НОВИНИ ПЛЮС

21.06.2011

Справа Луценка

Печерський районний суд учора знову відмовив Юрію Луценку в зміні запобіжного заходу. За словами судді Сергія Вовка, «суду нав’язуються непередбачені повноваження щодо законності затримання».

Після того, як Феміда відмовилася випускати екс–міністра внутрішніх справ, котрий сидить у СІЗО за дріб’язковими обвинуваченнями ще з грудня, Луценко запропонував викликати до суду Президента Януковича, Генпрокурора Пшонку, його першого заступника Кузьміна, екс–керівника управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ Каліфіцького, а також слідчого Войченка. «У мене є докази, що ці особи приймали незаконні рішення щодо мого затримання й арешту», — заявив Луценко, ще раз наголосивши, що став жертвою політичних переслідувань.

Також суд знову відмовив Луценкові в залученні нардепа від «НУНС» Геннадія Москаля як захисника.

Пенсійна реформа

Минулої п’ятниці Верховна Рада прийняла за основу проект пенсійної реформи. «За» проголосувало 245 депутатів: Партія регіонів, Народна партія, група «Реформи заради майбутнього», частина «НУНС» і позафракційних. Як повідомив віце–прем’єр Сергій Тігіпко, проектом підвищено пенсійний вік для жінок до 60 років, страховий стаж піднято до 30 років для жінок та 35 — для чоловіків. «Це непопулярні, але необхідні кроки», — заявив Тігіпко. Реформа пішла на друге читання.

Несвобода слова

Минулої п’ятниці парламент не затвердив звіт за підсумками річної роботи тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів цензури і перешкоджання журналістській діяльності. Голова ТСК Ірина Геращенко повідомила: «Результат очікуваний, адже Президент наполягає, що проблем зі свободою слова в Україні немає, фактів ніхто не надає, тож як можна голосувати за звіт, у якому викладено ретельний аналіз усіх скарг і звернень від журналістів, перераховано всі випадки побиття журналістів охороною, силовиками; наведено історії з обшуками в журналістів і вилученням фото– і відеотехніки; розповідається про біди комунальної регіональної преси, яку заганяють у лави ПР і змушують до лояльності?..» За звіт проголосувало лише 89 депутатів.

Візити

Минулої п’ятниці Віктор Янукович побував із візитом у Словаччині. Президент зустрівся з керівниками сусідньої держави, взяв участь у бізнес–форумі. «Минулого року я відвідав близько 40 країн світу, і майже в кожній такого не було, щоб ми не проводили бізнес–форуми», — похвалився глава держави.

Напередодні

У Львові з тривогою чекають 70–ї річниці початку Великої вітчизняної війни та провокацій, подібних до тих, що були 9 травня. Нині до акцій долучиться низка т. зв. єврейських організацій — зокрема, комітет «Євреї проти антисемітизму», одеські «Євреї проти Гурвіца», відомі співпрацею з Партією регіонів та російськими силами. Гості Львова, а також політики з Росії, мають намір провести на пагорбі Слави «антифашистський мітинг». Протистояти незваним гостям мають намір націоналісти.