НОВИНИ ПЛЮС

22.06.2011

Україна отримає безвізовий режим з ЄС тільки разом із Росією?

Євросоюз використовуватиме однакові для України та Росії підходи до переговорів про безвізовий режим. Як заявив в інтерв’ю газеті «День» директор дослідницьких програм зі Східного сусідства ЄС і Росії Фінського інституту міжнародних відносин Аркадій Мошес, зараз у ЄС «знову посилюється така позиція, що візові відносини з Україною та Росією мають бути схожими. Був якийсь період, коли прибічники розділення цих позицій брали гору. Але зараз цього більше немає, і, перш за все, тому, що Росія поводиться дуже настирливо». На думку екс­перта, Росія намагається наздогнати Україну, яка за цим показником торік вирвалася вперед. А ЄС, зі свого боку, незадоволений поворотом подій після запровадження безвізового режиму з балканськими країнами і тепер займає обережнішу позицію щодо відкриття кордонів для нових держав.

Болгарський досвід

Болгарія зуміла подолати проблеми пенсійного забезпечення, схожі з українськими, переконана екс–віце–прем’єр–міністр Болгарії, міністр праці та соціальної політики (2001—2003 рр.) Лідія Шулєва. «Те, що відбувається зараз у вас в Україні, в Болгарії ми пройшли у 2000 році. Ми підвищили пенсійний вік. Для жінок — з 55 до 60 років, а для чоловіків — до 63. Зараз ми збільшуємо стаж. Для жінок стаж буде 37 років, для чоловіків — 40. Я щиро скажу, що люди дуже важко сприймали ці складні заходи. Але у нас не було вибору», — зазначила пані Шулєва в ефірі Першого національного каналу.

За її словами, за ці роки середня пенсія з 40 євро зросла до 135. «Якби ми стояли на місці, навряд чи ситуація покращилася. В України немає часу чекати», — вважає Лідія Шулєва й додає, що пенсійну реформу можна критикувати скільки завгодно, але відповідальна влада повинна її проводити, бо інакше проблему не вирішити.

Туніс: екс–президентові заочно дали 35 років

Суд у Тунісі заочно виніс вирок колишньому президенту країни Зіну аль–Абідіну Бен Алі та його дружині Лейлі Трабельсі. Їх визнали винними в розкраданні державного майна та засудили до 35 років тюремного ув’язнення та штрафу: Бен Алі має сплатити державній скарбниці 50 мільйонів туніських динарів (25 мільйонів євро), а Трабельсі — 41 мільйон динарів. Розгляд ще однієї кримінальної справи проти екс–глави держави — про незаконний обіг наркотиків і зброї — перенесено на 30 червня на прохання адвокатів підсудного, які попросили суд дати їм більше часу на підготовку до процесу.

Водночас сам Бен Алі, який у січні втік до Саудівської Аравії після початку масових антипрезидентських виступів, заявив, що не подавав у відставку і не залишав посаду президента. Усі звинувачення на свою адресу він категорично відкидає.

У Мубарака — рак

Адвокат екс–президента Єгипту Хосні Мубарака підтвердив, що в його підзахисного онкологічне захворювання. «Мубарак хворий на рак, і це значиться в медичному висновку», — цитує юриста Фаріда аль–Діба агенція «Рейтер». Чутки про те, що 82–річний Мубарак тяжко хворий, ходили й раніше, ще до революції в Єгипті, проте офіційних підтверджень не надходило.

Нагадаємо, після першого допиту колишнього главу держави госпіталізували. Як повідомили ЗМІ з посиланням на лікарів, у нього виникли проблеми із серцем та обвал усіх фізичних показників у результаті обширного метастазування ракової пухлини по всьому тілу. Мубарак був змушений залишити свій пост у лютому внаслідок антиурядових виcтупів. У серпні він має постати перед судом за звинуваченням у корупції, зловживанні владою, розтраті державних коштів та застосуванні сили проти демонстрантів (під час протестів у Єгипті загинуло понад 840 осіб). Якщо суд визнає його винним, Мубараку загрожує смертна кара.

Аснер — не Дем’янюк, тому помер спокійно

В Австрії в будинку для літніх людей помер 98–річний Мілівой Аснер, один із найбільш розшукуваних нацистських злочинців. За версією центру Симона Візенталя, в роки Другої світової війни він очолював поліцію Хорватії і брав активну участь у депортації сербів, євреїв та циганів. Австрійська сторона не раз відмовляла в екстрадиції Аснера до Хорватії, аргументуючи своє рішення незадовільним станом його здоров’я. Який, утім, не завадив Аснерові 2008 року відвідувати матчі чемпіонату Європи з футболу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>