Що скаже Євлах?

22.06.2011
Що скаже Євлах?

Чимало скандальних земельних питань депутат Євлах вносив на сесію Київради «з голосу». (Фото з сайту delfi.com.ua.)

Позавчора з Німеччини до України було екстрадовано голову постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури Олексія Євлаха. Як повідомили «УМ» у прес–службі Генпрокуратури, пана Євлаха, якого обвинувачують у махінаціях із земельними ділянками в столиці, доставили в наручниках звичайним авіарейсом економкласу «Франкфурт–на–Майні — Київ», а з аеропорту одразу відвезли й помістили до слідчого ізолятора СБУ. Умови тут значно комфортніші, ніж у столичному СІЗО №13. Наразі Євлах відповідає на запитання слідчих спецслужби.

У прес–секторі столичного УСБУ додають, що таким чином процедура екстрадиції депутата Київради від Блоку Черновецького завершена. Слідчі СБУ, які розслідують справу Євлаха, нагадують, що головного «земельника» столиці обвинувачують у вчиненні службових підробок у сфері земельних відносин, що спричинило тяжкі наслідки на суму понад 10 мільйонів гривень. Справу проти нього за підробку «земельних» документів порушила столична прокуратура ще у жовтні 2010 року, але тоді на шляху до СІЗО кмітливий депутат поскаржився на болі у серці й потрапив до приватної лікарні. Уже звідти він зник і опинився в Німеччині, де нібито лікувався.

Утім Олексія Євлаха оголосили у міжнародний розшук, тож у переддень православного Різдва його затримали у Франкфурті–на–Майні німецькі правоохоронці. Процедура підготовки до екстрадиції тривала понад п’ять місяців. Наразі у вітчизняних правоохоронців є матеріали на Євлаха ще й щодо «дерибану» земель Жукового острова у Києві. Ділянки виділялися на скандальній сесії Київради 1 жовтня 2007 року, а вносив їх на розгляд «з голосу» саме пан Євлах.

Слідчі розраховують встановити, хто саме стояв за обвинувачуваним i безпосередньо організовував схеми «дерибану» столичної землі. Утім, чи піде затриманий депутат на співпрацю зі слідством, невідомо. У Німеччині він наполягав на своїй непричетності до інкримінованих йому злочинів i бажав довести це в Україні.