ЇХНІЙ ВИБІР

07.06.2011

Португалія: праві тріумфують

На позачергових парламентських виборах, які минулої неділі відбулися в Португалії, правляча Соціалістична партія зазнала розгромної поразки. За результатами підрахунку 80% бюлетенів, соціалісти, які перебувають при владі з 2005 року, набирали трохи більше 28% голосів, тоді як опозиційна правоцентристська Соціал–демократична партія — щонайменше 40%. Ще близько 11% здобув консервативний альянс «Демократичний і соціальний центр — Народна партія», який, швидше за все, увійде в коаліцію з СДПП.

Не чекаючи оголошення остаточних результатів, прем’єр–міністр Португалії Жозе Сократеш визнав поразку на виборах і заявив, що залишає посаду лідера соціалістів. «Поразка — повністю моя вина, і я хочу взяти відповідальність на себе. Я вважаю, що треба відкрити новий політичний цикл, і хочу дати Соціалістичної партії простір для обговорення її майбутнього та нового керівництва», — заявив Сократеш, оголошуючи про відставку.

Нагадаємо, економіка Португалії — найбіднішої країни ЄС — перебуває на межі колапсу. Уряд країни погодився прийняти допомогу Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду у вигляді трирічного кредиту на загальну суму 78 мільярдів євро. Тож соціал–демократи, яких очолює Педро Пассош Коельйо (ймовірний наступний прем’єр–міністр) прийшли до влади не в найкращі часи. Адже саме їм доведеться втілювати в життя програму жорсткої економії, під яку було виділено цей кредит.

Перу: вперше за 40 років до влади прийшли ліві

На виборах президента Перу з мінімальною перевагою переміг колишній військовий, лідер лівої Націоналістичної партії Ольянта Умала. Станом на вчора центральна виборча комісія оголосила дані лише попереднього підрахунку: після обробки 80% бюлетенів Умала випереджав свою суперницю, дочку засудженого за корупцію та репресії екс–президента країни Альберто Фухіморі Кейко, лише на 1% (50,5% проти 49,5% голосів). Проте, за прогнозами експертів, після оголошення остаточних результатів цей розрив має збільшитися до 2,5—3%. Умала вчора вже оголосив про свою перемогу, Фухіморі свою поразку поки не визнала.

Ліві сили прийшли до влади в Перу вперше за 40 років. Під час першого туру президентських виборів 10 квітня також лідирував Умала, який 2006 року вже брав участь у виборах глави держави, але в другому турі поступився Алану Пересу. Тоді лідер Націоналістичної партії позиціонував себе як соратник радикального президента Венесуели Уго Чавеса й затятий противник США. Тепер 48–річний Умала обіцяє піти на зближення з Вашингтоном, але при цьому проводити соціально орієнтовану економічну політику на основі державного контролю і регулювання.

Молдова: мером Кишинева став комуніст

У Молдові, яка через постійну парламентську кризу з 2009 року живе без повноважного президента (його обов’язки з грудня 2010–го виконує спікер парламенту Маріан Лупу), відбулися місцеві вибори. Зокрема, на виборах міського голови Кишинева переміг комуніст Ігор Додон, який здобув 52% голосів, випередивши чинного мера столиці, представника Ліберальної партії Доріна Кіртоаке (43%). У міській раді більшість також належатиме комуністам, які набрали близько 50%. Загалом минулої неділі мешканці Молдови обирали голів 898 міст і сіл та 11740 депутатів місцевих рад.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>