Як ракета над Парижем

22.06.2011
Як ракета над Парижем

Екологічно чистий літак «Сонячний імпульс» летить на Паризький авіасалон. (Фото надане проектом «Сонячний імпульс».)

В аеропорту Ле Бурже під Парижем позавчора відбулося урочисте відкриття 49–го Міжнародного авіасалону — найбільшої та найавторитетнішої у світі виставки (і торгів) авіаційної та космічної техніки. У перші чотири дні помилуватися новинками авіапрому зможуть лише фахівці, бізнесмени та VIP–персони, а з 24 червня й до закриття 26–го авіасалон буде відкритий для широкої публіки. Вхідний квиток коштує 11 євро.

Найбільше новинок на Паризькому авіасалоні демонструє Франція — 44 літаки. Значно відстали Сполучені Штати, які привезли 18 машин, та Італія — 10 нових розробок. Росія виставляє два нові літаки, Україна — один: Ан–158. Уже на другий день роботи авіасалону, вчора, було підписано контракт на поставку впродовж 2012—2014 років десяти таких лайнерів російській лізинговій компанії «Ільюшин фінанс і Ко». Як повідомляє «Інтерфакс–Україна», суму контракту оцінюють у близько 300 мільйонів доларів. Ан–158 призначений для перевезення 99 пасажирів на відстані до 4000 км.

Загалом Україну на салоні в Ле Бурже представляють вісім організацій: ДП «Антонов», ВАТ «Мотор–Січ», Національне космічне агентство, ДП «Івченко–Прогрес», ДП «Південмаш», ДКБ «Південне», ДК «Вектор» і «Укрспецекспорт». Українська експозиція розміщена в павільйоні №4 разом з експозиціями Австрії, Австралії, Південної Кореї, Росії, Туреччини, Франції, Швейцарії та Японії.

Міжнародний авіасалон у Ле Бурже відбувається регулярно з 1909 року (з вимушеними перервами під час воєн). Спершу шоу було щорічним, але з 1924 року салон проводять раз на два роки. 1927 року його слава сягнула апогею завдяки тому, що саме там приземлив свій літак легендарний Чарльз Лінденберг, здійснивши перший у світі безпосадочний політ через Атлантичний океан (із Нью–Йорка).

Цього року статус «спеціального гостя» Паризького авіасалону отримав розроблений швейцарськими фахівцями літак Solar Impulse. Ця унікальна машина не використовує традиційного пального, а працює винятково від 120 тисяч сонячних батарей, розміщених на крилах розмахом 63,4 метра. Проект «Сонячний імпульс», започаткований 2003 року Бертраном Пікаром і Андре Боршбергом, зараз перебуває на стадії практичних випробувань. 13 травня літак здійснив свій перший міжнародний авіапереліт зі Швейцарії до Брюсселя, а 15 червня відлетів із Брюсселя до Парижа. Відвідувачі салону в Ле Бурже матимуть нагоду побачити перший у світі «сонячний» літак зблизька в ангарі, а за сприятливої погоди — і в польоті.

 

ЦИФРИ

Для обслуговування Міжнародного авіакосмічного салону в Ле Бурже спорудили тимчасове селище на 20 тисяч мешканців, над облаштуванням та будівництвом якого п’ять тижнів працювали 10 тисяч людей. На ці роботи витрачено 12 мільйонів євро.

Свої експозиції на виставці демонструють 2110 великих корпорацій та середніх і малих фірм. Два роки тому їх було 1982. Зільшення кількості учасників організатори оцінюють як ознаку оздоровлення світової економіки.

Упродовж тижня роботи салону його відвідають 200 міжнародних делегацій, 340 тисяч представників бізнесових кіл та звичайних шанувальників авіації. Роботу салону висвітлює більше 3 тисяч акредитованих журналістів.

У перший же день авіасалону європейський авіабудівний холдинг Airbus отримав замовлення на 130 літаків, підписавши контрактів на суму 15 мільярдів доларів. Його головний конкурент, американська корпорація Boeing, у перший день продала 37 літаків, бразильський виробник Embraer — 39, канадська компанія Bombardier — 10.

 

НОВИНКИ

До відкриття Паризького міжнародного авіасалону холдинг Airbus представив свій новий мегапроект: надзвуковий літак Zehst (Zero Emission Hypersonic Transportation), здатний злітати на висоту до 32 км. При цьому лайнер буде екологічно чистим, оскільки для набору висоти використовуватиме біопаливо, і лише у стратосфері переключатиметься на ракетне паливо. Якщо проект буде реалізовано, ракетоплан Zehst зможе перевезти до сотні людей із Парижа в Токіо за 2,5 години. Прототип нового літака має бути готовий до 2020 року, а в комерційну експлуатацію ракетоплан, який нагадує виведений з експлуатації «Конкорд», планують запустити до 2050 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>