Волі не бачити...

08.06.2011

Слідчий комітет Росії почав перевірку заяви колишнього керівника компанії ЮКОС Михайла Ходорковського та його бізнес–партнера, очільника МФО «Менатеп» Платона Лебедєва про фальсифікацію другого вироку. Нагадаємо, 30 грудня 2010 року суддя Хамовничеського суду Москви Віктор Данилкін, визнавши підсудних винними у «скоєнні злочинів із корисливих мотивів з метою особистого збагачення», засудив їх до 14 років ув’язнення з урахуванням раніше відсидженого терміну (за першим вироком фігуранти «справи ЮКОСа» відбувають покарання з 2005 року).

Невдовзі помічниця Данилкіна Наталія Васильєва дала інтерв’ю, в якому заявила, що суддя «радився і прислухався до думки Московського міського суду», звідки йому ледве не силою нав’язали вже готовий вирок. 17 травня Ходорковський і Лебедєв звернулися до Слідчого комітету з вимогою порушити кримінальну справу щодо Данилкіна. А 24 травня Мосміськсуд пом’якшив їм покарання з 14 до 13 років колонії загального режиму.

Здавалося б, екс–олігархи, яких організація «Міжнародна амністія» нещодавно визнала в’язнями сумління, мають радіти, що їхню заяву взято до уваги. Особливо на тлі чуток про те, що, попри попередні прогнози, вони таки можуть вийти на свободу раніше «запланованого» 2016 року. Мовляв, перед президентськими виборами чинний глава держави Дмитро Медведєв зацікавлений додати собі іміджу демократа (на тлі Володимира Путіна) в очах міжнародної спільноти, й амністія Ходорковському та Лебедєву йому б у цьому дуже допомогла. Проте, як з’ясувалося, розгляд скарги на рішення судді Віктора Данилкіна доручили слідчому Олександру Диманову, який раніше керував розслідуванням другої справи ЮКОСа. А отже, сподіватися на позитивне для ув’язнених вирішення справи не випадає.

«Це знущання — доручити перевірку заяви про злочин особі, яка має бути серед тих, кого перевіряють», — наголосив в інтерв’ю Газеті.ру адвокат Ходорковського Вадим Клювгант.

Ще однією поразкою для Ходорковського і Лебедєва стало рішення Преображенського суду Москви, який позавчора відмовився розглядати їхні клопотання про умовно–дострокове звільнення. Як пояснила речниця суду Лоліта Дарчієва, «клопотальний» пакет не повний: бракує документів, на основі яких засуджені відбувають покарання. Зокрема, йдеться про характеристики ув’язнених iз місць позбавлення волі. Адвокати запевняють, що навіть нестача певних документів не може були перепоною до розгляду клопотання, оскільки суд може затребувати потрібну інформацію в адміністрації виправного закладу. Нагадаємо, Ходорковський відбував термін за першим вироком у Краснокам’янську Читинської області, а Лебедєв — у зоні під селищем Харп Ямало–Ненецького автономного округу.

Як припускають російські оглядачі, судді зумисне затягують час, щоб здихатися цієї справи. Адже після того як Ходорковського й Лебедєва етапують у колонію (а це має відбутися не сьогодні — завтра), їхні клопотання розглядатиме суд за місцем перебування засуджених.

Учора Ходорковський і Лебедєв направили до суду повторне клопотання про УДЗ, а їхні адвокати збиралися звернутися до суду, щоб домогтися тимчасової заборони на етапування ув’язнених із Москви.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>