Обробляй моє поле!..

23.06.2011
Обробляй моє поле!..

Влада пообіцяла віддати землю тим, хто пре плуга. Селяни небезпідставно сумніваються. (Фото Рейтер.)

Український Прем’єр Микола Азаров невпинно продовжує гнути свою лінію. Незважаючи на жорсткий пресинг безжальної опозиції, від дій котрої навертаються сльози, Янович і далі активно мандрує регіонами держави — і несе разом із собою радість та надію місцевим мешканцям. «Минулого тижня я відвідав Черкащину та Луганщину», — зізнався він колегам–підлеглим на вчорашньому засіданні уряду. У першому варіанті Прем’єр відкрив об’їзну дорогу біля Умані, а у другому — хірургічний корпус Інституту раку та заодно, аби двічі не їздити, й фільтрувальну станцію.

«Цю станцію луганчани чекали аж 60 років, дорогу в Умані — 30 років, хірургічний корпус будувався 20 років. І тільки тепер усе це запрацювало», — Азаров скромно вирішив не акцентувати на ролі команди «регіоналів» та себе особисто у подоланні «вічних» проблем українців. Але, раптом згадавши передвиборче гасло своєї партії та несправедливу критику опонентів, Прем’єр розчулився: «Треба було бачити, як щиро раділи люди, чиє життя ці події змінюють на краще... Заради цього варто працювати, варто витримувати справедливу і несправедливу критику...»

Але на місцях Микола Азаров не тільки перерізає стрічку, а й, як належить доброму вождеві, ходить у народ. І, відповідно, заряджається настроєм людей праці. «Я поспілкувався з будівельниками, селянами, медиками, мешканцями робітничого містечка Петровське, з пенсіонерами і молодими мамами», — похизувався напруженим графіком роботи Прем’єр. І по секрету зізнався: простий народ любить його Кабмін і, зрозумівши, що на міністрів–«регіоналів» сподіватися годі, пропонує свою допомогу. «Всі ці люди не стогнуть. Навпаки, питали у мене: «А чим ми можемо допомогти, щоб ви вивели країну з такої тяжкої ситуації?» — навів Прем’єр хороший приклад для нетерплячої опозиції. І пояснив, що відтепер у своїй діяльності він керуватиметься лише точкою зору людей, які свого часу давали клятву Гіппократа. «Медики сказали: «Вас критикують, тому що ви робите. Не зважайте, ми бачимо добрі зміни. А люди, хоч і не всім задоволені, насправді мислять позитивно. Бачать сенс у тій політиці, яку ми здійснюємо», — підвів емоційну риску Азаров під своїми замітками з ближніх мандрівок.

І резюмував: Україна остаточно й незворотно уникла дефолту. Торік загроза ще була, а нині — ймовірність, на думку Миколи Яновича, нуль! Перший аргумент: газу у підземних сховищах достатньо, хоча Європа нині закачує пальне з випередженням графіка, бо з липня вартість газу суттєво зросте. А наша держава так стратегічно не міркує. Другий аргумент: Україна отримала «зрозумілу і достатньо сильну позицію на переговорах iз МВФ». Мається на увазі випадок, коли міністру фінансів Федорові Ярошенку у штаб–квартирі МВФ жорстко відмовили у наданні чергового траншу, порадивши спочатку завершити обіцяні реформи.

На цій мажорній ноті Прем’єр вирішив ... покарати одного з чиновників. Вказівку Миколи Яновича про заборону купувати за державні кошти дорогі автівки ніхто не сприймає всерйоз, і ось Держказначейство зафіксувало чергову платіжку на VIP–авто для ... Центру зайнятості. «Думаю, що Міністерство праці розстанеться з керівником центру, який дозволив собі забути про доручення Прем’єра», — заявив Азаров.

Головну новину — про фактичний початок земельної реформи — очільник Кабміну вирішив приберегти на десерт. Законопроект «Про ринок земель» уряд схвалив на позачерговому засіданні у понеділок, а вчора Прем’єр дав завдання авторові документа — Мінагрополітики — провести громадські слухання. «За цим законом майже 7 мільйонів власників паїв сільськогосподарської землі отримають право продавати свою землю. І всі громадяни України, фермерські господарства, а також держава отримають право купувати землю», — сказав Азаров і пообіцяв якнайшвидше закінчити інвентаризацію земель, видати акти, розмежувати сільгоспугіддя і землі комунальної власності.

Влада планує обмежити надмірну концентрацію землі в одних руках, «Поставлено також запобіжник спекулятивному перепродажу земель: купив поле — обробляй його. Причому ефективність господарювання, підтримання родючості грунтів контролюватимуть держава і суспільство, — продовжив Прем’єр. — А консолідація земель не дозволить «розривати» господарства на технологічно безсилі наділи». Втім ще навіть до початку обговорення експерти побачили величезну міну, яку влада заклала у цей закон: можливість придбати угіддя суттєво ускладнили. Натомість, у привілейованому становищі серед покупців землі опиниться держава — з її корумпованими чиновниками. А вартість наділів, особливо у перший період, через одночасний «викид» на ринок майже 3 млн. гектарів буде доволі низькою. Відтак реформа, яку Прем’єр встиг назвати революційною та першою після 1917 року, може перетворитися у масштабну корупційну схему — коли держава задешево скупить землю, а потім перепродасть її у «добрі» руки. Причому не виключено, що й за кордон: обійти закон про заборону відчуження для іноземців не важко. А інтерес до українських чорноземів виявляє, у тому числі й Росія. Якій буде значно легше домовлятися з одним–двома чиновниками, ніж купувати гектари на відкритому аукціоні...