Мутант із лабораторій «Аль–Каїди»?

08.06.2011
Мутант із лабораторій «Аль–Каїди»?

Хоч джерела інфекції у пророщеній сої поки що й не знайшли, з продажу в Німеччині її вилучають. (Фото Рейтер.)

«Огіркова паніка» в Європі не спадає — більше того, посилюється. І хоча огірки як джерело небезпечної бактерії E.coli фактично реанімовано, європейцям від цього не легше. Адже звідки взялася смертоносна кишкова паличка, фахівці не можуть з’ясувати й досі.

Учора міністри сільського господарства країн Європейського Союзу зібралися в Люксембургу на екстрену нараду, щоб обговорити спільні зусилля для стримування епідемії. Мартиролог жертв небезпечного штаму відомої бацили щодня поповнюється новими іменами: станом на вчора від ускладнень, спричинених бактерією–вбивцею, померло вже 23 людини. Ще понад дві тисячі опинилися на лікарняних ліжках — це переважно мешканці північної Німеччини та громадяни сусідніх країн, які відвідували цей регіон. Найнебезпечнішим наслідком зараження E.coli є гемолітико–уремічний синдром, який вражає нирки та призводить до їх відмови.

Серед іншого учасники наради обговорять питання компенсацій фермерам, які зазнали колосальних збитків через заяви про «заразність» спершу огірків, потім — і помідорів, баклажанів та салату, а тепер уже — ледве не всієї можливої городини, яку споживають у сирому вигляді. Найбільшими виявилися втрати городників з Андалузії, адже саме іспанські овочі спершу оголосили джерелом інфекції. Тепер Іспанія вимагає від Євросоюзу стовідсоткової компенсації за збитки. Експерти вже називають нинішню епідемію черговим випробуванням ЄС на міцність і солідарність держав–членів.

Заслухають міністри й звіт експертів про те, наскільки вони близькі до визначення джерела бактерії. Ще наприкінці минулого тижня здавалося, що відповідь нарешті знайдено: осередком бацили назвали ферму в Біненбюттелі (під Гамбургом), яка постачала свою продукцію майже в усі куточки ФРН та за кордон. Саме у вирощених цим господарством паростках сої, які прибічники здорового харчування (і не тільки) використовують для приготування салатів, нібито й гніздився досі невідомий науці штам–мутант E.coli O104:H4. На підтвердження цієї версії нібито свідчило й те, що бацилу виявили у двох працівників ферми.

Проте перші результати лабораторних аналізів, взятих у Біненбюттелі, сподівань науковців не виправдали — бацили–винуватиці там не виявили. Щоправда, аналіз іще кількох зразків триває. А поки що міністерство сільського господарства Німеччини рекомендує... взагалі відмовитися від споживання свіжої городини.

Невизначеність породжує паніку, яку активно підтримує й роздмухує преса. Як повідом­ляє агенція «Рейтер», під підозру тепер потрапляють уже не лише овочі, а й м’ясо. У Чехії, наприклад, санітарні служби почали ретельну перевірку експортованої з Німеччини свинини та яловичини саме на предмет наявності кишкової палички.

Про Росію, яка навіть посварилася з Брюсселем, повністю заборонивши імпорт овочів із усіх країн ЄС, годі й говорити. Єдиною державою, яка вдалася до аналогічних заходів, є Ліван. У Європі це назвали «неадекватними заходами» й попередили, що це може стати черговою перепоною на шляху РФ до Світової організації торгівлі.

Учора головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко зустрівся з представниками генерального директорату з охорони здоров’я і захисту прав споживачів Єврокомісії й намагався переконати їх у своїх найкращих намірах. Зрештою було домовлено, що Росія отримає зразки штаму–вбивці для дослідження. Також Онищенко, який днями прославився тим, що заніс до списку наркотичних речовин городню петрушку кучеряву, пообіцяв скасувати заборону на імпорт європейської городини, щойно буде встановлено збудника і джерело інфекції, визначено, яким шляхом вона передається та звідки походить і зупинено її поширення.

А тим часом у країнах Європи серед населення дедалі більше прихильників набуває версія про застосування біологічної зброї. Штам–мутант, який узявся невідомо звідки, погрози «Аль–Каїди» помститися за вбивство свого лідера Осами бен Ладена — усе це мимоволі наводить на роздуми в дусі фільму–катастрофи...

 

А ЯК У НАС?

Державна ветеринарна фітосанітарна служба України не бачить підстав для заборони імпорту овочів і фруктів з Європейського Союзу. «По–перше, не з’ясоване джерело (інфекції), а по–друге, та кількість продукції, яка заходить до нас iз країн ЄС, порівняно із загальним завезенням, абсолютно мізерна», — наголосив на прес–конференції з цього приводу голова Держветфітослужби Іван Бісюк. За його словами, за чотири місяці поточного року з країн ЄС було завезено 84 тонни огірків, зокрема з Іспанії — 49 тонн. А більшість імпортованих в Україну овочів походить із Туреччини на Єгипту. До того ж безпідставна заборона на імпорт європейської продукції може викликати негативну реакцію з боку СОТ, членом якої є Україна.

Водночас Держветфітослужба запровадила додаткові методи обстеження всієї рослинницької продукції, яка імпортується в Україну, у тому числі аналіз на наявність групи бактерій кишкової палички. «На сьогодні цих заходів цілком достатньо, щоб сказати, що продукція на територію України надходить безпечна», — запевнив Бісюк.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>