Контролери налетіли: кру, кру, кру...

03.06.2011

У Сумах завершила свою роботу група фахівців Держ­фінінспекції (ДФІ) — колишнього КРУ. Точніше, майже завершила. Бо, почавши 12 квітня й відпрацювавши загалом до 28 травня один напрямок, інспекція ще продовжує перевіряти сферу комунального майна.

Цю тривалу в часі ревізію здійснювали 56 осіб із різних обласних підрозділів ДФІ. «Такої копіткої, глибокої і наскрізної перевірки по вертикалі, горизонталі та діагоналі в Сумах ще не було», — констатував сумський міський голова Геннадій Мінаєв. Кажуть, перевірки подібного масштабу взагалі ще не зазнавало жодне місто України.

Які ж результати ревізії? Нині про них на щоденних прес–конференціях, починаючи з міського голови, розповідають усі керівники, чиї підрозділи зазнали такого детального фінансового дослідження. Міська влада переконана: за великим рахунком, інкримінувати їй нічого. Найбільших гріхів, якими вважаються привласнення бюджетних коштів та їх нецільове використання, не виявили і, кажуть, виявити не могли. Звісно, претензії є. І з деякими з них посадовці готові погодитися. Наприклад, у КП «Зеленбуд» були неправильно зроблені обрахунки роботи техніки, таким чином має бути від­шкодовано близько трьох тисяч гривень. У роботі фінансового управління міської ради знайдено порушень на загальну суму 638 гривень 96 копійок. Якщо врахувати, що лише державних субвенцій через управління за звітний період пройшло в обсязі щонайменше в півтора мільярда, то названа сума не видається значною...

Так, є цифри, які вражають. Наприклад, у актах перевірок, поки розрізнених, фігурує цифра 59 мільйонів гривень, які нібито могло отримати місто, якби влада застосувала більш високий коефіцієнт плати за оренду землі. Хоча, запитують посадовці, як можна збільшити коефіцієнт за тими угодами, що були укладені до його підвищення? У них збільшення платні не передбачалося. Нові договори укладаються на нових умовах, а щодо старих — закон «назад не ходить».

Сім мільйонів, вважають ревізори, можна було отримати, здаючи в оренду прибережні зони. Але, у свою чергу, експерти кажуть, що, згідно із Земельним кодексом, ці землі є рекреаційними, а отже, не підлягають здаванню в оренду.

145 мільйонів гривень ніби міг би отримати міський бюджет, якби інакше оцінив земельні ділянки, розташовані під дитсадками та школами. Нинішні перевіряльники пропонують оцінити цю землю за комерційними розцінками. А от попередня перевірка КРУ, пригадують старожили міськради, наполягала на їх некомерційній оцінці. Щоб здійснити зараз переоцінку, місто має виділити кошти, найняти експертів, провести нову оцінку... Загалом процес коштуватиме десь півмільйона.

Дорікнули міській владі й за те, що на території міста функціонують відділення лікарень, де надають допомогу жителям не лише Сум, а й усієї області. На це ніби витрачено 59 мільйонів гривень...

Такі цифри міський голова називає віртуальними й говорить: коли буде готовий єдиний зведений акт, міська влада їх оскаржуватиме. Хоча, визнає Геннадій Мінаєв, якщо хтось захоче віртуальне сприйняти за реальність, особисто йому як голові буде непереливки.

Звичайно, будь–яка перевірка несе користь: дає можливість «почиститися» і «підтягнути хвости». Як сказав заступник міського голови Ярослав Куц, у кожного — своя робота: міська влада, не виходячи з правового поля, має шукати механізми для розвитку громади; КРУ має знайти недоліки у роботі, вказати на них і дати зрозуміти, що кожна дія влади є підконтрольною. І хто б заперечив?!

Проте, подейкують у місті, аж такою перевірка виявилася винятково тому, що ревізори виконували замовлення. Чиє? Місцеві експерти називають різні варіанти, та більшість схиляється до керівної ролі в процесі відомого політикобізнесмена Андрія Деркача. Непримиренність у стосунках з Мінаєвим він виявив ще до перевірки, пишучи повчальні листи «гражданину Минаеву». Каменем спотикання в цих стосунках є нібито Сумська ТЕЦ. І те, що нині продовжується ревізія саме галузі, яка опікується роботою ТЕЦ, дає певне підтвердження такій версії.

 

КОПІЄЧКА

Загалом, якщо не брати до уваги так званих віртуальних цифр, підраховують, що місто має повернути бюджету ну максимум 50 тисяч гривень. Прискіпливі городяни у зв’язку з цим вдаються до простої арифметики: а скільки ж витратила держава на проведення такої ревізії? 56 осіб 46 днів були у відрядженні. Оскільки добові нині — 30 гривень, то виходить 77 280 гривень. При цьому вони жили в готелі, де доба коштує майже 200 гривень, отже, загальна сума проживання — 515 200 гривень. При цьому на робочих місцях їм нараховували заробітну платню. Всі здогадуються, що заробляють такі поважні фахівці не одну тисячу гривень, але давайте порахуємо за мінімумом — в одну тисячу. Фактично два місяці роботи — це вже 112 тисяч. Навіть якщо не брати до уваги грошей на транспортні витрати, вже виходить понад 700 тисяч... Звісно, треба ревізувати й мертвих, і живих, і ненароджених, аби виправдати таку «ефективну» роботу, — усміхаються песимісти.