«Антижук» став антилюдиною

21.06.2011
«Антижук» став антилюдиною

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

«Жуки картоплю заїдають, — поскаржився знайомий. — І труїли вже, а не допомагає...» Проблема, що є нагальною для людей, нерідко стає приводом для наживи кмітливих організаторів. Потрібні засоби захисту рослин? Будь ласка! Та ще й відомої марки — російські «Престиж» і «Антижук». І хто розбереться, що фасуються «престижні антижуки» на околиці Сум? А якщо не допомагають, то це лише на руку виробникові: отже, люди знову прийдуть купувати «ліки» для картоплі, не уявляючи, що «антижук» уже перетворився на «антилюдину».

Передусім — для тих, хто його виготовляв. Бо ж коли працівники податкової міліції у складському приміщенні однієї з оптових баз на околиці Сум знайшли нелегальне виробництво, виявилося, що сім найманців працювали без індивідуальних засобів захисту, необхідних при роботі з отрутохімікатами. Певно, порушення норм трудового законодавства та правил безпеки компенсували «підпільникам» тим, що кожного тижня вони отримували в конвертах 200—300 гривень. Але чи вистачило б їх на ліки в разі аварії? Та й наслідки такої щоденної праці можуть відгукнутися в майбутньому.

«Устаткування для фасування рідини було введено в експлуатацію без ліцензії Міністерства охорони навколишнього середовища України та відповідного технічного регламенту, — розповідає співробітник штабу управління податкової міліції ДПА в Сумській області Наталія Шаповал. — Під час перевірки оперативники вилучили фасувальний автомат, 100 літрів рідини, тару для розливу отрутохімікатів, а також готову продукцію. усього на загальну суму 474 тисячі гривень».

Виявили ще дещо неприємне, що збільшує коло тих, хто потрапив під дію «антилюдини». Приватний підприємець, мешканець обласного центру, який здійснював загальне керівництво роботою цеху, поруч із виробництвом препаратів, у сусідньому приміщенні, створив ферму з вирощування... грибів. А вони, як відомо, активно вбирають усіляку «хімію». Що називається, їжте, не подавіться!

І найбільше коло уражених, зрозуміло, складуть ті, хто скористався препаратом на своїх городах. Жодного контролю за його якістю не було. Отож концентрація вироблюваної субстанції, підозрюють правоохоронці, на порядок перевищує максимально допустиму. Так що не лише жуки отримають дозу, а й рослини отруяться, відтак і ті, хто ласуватиме врешті–решт молоденькою картопелькою.

Працівники податкової міліції продовжують працювати над справою. Необхідно встановити організатора та власника підпільного виробництва, канали надхо­дження сировини та пункти реалізації контрафактної продукції.