ХРОНІКА

23.06.2011

Футбол

Контрольні матчі. «Динамо» — «Сеніца» (Словаччина) — 2:1 (Нінкович, 52, 73 — Кубіца, 30 (пен.); через брак гравців у складі киян на поле вийшло двоє футболістів команди–суперниці й тренер Лужний), «Металург» (Д) — «Уйпешт» (Угорщина) — 2:0, «Карпати» — «Відеотон» (Угорщина) — 1:1 (Леандріньйо), «Таврія» — «Шахтар» (мол.) — 6:2 (голи «Таврії» — Фещук, Калиниченко, Ідахор, Гігіадзе, Шиндер — 2).

* * *

Найкращий бомбардир минулого чемпіонату України Євген Селезньов після двох сезонів у Дніпропетровську повертається з «Дніпра» до «Шахтаря». Бажання знову грати в Донецьку форвард пояснив насамперед сімейними обставинами.

Водночас «Дніпро» придбав у іспанського «Гетафе» півзахисника збірної Гани Дерека Боатенга. Заплативши за гравця, за неофіційною інформацією, близько 8 млн. дол., український клуб підписав із ним контракт на чотири роки.

* * *

Казанський «Рубін» хоче придбати півзахисника київського «Динамо». Цікаво, що за інформацією російської газети «Спорт–експрес» це — Андрій Ярмоленко, тоді як український варіант цього видання пише про Романа Єременка. Щоправда, в обох випадках фігурує трансферна ціна в 9 млн. євро.

Тим часом самі динамівці намагаються домовитися про переїзд до Києва хорватського нападника «Тоттенхема» Ніко Кранчара.

* * *

Найближчим часом ще один ветеран поповнить склад «Таврії». Очікується, що до Сімферополя переїде захисник Владислав Ващук, який минулий сезон провів у «Волині».

* * *

Португалець Андре Віллаш–Боаш офіційно став головним тренером лондонського «Челсі». Його контракт розрахований на три роки, повідомляє «Ассошіейтед пресс». У цьому сезоні 33–річний фахівець виграв із «Порту» все, що міг: Лігу Європи, чемпіонат і Кубок Португалії, Суперкубок країни.

Віллаш–Боаш уже працював у «Челсі» — у 2004–2007 роках, коли був асистентом Жозе Моуріньйо. Також молодий фахівець допомагав Моуріньйо в «Інтері», а ще раніше — в «Порту».

Хокей

Відроджений київський «Беркут» у новому сезоні планує виступати у Палаці спорту. Крім того, отримавши фінансову підтримку від депутатів Давида Жванії й Сергія Харовського, клуб підписав кількох виконавців, у тому числі з Росії та Білорусі. Зокрема, з «Сокола» до «Беркута» перейшли воротар Ігор Карпенко, захисники Денис Ісаєнко й Олег Благий.

Шахи

У Києві завершився чемпіонат України. «Золото» здобув Руслан Пономарьов. У заключному турі представник столиці переміг чорними фігурами харків’янина Олександра Моїсеєнка й відтак набрав у 11 партіях 8,5 очка. «Срібло» дісталося Павлу Ельянову, який у харківському «дербі» здолав чорними Олександра Ковчана й набрав 7,5 бала. На третій позиції — Захар Єфименко з Мукачева (7 очок); він обійшов Моїсеєнка за додатковими показниками.

* * *

Закінчився двоколовий «королівський турнір» у румунському Медіаші. У десятий ігровий день львівянин Василь Іванчук переміг білими американця Накамуру і в підсумку з чотирма балами поділив останні два місця (п’яте–шосте) з румуном Нісіпяну.

Лідери — колишній українець, а нині росіянин Сергій Карякін та норвежець Магнус Карлсен — набрали по 6,5 очка. Аби визначити одноосібного переможця, для молодих гросмейстерів було заплановано тай–брейк.