«Ластівочка» повертається?

23.06.2011

До Харкова може повернутися його єдиний теплохід, який ціле десятиріччя курсував міськими ріками, а шість років тому згорів за таємничих обставин. Де увесь цей час перебувало пошкоджене вогнем судно, наразі не відомо. За однією з версій, «Ластівочка» була відремонтована і тепер «служить» як плавальний засіб в одному з будинків відпочинку на Печенізькому водосховищі. За іншою, її вже давно розпиляли й здали на металобрухт. Але оскільки днями мер міста Геннадій Кернес, відкриваючи для річних прогулянок нову човнову станцію, пообіцяв повернути Харкову ще й не забутий теплохід, то доля обгорілої «Ластівочки», схоже, склалася не настільки трагічно.

Можливому поверненню судна радіють не лише любителі водних прогулянок, а й місцеві екологи. Справа в тому, що, курсуючи маловодними ріками Лопань та Харків, теплохід без перебільшення розбурхав у них життя. Прочищені джерела наповнили русла свіжою водою, тут з’явилися нові види риб і навіть закружляли над водною поверхнею чайки. Річний трамвайчик також допоміг без особливих капіталовкладень знизити рівень підтоплення у прилеглих до цих двох річок районах.

«Ластівочку» до Харкова спеціальною 30–метровою платформою переправили з Дніпропетровська ще у 1996 році. Після ремонту її пришвартували в районі гранітної пристані, збудованої ще у 30–х роках минулого століття. Звідти теплохід брав курс у бік Благовіщенського собору, де, розвернувшись, iшов Лопанню до її перетину з Харковом. Довжина маршруту в обидва боки складала п’ять кілометрів. Власне, він міг бути й довшим, якби не низька «посадка» Рибного мосту, що не дозволяла подовжити шлях. Аби вирішити цю проблему, планували навіть прибрати архаїчну перешкоду на шляху єдиного у місті теплохода, але згодом таки вирішили замінити сам міст. Минулого року з цією проблемою будівельники успішно впоралися: замість обвислої старої споруди з’явилася сучасна дугоподібна повітряна кладка з неабиякою претензією на естетичну досконалість. Тепер, якщо річний трамвайчик і справді спустять на воду вдруге, його маршрут стане значно довшим.