Мовлення в екзилі

22.06.2011

Телеканал ТВі — один із небагатьох українських мовників, які дотримуються незалежної інформаційної політики, — виходить на міжнародний рівень. Новий продукт матиме назву TVi Europe. Дві третини програм транслюватимуться українською мовою, а третина — польською. Презентація каналу, власниками якого є гендиректор ТВі Микола Княжицький і Костянтин Кагаловський, відбулася позавчора у Варшаві.

За словами Княжицького, польсько–український проект має стартувати восени з запуском нової сітки мовлення ТВі. Канал відтепер приділятиме більше уваги Польщі. Зокрема, представить щомісячну програму про головування Польщі в Європейському Союзі.

«Західний прорив» став реальністю після того, як TVi Europe отримав ліцензію в польській Крайовій раді з питань радіо й телебачення.

На цьому тлі видаються дивними справи ТВі в Україні. Наприкінці минулого тижня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення відмовилася видати ліцензію для каналу «Інфо–24», засновниками якого виступили журналісти ТВі. Кореспонденти планували створити сучасний інформаційний канал, який транслював би об’єктивні новини. Однак за рішення про видачу ліцензії не проголосував жоден із семи членів Нацради.

Член президії «Нашої України» Ірина Ванникова засуджує рішення Нацради й вимагає переглянути клопотання журналістів. «Вражає цинізм, упередженість і зухвалість, з якими представники Нацради розглядали питання про видачу цієї ліцензії. У прагненні догодити нинішній владі, яка боїться об’єктивного висвітлення ситуації в країні, цензори з Нацради перевершили навіть колег з Білорусі», — каже журналістка Ванникова.

Крім каналу «Інфо–24», ТВі планував запустити ще чотири: «ТВі. Історія», «Бізнес», «Культура», « Стиль».