Какао чи кокаїн?

22.06.2011

Днями слідчі облуправління СБУ в області передали до суду кримінальну справу за звинуваченням організованої злочинної групи в контрабанді наркотиків та вирощенні сировини для їх виготовлення. На адреси несвятої трійці, що входила до цієї зграї, щонайменше кілька місяців з однієї з країн Західної Європи надходили посилки з такою собі «гуманітарною допомогою» — оргтехнікою, побутовими речами, продуктами харчування. Така турбота закордонних «благодійників» про зголоднілих українських партнерів могла б тільки розчулити. Якби не одна суттєва обставина: згадана «гуманітарка» була, по суті, фіговим листком для прикриття контрабандного каналу, яким в Україну переправляли незрівнянно дорожчий товар — наркотики, зокрема й «важкі». Тож у лютому цього року співробітники СБУ спіймали й затримали членів злочинної зграї на гарячому.

Якраз тоді вони в Кременчуці одержували чергову посилку з харчами. Коли її відкрили, то в банці з какао знайшли … п’ятдесят грамів кокаїну. Обшук у помешканні організатора групи, котрий жив у сусідньому Комсомольську, також закінчився неабияким «уловом». Окрім майже чотирьох тисяч пігулок трамадолу та тисячі пігулок екстазі, оперативники вилучили з того гніздечка коноплю елітних сортів та високотехнологічне обладнання для її вирощення в домашніх умовах. Як з’ясувалося, те ж таки обладнання, спеціальну методичну літературу, насіння індійських конопель і навіть добрива для імпровізованих «грядок» у квартирі ватажкові зграї також передавали iз Західної Європи.

Як повідомили власкору «УМ» у прес–групі УСБУ, зловмисникам пред’явлено звинувачення одразу за двома статтями Кримінального кодексу, тож їм «світить» від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.