Країна мрій

16.06.2011
Країна мрій

Прем’єр–мiнiстр Микола Азаров: «Особисто я, колеги, бачу тiльки успiхи...» (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Мешкати в Україні Миколи Азарова не відмовився б, мабуть, ніхто. За його словами, вітчизняна економіка продовжує стало розвиватися. «Зростання економіки дало додаткові ресурси — доходну частину бюджету на пропозицію уряду збільшено на 14 мільярдів гривень», — оптимістично заявив він перед початком вчорашнього засідання Кабміну. До успіхів свого Кабінету, які Микола Янович перераховував хвилин десять, належать: зарплата вчителя зросте на 340 гривень, а лікаря–хірурга вищої кваліфікації — на цілих 359! «Це реальні гарантовані доходи людей», — похвалився захмарними сумами Прем’єр. Збільшуються видатки на харчування дітей у закладах освіти, які розташовані у чорнобильських зонах, продовжував перелік Прем’єр, змінами до державного бюджету виділено 200 млн. гривень на розвиток служби екстреної медичної допомоги, плюс ще 400 млн. на ремонт централізованого водопостачання. Не забув уряд нагородити і 60 кращих, на його думку, представників молоді своїми преміями — за розбудову держави. Але головне — дефіцит держбюджету зменшено на 3,5 млрд. гривень.

І всю цю картину процвітання, обурився Микола Азаров, нахабно і підступно спотворюють його політичні конкуренти. Але... «Скільки б опозиція не займалася демагогією, не говорила на біле чорне, але факти — річ уперта», — войовничо заявив Прем’єр. Але, на жаль, опонує Кабміну Азарова — з цифрами і фактами — не лише опозиція. Міжнародні експерти наводять дані, які розбивають всю ілюзорність картини цілковитого благополуччя від Миколи Яновича. Скажімо, напередодні завжди обережний і дипломатичний директор Світового банку у справах України, Білорусі і Молдови Мартін Райзер жорстко акцентував увагу на затягуванні реформ, якими хизується Микола Янович. А глава представництва міжнародної антикорупційної організації «Трансперенсі Інтернейшнл» в Україні Олексій Хмара також доволі різко прокоментував негативний для української влади звіт «Фрідом Хауз». «Зрозуміло, східному капіталу часом легше домовлятися з режимами, ніж із демократичною владою. Але якщо Україна зацікавлена в наближенні до демократичних стандартів, то їй необхідно навчитися прислухатися до доповідей міжнародних інституцій», — сказав Хмара.

Але найголовніше, що, скажімо, Європейська бізнес–асоціація днями погіршила індекс інвестиційної привабливості нашої країни. А це сигнал для інвесторів не нести до України свої гроші. Подібних настроїв дотримуються і у Євросоюзі. Глава торговельно–економічного відділу представництва ЄС в Україні Ульріке Хауер ствер­джує, що економічний поступ нашої країни гальмується через корупцію, відсутність незалежної судової системи, а також існуючу систему оподаткування і митні процедури. Про те, що Захід не просто наговорює на нинішню владу, свідчать дані статистики. Виробництво в АПК за п’ять місяців 2011 року знизилося на 4%, а поголів’я худоби стрімко скорочується. Негативне сальдо у торгівлі стрімко зростає — у 2,2 раза швидше, ніж торік. Промвиробництво, яке почало зростати, знову рушило «в мінуси». Отже, фінансове становище підприємств також погіршується: кількість збиткових зростає. Інфляція почала знову вимірюватися двозначною цифрою — 11%. Не все гаразд й у банківській сфері. Так, уперше за тривалий час стрімко зменшилися золотовалютні запаси і було зафіксоване загальне зменшення обсягів депозитів.

Саме цей ланцюжок — «відсутність реформ — погіршення ситуації в економіці» — експерти вважають причиною відмови нам з боку МВФ у наданні чергового траншу кредиту. Але влада знову ж таки думає кардинально протилежно! «Цілком можливо, що два транші можуть бути об’єднані, і Україна одночасно отримає два транші», — сказав після вчорашнього засідання уряду віце–прем’єр Сергій Тігіпко. Тобто, влада таки свято вірить, що відмова нам у грошах — це технічний момент, і чекає на наступних 3 млрд. гривень. А також на позитивний сигнал для інвесторів, які дасть виділення чергового траншу.