Нерівноцінний розмін

08.06.2011
Нерівноцінний розмін

«Баварець» Анатолій Тимощук (праворуч) — чи не єдиний у складі «синьо–жовтих», хто відпрацював цей спаринг на високому рівні. (Фото Рейтер.)

Як відомо, понеділок — день важкий. Саме в перший день робочого тижня, який психологи називають найбільш депресивним, наша національна збірна складала іспит вельми серйозному екзаменаторові. Хоча свою зіркову команду Франція залишила на межі століть, коли в 1998 та 2000 роках виграла планетарну та континентальну першості, однак і нове покоління гравців, що позавчора вийшло на «Донбас–арену», аж ніяк не тиняється на задвірках великих європейських клубів. Франція — у великій п’ятірці європейських чемпіонатів, і це вже щось.

Головні дійові особи «триколірних»: Карім Бензема із «Реалу», Франк Рібері з «Баварії», Самір Насрі з «Арсеналу», Флоран Малуда з «Челсі» зі стартових хвилин матчу залишилися в запасі. Наставник французів Лоран Блан кинув у бій найближчий резерв «домашнього приготування», розбавлений кількома досвідченими виконавцями. А зірок знаний у минулому захисник приберіг на десерт, використавши їх як каталізатор у «ендшпілі» матчу.

Дозволив собі поекспериментувати й наставник збірної України Олег Блохін. Для нього це було перше серйозне випробування після повернення у збірну (адже зрозуміло, що спаринг з Узбекистаном — то був лише «розігрів»). Отже, на заповненій трохи більш ніж на чверть «Донбас–арені» Блохін виставив в основі суто донецьку лінію оборони на чолі з воротарем Андрієм П’ятовим. І водночас підкоригував атакувальну ланку порівняно з матчем проти узбеків (Шевченко не приїхав через травму).

Як це часто буває в експериментаторів, дослід завершився грандіозним вибухом, який розніс на друзки саме український табір.

Спершу здавалося, що тренер–«хімік» контролював хід лабораторної реакції, і спаринг завершиться цілком звичним для товариських матчів нічийним підсумком. На нелогічний гол Анатолія Тимощука з метрів тридцяти (у «рамці» помилився марселець Стів Манданда) французи швидко відповіли м’ячем нападника «Лор’яна» Кевіна Гамейро. Загалом по воротах суперника наші вдарили аж два чи три рази, утім в обороні трималися більш–менш надійно.

Проте, як це часто буває в шахах під час тактичної боротьби, один із суперників проґавив стратегічний хід опонента, який згодом призвів до руйнації лінії оборони. На потрійну заміну Блана — вихід зіркових Бензема, Рібері, Малуда — Блохін відповів агресивно: Селезньов і Худоб’як. Схоже, саме цей нерівноцінний обмін і став причиною трихвилинного «бліцкригу», який влаштував українцям дебютант французької збірної Марвен Мартен. В активі 23–річного форварда «Сошо» — дубль. А поміж тими двома м’ячами ще одним голом із близької відстані відзначився ще один дебютант Блана — Юнес Кабул із «Тоттенхема».

Отже, уп’яте поспіль збірна не змогла виграти в Донецьку. Але — на помилках вчаться. Кажуть, краще програти «Франції–2» зараз, ніж бути розбитими на домашньому Євро. Оптимісти додають, що в товариських матчах перед ЧС–2008 команда Блохіна теж викликала чимало нарікань, а в головному турнірі результат прийшов...

 

ТАБЛО

Товариський матч

Україна — Франція — 1:4

Голи: Тимощук, 53 — Гамейро, 58; Мартен, 87, 90+1; Кабул, 89

Україна: П’ятов, Шевчук, Кучер (Хачеріді, 33), Іщенко, Кобін, Тимощук, Ротань, Назаренко (Кожанов, 62), Гусєв (Худоб’як, 74), Девич (Селезньов, 69), Воронін (Мілевський, 60)

Франція: Манданда, Евра, Кабул, Сахо (Абідаль, 76), Ревейєр, Кабай (Мартен, 76), Мвіла, Матуїді (Діабі, 76), Менез (Малуда, 65), Ремі (Рібері, 65), Гамейро (Бензема, 65)

Суддя — Клаттенбург (Англія)

Донецьк, «Донбас–арена», 15 000 гляд.

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
головний тренер збірної України:

— Гра котилася до нічийного результату. А за три хвилини пропустити тричі — це щось із чимось... Але такий футбол, нічого не вдієш. Причина такого результату — втрата концентрації та відповідальності. Я навіть не знаю, чи плакати, чи сміятися. Наразі я ще повністю не переварив те, що сталося, — за свою тренерську кар’єру я жодного разу не програвав матч за три хвилини з рахунком 1:4.

Для мене це хороший товариський матч. Після гри я сказав хлопцям: «Приємної вам відпустки, але якщо я когось із вас не викличу на наступний збір, не ображайтесь».

Лоран Блан,
головний тренер збірної Франції:

— Після матчу з Білоруссю ми почувалися засмученими, розчарованими. Сьогодні ж ми повністю задоволені. Думаю, гра молодих хлопців, які сьогодні вийшли на поле, змусить замислитися старожилів збірної над тим, як слід віддаватися грі.