Бензинова опозиція

09.06.2011
Бензинова опозиція

Пішоходи підтримують автомобілістів під час акції проти подорожчання бензину в центрі Мінська.(Фото Рейтер.)

Криза у Білорусі змусила засумніватися в достоїнствах «бацьки» Лукашенка навіть найвідданiших його прихильників. Що ж до більш поміркованих у політичному сенсі громадян, то, судячи з настроїв, які панують у білоруському суспільстві, із кожним днем вони стають усе ближчими до того, щоб вийти на вулиці з акціями протесту. Незважаючи навіть на сумний результат опозиційного мітингу 19 грудня минулого року.

Утім усвідомлення того, що будь–які антивладні виступи буде жорстоко придушено, спонукає білорусів підходити до висловлення свого протесту з вигадкою. У ніч із понеділка на вівторок у країні стрімко подорожчав бензин — на 31%. До слова, це вже друге зростання вартості пального за останні два тижні — 24 травня бензин подорожчав на 20%.

Цього разу ситуацію ускладнило ще й те, що хоч влада й попередила про черговий стрибок цін «заздалегідь», — напередодні запастися пальним не вдалося. На заправках одразу встановили обмеження: не більше 25 літрів на одне легкове авто і 100 літрів — на вантажівку. Підвищення вартості бензину та дизпалива і квоти на продаж концерн «Бєлнєфтєхім» пояснює намаганням не допустити вивозу бензину за кордон, адже навіть після подорожчання пальне на білоруських АЗС залишається дешевшим, ніж у сусідніх Польщі, Литві, Україні. Особливо з урахуванням девальвації білоруського рубля — після його обвалу продаж бензину та дизпалива у прикордонних районах зріс більше ніж удвічі. Щоб хоч якось компенсувати втрати, у прикордонній зоні та на великих автомагістралях іноземцям бензин тепер продаватимуть лише за валюту — долари, євро та російські рублі. Звісно, за офіційним курсом, який значно нижчий від реального. Видати себе за білоруса не вдасться — вимагатимуть паспорт.

Проте громадянам Білорусі, які через знецінення національної валюти теж опинилися на «межі», від таких пояснень не легше. У вівторок мінські автомобілісти виїхали на акцію протесту. На головній вулиці столиці — проспекті Незалежності — зібралося близько сотні автомобілів. Рухаючись на дуже малій швидкості, з увімкненими аварійними сигналами та безперервно сигналячи, авто перекрили рух іншому транспорту. Час від часу водії зупинялися й відкривали капоти, імітуючи поломку. У багатьох машин на склі наклеєні гасла з вимогою не підвищувати ціни на пальне.

Співробітники ДАІ нічого не могли зробити — правил дорожнього руху учасники акції не порушували. Хоча одного протестувальника правоохоронцям таки вдалося «загребти». З узбіччя автомобілістів підтримували перехожі, й одну дівчину, яка стояла з гаслом «Я проти необґрунтованого підвищення цін на бензин», заарештував міліцейський спецназ.

А відучора над тим, як оригінально й без пенітенціарних наслідків висловити владі своє «фе», замислилися білоруські курці. З 8 червня міністерство економіки Білорусі підвищило ціни на цигарки. Хоча це ще тільки «квіточки» — знову зростає в ціні й свинина та деякі інші продукти харчування, а вартість імпортних товарів, з огляду на девальвацію, взагалі зросла до захмарних висот. І на покращення ситуації найближчим часом експерти радять не сподіватися.

 

ДО РЕЧІ

Валютна криза в Білорусі призвела до зупинки платежів за російську електроенергію. Борг «Бєленерго» перед Інтер РАО ЄЕС сягнув 1,5 мільярда рублів. Як пише газета «Коммєрсант», якщо Мінськ не почне гасити борг, Інтер РАО може на десять днів майже вдвічі скоротити обсяги експорту електроенергії, а тоді повністю зупинити його. Щоправда, частка російської енергії в Білорусі ніколи не перевищувала 10%, а минулого року країна взагалі обійшлася без постачань Інтер РАО.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>