А замість нирки — полум’яний «айпед»

09.06.2011

Люди кажуть — пізно пити боржомі, коли нирки відвалилися. У бідного китайського школяра нирка «відвалилася» в досить незвичайний спосіб — він її продав, причому потайки від батьків. І навіщо — щоб купити розрекламований комп’ютер!

Як повідомляє сайт РІА «Новості» з посиланням на супутниковий канал «Дунфан», 17–річний Сяо Чжен із провінції Аньхой давно мріяв про сучасний планшетник від фірми Aplle — той, що без клавіатури, а з великим чітким сенсорним екраном, дуже тонкий і легкий. Найвідоміша власниця такого гаджета в Україні — Юлія Тимошенко. Саме з iPad’ом вона ходить у прокуратуру на допити і строчить звідти звіти у «Твіттер». А Сяо Чжен придбав навіть кращу штукенцію — сучасніший iPad 2!

Хлопчина, який цього року перейшов у 10–й клас, добровільно пішов на операцію в одну з клінік провінції Хунань, після чого повернувся додому не лише з «айпедом», а й з іншим широко розрекламованим виробом Aplle — телефоном iPhone. Мати нічого не знала про синову оборудку й дуже здивувалася, звідки в Сяо така дорога техніка. Як з’ясувалося, нелегальні торговці органами заплатили школяреві за праву нирку 22 тис. юанів (3,4 тис. доларів).

Уся в сльозах, мати повезла сина назад у лікарню. Але там повідомили, що хірургічне відділення вже встигли здати в оренду бізнесменові з іншого регіону, а жоден із його телефонів не відповідає. Знайти посередників, які купили нирку, також виявилося марною справою. Очевидно, орган уже пересадили замовникові. А здоров’я непутящого школяра дедалі погіршується.

Оглядачі зазначають, що це лише один із численних прикладів незаконного трансплантаційного бізнесу в Китаї, який набув просто велетенських масштабів. Аби заробити, китайські ділки масово скуповують органи у своїх співгромадян та донорів–туристів з–за кордону, а часто навіть вирізають їх у політв’язнів, що караються в тюрмах.