НОВИНИ ПЛЮС

08.06.2011

Право на життя, свободу та інтернет

Організація Об’єднаних Націй внесла доступ до інтернету в перелік базових прав людини. «Перешкоди до поширення інформації через інтернет має бути мінімізовано, за винятком особливих випадків, обумовлених у законі про права людини», — йдеться у доповіді ООН. Одним із таких «особливих» випадків визнано кібер­атаки. У звіті також зазначено, що багато держав «обмежують, маніпулюють і цензурують» інформацію, яка поширюється у всесвітній мережі, не маючи на те жодних прав. «Такі дії не корелюються із законом про права людини і найчастіше мають широкий негативний ефект на свободу думок і самовираження», — наголошується в доповіді. Також експерти ООН виступили проти відключення користувачів від інтернету під приводом протидії піратству — така практика поширена, наприклад, у Франції.

У Єгипті легалізували заборонену партію ісламістів

Ісламістський рух «Брати–мусульмани» вперше після заборони 1954 року легалізовано в Єгипті. У новому вигляді «Брати» називатимуться Партією свободи і справедливості, яка отримає можливість брати участь у виборах, призначених на вересень. Лідери руху, який вважається однією з найстаріших у світі міжнародних терористичних організацій, запевняють: нова партія не буде ісламістською, а стане своєрідним аналогом європейських християнсько–демократичних об’єднань, які відстоюють традиційні цінності. У новому складі парламенту Партія свободи і справедливості планує здобути не менше третини місць.

А з 15 червня в найбільших містах Єгипту — Каїрі, Александрії та Суеці — скасують комендантську годину, яку колишній президент країни Хосні Мубарак запровадив 28 січня після початку антипрезидентських виступів. Як повідом­ляє Рейтер із посиланням на тимчасовий уряд Єгипту, таке рішення було ухвалено у зв’язку з нормалізацією обстановки в країні.

Хорватія хоче в ЄС до 2013 року

Влада Хорватії завершила переговори з Євросоюзом з питання рибальства і таким чином закрила чергову, 31–шу главу з пакету реформ, необхідних для вступу в ЄС. Як повідомляє «Рейтер», загалом для завершення переговорів Хорватія повинна закрити 35 таких розділів. Серед іще невирішених питань — антикорупційні реформи, через які процес інтеграції країни в ЄС може сповільнитися. Проте офіційний Загреб сподівається узгодити всі проблемні пункти ще влітку цього року, щоб Хорватія стала повноправним членом ЄС у 2013 році.

«Фукусіма–1» викинула вдвічі більше радіації, ніж вважалося

Паливо в трьох реакторах японської АЕС «Фукусіма–1» розплавилося значно раніше, ніж повідомляла компанія–оператор станції ТЕРСО, а викид радіації в атмосферу вдвічі перевищував дані компанії. Такими є висновки агентства з атомної безпеки Японії, оприлюднені телеканалом NHK. Аналіз ґрунтується на даних представлених ТЕРСО записів про роботу станції, а різниця в оцінках, на думку агентства, сталася через різний спосіб підрахунків.

Генсек ООН хоче залишитися на посаді

Генеральний секретар ООН Пан Кі Мун офіційно висунув свою кандидатуру на другий п’ятирічний термін. Про намір знову поборотися за цю посаду він заявив на прес–конференції у Нью–Йорку. Нинішній термін повноважень Пан Кі Муна як Генсека ООН спливає 31 грудня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>