НОВИНИ ПЛЮС

23.06.2011

Мін’юст Росії відмовив у реєстрації об’єднаній партії опозиції

Міністерство юстиції Росії відмовилося зареєструвати опозиційну ліберальну Партію народної свободи «За Росію без свавілля та корупції» (ПАРНАС) на чолі з Борисом Нємцовим, Михайлом Касьяновим, Володимиром Рижковим і Володимиром Міловим. ПАРНАС подала заявку на реєстрацію до мін’юсту 23 травня, зазначивши, що всі документи оформлено в повній відповідності до закону, і причин для відмови немає. Тоді ж співголова партії Борис Нємцов заявив, що відмови в реєстрації з юридичних причин бути не може, і якщо мін’юст відмовить, то це рішення буде «неправовим і політичним». Проте в міністерстві юстиції РФ повідомили, що партія не пройшла реєстрацію у зв’язку з «наявністю в ній «мертвих душ». Також у статуті нібито бракує пункту про ротацію керівників.

Керівництво ПАРНАС заявляє, що на момент подачі документів відділення партії були створені в 53 регіонах, а кількість членів партії становила 46 158 осіб (за російським законодавством, має бути не менш ніж 45 тисяч). У мін’юсті наголошують, що вибіркова перевірка виявила серед цих людей «громадян, які померли до проведення установчого з’їзду партії 13 грудня 2010 року».

Родина Лумумби подала в суд на Бельгію

Вдова і сини першого прем’єр–міністра незалежної Республіки Конго (нині — Демократична Республіка Конго) Патріса Лумумби подали до суду Брюсселя позов на Бельгію, а також групу бельгійських військових і політиків, які, на їхню думку, причетні до вбивства Лумумби 1961 року.

2002 року спеціальна комісія парламенту Бельгії з розслідування вбивства Лумумби дійшла висновку, що Бельгія несе «моральну відповідальність» за його фізичне усунення, оскільки бельгійські військові проводили вишкіл конголезьких сепаратистів.Тодішній прем’єр–міністр Бельгії Гі Вергофстадт приніс офіційні вибачення Конго, проте родину Лумумби це не задовольнило. Позивачі заявляють, що Брюссель приховано фінансував «задуми, реалізацією яких мало стати фізичне усунення прем’єр–міністра Республіки Конго і його двох найближчих соратників», виділивши з цією метою 250 мільйонів бельгійських франків.

Заворушення в Північній Ірландії

У столиці Північної Ірландії Белфасті тривають сутички між протестантами і католиками. У ніч на вівторок у католицькому районі Шот Стренд, розташованому в переважно протестантській частині Белфаста, близько 500 осіб у масках влаштували погроми на вулицях. Двоє людей отримали вогнепальні поранення. Поліція запевняє, що стріляли як з боку лоялістів (радикально налаштованих протестантів), так і з боку республіканців (католиків, які домагаються приєднання Північної Ірландії до Ірландської Республіки). Влада звинувачує в організації насильства лоялістське воєнізоване угруповання «Добровольчі сили Ольстера», яке 2009 року заявило про своє повне роззброєння.

Сенат дозволив Обамі воювати в Лівії

Сенат США ухвалив резолюцію, яка дає право президентові Бараку Обамі використовувати силу в Лівії. Документ, який у ЗМІ називають «резолюцією Керрі–Маккейна», надає главі держави повноваження продовжити обмежене використання збройних сил США в Лівії «на підтримку національних інтересів США і як частину місії НАТО з виконання резолюції Ради Безпеки ООН №1973». Термін дії резолюції обмежено одним роком.

Вроцлав стане Культурною столицею–2016

Польський Вроцлав виграв конкурс за право називатися Культурною столицею Європи 2016 року. Це вперше такий титул здобула Польща, яка приєдналася до Євросоюзу 2004 року. Оскільки звання Культурної столиці паралельно присвоюють двом європейським містам, Вроцлав ділитиме цю честь з одним із міст Іспанії, яке відповідна комісія обере 30 червня.

Померла найстаріша землянка

У Бразилії, не доживши менше двох тижнів до свого 115–річчя, померла Марія Гомес Валентим, внесена до Книги рекордів Гіннесса як найстаріша мешканка Землі. Спеціальна експертиза встановила, що покійниця народилася 9 липня 1896 року, тобто на 48 днів раніше, ніж попередньо зареєстрована рекордсменка, американка Бесс Купер. Тепер до неї повернулося звання найстарішої людини на Землі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>