Пенсія до знемоги

06.07.2011
Пенсія до знемоги

«Фемен» протестує проти пенсійної реформи з червоною ганчіркою. (Фото Рейтер.)

Учора депутати погодилися працювати в сесійній залі до ночі. Цього тижня закінчується поточна сесія ВР, а до канікул народні обранці вирішили розглянути купу важливих питань. За старою звичкою, все робиться в останній момент. Отож мінімальна більшість — 226 голосів — була подана за те, щоб працювати аж доки не вичерпаються всі питання порядку денного. Не виключено, що за подібним сценарієм депутати підуть і в інші сесійні дні. Зокрема, голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов анонсував напружену роботу в четвер, коли депутати приступлять до пенсійної реформи. А «коли знадобиться продовжити роботу в п’ятницю, то ми теж це зробимо, і якщо знадобиться в суботу — значить, теж будемо працювати».

Головне питання четверга — розгляд зауважень, внесених до проекту пенсійної реформи — «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Нагадаємо, урядовий проект передбачає збільшення пенсійного віку для жінок із 55 до 60 років (межу будуть збільшувати поступово — щороку на шість місяців); підвищує планку виходу на пенсію для військових тощо.

Попри те, що депутати приступлять до народних пенсій лише в четвер, уже вчора під стінами ВР пройшли акції проти урядової реформи. Близько 200 пікетувальників зібрали профспілки. Епатажний рух «Фемен» дав лише кількох учасниць, зате дівчатам з оголеними грудьми вдалося привернути значну увагу мас–медіа. «Феменки» вигукували гасло «Геть бичачу реформу!» й розмахували червоними прапорами, імітуючи кориду, аж поки їх не «пов’язала» міліція. Дівчата вважають, що реформа дискримінує жінок, і вони можуть просто не дожити до пенсії.

Нардепи від опозиції критикують проект реформи, хоча його начебто вдосконалили до другого читання. «Ця реформа жодній людині не зробить краще, фактично — всім стане гірше. Власне, я навіть словом «реформа» це б не називав, — зазначив у коментарі «УМ» депутат із «Нашої України» Зіновій Шкутяк. — Мені не зрозуміло, чому влада вирішила піти на такі кроки. Сьогодні можна вжити багато інших заходів, аби поліпшити ситуацію навколо Пенсійного фонду. Адже проблема, у принципі, існує».

Фракція «Регіонів» вирішила влаштувати «димову завісу» над реформою, оголосивши про наступ на ВІП–пенсіонерів. Олександр Єфремов значну частину свого брифінгу присвятив розповідям про обмеження високих пенсій. «Ми відстоюємо точку зору, що треба запровадити систему податків на великі пенсії, які сьогодні вже діють у державі. Це аморально», — зазначив Єфремов. Урядовий проект накладає обмеження на пенсії, котрі перевищують 10 мінімумів. Відтак стеля для пенсій становитиме 7,5 тис. грн.

...Що ж до трудоголізму депутатів, то Зіновій Шкутяк каже: «Якщо треба — будемо працювати. За таких умов (парламентської роботи) ще ніхто не надірвався». Водночас «нашоукраїнець» вважає, що значну частину проектів депутати з більшості хочуть розглянути «для галочки». «А насправді існує багато інших проектів, які треба було б розглянути вже найближчим часом», — зазначає депутат.

 

ЗАЯВА

Партія «Наша Україна» закликає Верховну Раду проголосувати проти пропонованої пенсійної реформи й розпочати роботу над проектом заново. «Ми категорично протестуємо проти спроб влади протягнути під виглядом пенсійної реформи хаотичне нагромадження заходів, що не вирішують жодної з нагальних проблем пенсійної системи», — йдеться в заяві «НУ». «Наша Україна» висловила готовність долучитися до розробки пенсійної реформи в тому випадку, якщо буде дотримано три умови. По–перше, ВР мусить проголосувати за денонсацію угоди про уникнення подвійного оподаткування з Республікою Кіпр (що дозволить залучити до Пенсійного фонду додаткові кошти — і не малі!). По–друге, якщо реформа міститиме чітку формулу нарахування пенсій у прямій залежності від тривалості стажу та розміру зарплати; якщо будуть гарантії зберігання коштів на накопичувальних рахунках. Третя вимога — громадська експертиза.