Справа «сплаву»

23.06.2011
Справа «сплаву»

Львів’янин Георгій Чигаєв (праворуч) цього разу обійдеться без медалі чемпіонату Європи. (Фото з архіву «УМ».)

Поки не надто вдало проходить для чоловічої збірної України європейська першість, яку приймає Туреччина. Якщо минулого року з Москви наші боксери–аматори привезли п’ять нагород, то в Анкарі українці вже точно матимуть скромніший здобуток за кількістю медалей: лише дві. Тоді як боксери з Росії, наприклад, у півфіналах представлені в шести категоріях із десяти можливих.

Оцінка успішності може змінитися за умови, якщо хоча б хтось з наших посяде на ЧЄ–2011 перше місце. Нагадаємо, в Москві жоден із представників української делегації до «золота» так і не дотягнув.

При цьому слід робити поправку на те, що тренерський штаб «синьо–жовтих» свідомо не повіз у Туреччину всіх найсильніших — приберігаємо головні сили для чемпіонату світу, який відбудеться у вересні в Баку. Адже саме там розігруватимуть ліцензії на Олімпіаду–2012.

 

На них надія

Бої в Анкарі стартували минулої п’ятниці, а вчора на чемпіонаті був день відпочинку. За п’ять днів турніру визначили всіх півфіналістів. Українців до цієї стадії «дожило» всього двоє. У ваговій категорії до 60 кг за вихід до фіналу сьогодні позмагається Володимир Матвійчук, а в категорії до 75 кг амбіції на «золото» демонструватиме Дмитро Митрофанов.

Представник Бердичева Матвійчук свій перший поєдинок провів проти ірландця Майкла Макдонага й переконливо переміг — 16:6. Ще активніше Володя діяв і в наступному бою, з іспанцем Хуліаном Гінеррою: судді зафіксували рахунок 20:7. У чвертьфіналі Матвійчуку опирався білорус Іван Баранчик, але й він не встояв проти натиску боксера з Житомирщини — 20:16.

Прикметно, що Володя виступає у ваговій категорії уславленого Василя Ломаченка (минулого року Вася перейшов із 57 кг у «шістдесятку»). Але, як бачимо, Матвійчук теж упевнено пробився у «призи».

Що ж до Ломаченка, то його, як і ще кількох «грандів» — Шелестюка (69 кг), Хитрова (75 кг), Гвоздика (81 кг), Усика (91 кг) і Капітоненка (понад 91 кг), головний тренер збірної Дмитро Сосновський вирішив не наражати на небезпеку травм і притримати для першості світу. «Адже між турнірами в Анкарі та Баку зовсім невелика перерва — менше трьох місяців. А чемпіонат континенту хоч і має високий престиж, та все ж пріоритетним для нас є світовий форум. Його ціна буде подвійна: по десять найсильніших боксерів у кожній ваговій категорії ЧС отримають перепустки на Лондонську олімпіаду», — пояснює Сосновський. Відтак, за словами наставника, склад нашої збірної на Євро — експериментальний, «сплав молодості й досвіду». Благо, вибирати є з кого.

І якщо Матвійчук належить до когорти досвідчених, то Митрофанову — лише 21 рік. При цьому чернігівець красиво пройшов до півфіналу. У першій зустрічі Дмитро побив хорвата Санджіна Вргоца — 23:14, а у другому колі взагалі змусив суддю припинити його поєдинок проти фіна Віллі Хукканена — настільки вражаючою була перевага українця. Ненабагато більше шансів було і в Дарена О’Нілла з Ірландії, який минулого року виграв на першості Європи срібну медаль. Перемога над сильним опонентом із рахунком 17:10 принесла Митрофанову гарантовану медаль (адже всі учасники півфіналів, за регламентом боксерських змагань, забезпечили собі щонайменше «бронзу»).

Треба зауважити, що навіть із поправкою на «експериментальність» складу штаб збірної перед чемпіонатом прицілювався на нагороди приблизно у п’яти вагових категоріях. «А якщо медалей буде менше чотирьох — доведеться зосередити більшу увагу на підготовці резерву», — казав тренер Сосновський. Тобто, доводиться констатувати, в Анкарі наші виконали тільки половину «завдання–мінімум».

А ці — без нагород

За крок від нагород зупинилися троє українців. У чвертьфіналах припинили боротьбу Георгій Чигаєв (52 кг), Дмитро Булгаков (81 кг) та Денис Пояцика (91 кг).

Досвідчений львів’янин Чигаєв, який у 2008 році став володарем «золота» в Ліверпулі, а минулого року повернувся з Москви зі срібною медаллю, перше коло пропускав, тому перемога над сербом Ненадом Дімітрієвичем одразу вивела його вже до чвертьфіналу. А ось бар’єр у вигляді бійця з Молдови Олександра Ріскана для капітана нашої збірної виявився непрохідним (15:20).

Чвертьфінальна зустріч із росіянином Микитою Івановим стала останньою на турнірі і для Дмитра Булгакова. Перед цим поєдинком харків’янин здолав німця Тайрона Зейге, а потім звів унічию (12:12) зустріч із молдаванином Володимиром Челесом — до чвертьфіналу Булгакова відправило суддівське рішення. Росіянину ж він поступився дуже відчутно — 9:23.

За крок до півфіналу програв і титулований Денис Пояцика з Кременчука. Чемпіон Європи 2006 року і володар минулорічної «бронзи» спочатку здолав литовця Євгеніюса Туткуса, а затим у рівному поєдинку лише одним ударом поступився Тервелу Пулєву з Болгарії — 14:15.

По одній перемозі та поразці має в Анкарі миколаївець Олександр Ключко (64 кг). Володар «бронзи»–2010 у боротьбі за вихід до чвертьфіналу нарвався на британця Томаса Сталкера — срібного призера московської першості. Але якщо Ключко до останнього боровся з суперником (14:19), то молодий полтавець Олександр Трифонов — найважчий наш боксер в Анкарі (понад 91 кг) — у другому колі просто був розбитий Магометом Умаровим із Росії — 9:24. «Зелений» хмельничанин Денис Лазарєв (69 кг) також зійшов з дистанції у другому колі: після нічиєї з грузином Заалом Квачатадзе (24:24) судді вище оцінили активність кавказця.

А ще після перших поєдинків спакували валізи ще двоє молодих — Денис Козарук із Вінниці (49 кг) та херсонець Павло Іщенко (56 кг).