До Господа — побитися

07.06.2011
До Господа — побитися

У Яблунівці розцвітає храм...

Минулої неділі Патріарх Київський і всієї Руси–України Філарет освятив купольний хрест, баню та іменні ікони закладеного ним же 2008 року і вже зведеного православного храму в селі Яблунівка Макарівського району на Київщині. На свято прийшли не тільки яблунівці, а й мешканці сусідніх сіл. Неподалік «воздвигли» невеличкий подіум, на якому відбувся концерт майстрів мистецтв, зокрема співочого гурту «Волиняни». Трохи запізнилися, але все ж прибули на дійство представники районної влади.

...Коли 2008 року нинішня голова місцевої сільської ради Катерина Макій якось тихо, дивлячись поверх голів, висловила свою давню мрію — побудувати в селі церкву, ні родичі, ні близькі друзі серйозно цей намір не сприйняли: «Ти хоч уявляєш собі, що таке в наш час спорудити храм, навіть невеличку каплицю, не маючи при цьому джерел фінансування?» Та, мабуть, дуже вже сильною була ця мрія, дуже вже багато і щиро молилася жінка у пристосованій під тимчасовий храм кімнатці, де службу правив настоятель парафії, отець Іван Копитчак. Бо справа таки зрушила з місця.

Але само собою нічого не робиться. Знайшлися ентузіасти як серед корінних жителів села, так і серед «поселенців» — мешканців садівничого товариства «Яблунівські сади», що фактично стало котеджним містечком. Громадянин Росії, корінний петербуржець Михайло Малишев краще за багатьох етнічних українців розібрався в тонкощах «канонічності» і «неканонічності» та в тому, як перше й друге співвідноситься з істинним православ’ям — і одним із перших пожертвував на будівництво «розкольницької» церкви. Активними парафіянами православної громади Казанської ікони Божої Матері, а відтак будівничими стали й подружжя Галузіних зі згадуваних «Яблунівських садів», Олександр Поліщук, Юрій Клітинський, заслужений художник України Анатолій Марчук, народний депутат Володимир Стретович та інші.

Автор цих рядків зустрів на святі старого знайомого — колишнього настоятеля Хрестовоздвиженської церкви в селі Княжичі Києво–Святошинського району, а нині нового благочинного Макарівського району отця Павла Найденова. Чому нового? Та тому, що старий став тепер «канонічним», його «перерукоположили» в єдино «благодатній» конфесії, куди він — єдиний на всю єпархію! — перескочив, спокусившись самі здогадуйтесь чим. А нині, кажуть, ховається від людей. Бо ж, будучи кліриком УПЦ КП, багатьох вінчав, хрестив, відспівував. Тож колишній його пастві, виходить, треба перехрещуватись, перевінчуватись, викопувати з могил і перевідспівувати спочилих родичів... Це, звісно, за уявленнями і приписами «єдиноканонічної». Але Бог їм суддя.

Будівлю нової великої церкви Казанської ікони Божої Матері ще треба остаточно добудувати. Але парафіяни не мають сумнівів, що вже за рік відбудеться у Яблунівці й освячення самого храму.

Бійка за Чорнобильську церкву

А напередодні, в суботу, освячення багатостраждального Свято–Миколаївського (Чорнобильського) храму на київській Татарці не минулося без пригод. Як розповідають свідки події, до церкви, яку приїхав освятити сам Патріарх Київський і всієї Руси–України Філарет, на двох автівках під’їхали восьмеро осіб, які спробували пройти на службу. Їм на заваді став охоронець, намагаючись дізнатись причину візиту. Замість відповіді парубки схопили чоловіка і зав’язали бійку. На допомогу охоронцеві з церкви вибіг відомий націоналіст Микола Коханівський із кількома хлопцями, відтіснивши розбишак подалі від храму.

За словами Коханівського, підозрілі хлопці ще в суботу крутилися навколо храму, тому люди чекали на щось подібне. Коли почалася бійка, парафіяни викликали міліцію. Правоохоронці взяли свідчення лише в охоронця і нападників, тоді як свiдчення самого Коханівського та інших свідків проігнуровали. Тож, повідомив «УМ» пан Микола, він разом iз двома парафіянами з власної ініціативи поїхав до Шевченківського райуправління міліції, де вони як свідки подій написали заяви. У міліції «УМ» запевнили, що наразі справу взято під контроль і розглядають.

На думку парафіян, візит молодиків міцної статури — справа УПЦ Московського патріархату. Нагадаємо, Свято–Миколаївський храм давно є об’єктом ворожнечі між Київським і Московським патріархатами. Коли його тільки почали зводити, він був освячений Філаретом, але згодом УПЦ МП заявило свої права на церкву. Довгий час тривав суд по цій справі, і лише нещодавно Феміда вирішила остаточно віддати храм Київському патріархату. Тож цієї суботи Філарет знову освятив будівлю.

Микола ЦИВІРКО,
Іван ГАВРИЛЯК
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>