленням.

Щоправда, до закриття трансферного вікна є ще чимало часу.

 

ХТО КУДИ

Найпомітніші переходи української прем’єр–ліги у літнє міжсезоння

«Шахтар»

Дентіньйо (Бразилія) — із «Коринтіанса» (Бразилія)

Алан Патрік (Бразилія) — із «Сантоса» (Бразилія)

Євген Селезньов — із «Дніпра»

«Динамо»

Браун Ідеє (Нігерія) — із «Сошо» (Франція)

Лукман Аруна (Нігерія) — із «Монако»

«Металіст»

Хуан Торрес (Аргентина) — із «Сан–Лоренсо» (Аргентина)

«Дніпро»

Дерек Боатенг (Гана) — із «Гетафе» (Іспанія)

Денис Кулаков — «Ворскла»

«Таврія»

Сергій Назаренко і Максим Калиниченко — із «Дніпра»

«Ворскла»

Сергій Закарлюка — з «Арсеналу»