Іспит Страсбургом

22.06.2011
Іспит Страсбургом

Президент Янукович виступає на сесії ПАРЄ. (Фото Рейтер.)

Учора Віктор Янукович проходив чергове випробування перед європейською спільнотою — виступав на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи. Іноземні депутати мали багато запитань до Віктора Федоровича на тему дотримання демократії в Україні. Нардеп від «НУНС» Володимир Ар’єв, який також був на сесії ПАРЄ, розповів, що делегацію Марокко у Страсбурзі зустріли аплодисментами, а Януковича — «гробовою тишею».

Ар’єв із колегами по опозиції влаштував біля будівлі Ради Європи невеликий пікет. Активісти вийшли на акцію з плакатами, написаними англійською мовою: «Янукович, не бреши Європі», «Ні політичним переслідуванням в Україні» тощо. Окрім Ар’єва, гасла тримали нардепи Олесь Доній, а також БЮТівці Олександр Сочка та Еліна Шишкіна. Також були представники української діаспори.

Перед виступом Януковича спалахнув невеличкий скандал. Агенція УНІАН повідомила, начебто українська сторона намагалася вмовити іноземних депутатів не ставити Януковичу гострих запитань. Зокрема, офіс постійного представництва України при РЄ буцімто звертався до делегата від Франції Франсуа Рошблауна, і той обурився з цього приводу. Однак українське МЗС виступило зі спростуванням. «Це справжня провокація», — зазначив директор департаменту інформполітики МЗС Олег Волошин. «Керівництво України не просто не побоюється відвертої розмови з європейськими партнерами, а й украй зацікавлене в ній як в елементі просування країни шляхом євроінтеграції», — заявив речник МЗС.

Зрештою, депутати з різних країн поставили Януковичу гострі запитання, і слідів «цензури» не було помітно.

Головним питанням було переслідування опозиції в Україні. Нагадаємо, Юлію Тимошенко теж запрошували у Страсбург — однак слідство її не відпустило. Президент запевнив, що не дає наказів­ слідству. «Що стосується принципів — я за те, щоб політики України не знали кордонів. Я як Президент не маю таких прав наказувати слідчому чи Генеральній прокуратурі кому куди їхати», — виправдовувався Віктор Янукович.

При цьому глава держави поскаржився, що українські політики намагаються уникнути відповідальності за корупційні дії, прикриваючись заявами про політичні переслідування. «Саме корупція сьогодні є основною загрозою для України», — вважає Янукович. Він так заговорився, і назвав один із видів корупції «демократичним явищем»: «Без перебільшення я скажу, що це революційний підхід, він дуже болючий, тому що на цій дозвільній системі сиділа велика бюрократична система на всіх рівнях. І ця демократична система, корупційна, вона будувалась роками, десятиліттями».

Також В. Я. підтвердив європейський вектор своєї політики, запевнив у тому, що Україна не братиме участі у створенні ПРО в Європі, і традиційно обіцяв реагувати на кожен факт утисків журналістів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Група Європейської народної партії запропонувала Ольгу Герасим’юк на посаду заступника голови Регламентного комітету ПАРЄ. Народний депутат від «НУНС» проходить у рамках квоти ЄНП. Голова групи «народників» Люка Волонте, пропонуючи кандидатуру пані Ольги, заявив, що зробив це «на підтримку реальної демократії в Україні».