Ранкова «каша» по Новому

03.06.2011
Ранкова «каша» по Новому

Олександр Педан, Ольга Фреймут та Сергій Притула розпрощалися з глядачами «Підйому», але лишаються на Новому каналі.

Цього тижня на Новому каналі ранок для телеглядачів розпочався справді по–новому: замість трійці Фреймут — Педан — Притула ведучими «Підйому» стали Ольга Цибульська, Роман Скрипін та Андрій Шабанов. Зміна ведучих ранкового проекту на будь–якому іншому каналі — подія не надто значуща. Але «Підйом» — виняток. Бо за майже три роки роботи тріо Ольги Фреймут, Сашка Педана та Сергія Притули стало майже іконою стилю ранкового ефіру. Комусь вони подобались, хтось на них не хотів дивитися, а особливо — слухати, але це була команда, що працювала злагоджено і яскраво. Трохи більшу чи приблизно таку енергетику безпосередності, невимушеності й позитиву несли хіба що їхні попередники — Юрій Горбунов та Маша Єфросиніна.

 

Новий канал про заміну ведучих «Підйому» заявив кілька місяців тому. Спочатку обіцяли восени випустити в ефір абсолютно незнайомі глядачам обличчя — фаворитів кастингу, проведеного у студії проекту. Але, врешті–решт, віддали перевагу досвідченим ведучим і вирішили ще у нинішньому сезоні випробувати їхню сумісність у прямому ефірі. У нову трійку ввійшла «своя» Ольга Цибульська, переможниця першої «Фабрики зірок», яка вела на каналі програму «Кліпси». А ще — професіонали зі сторони: Роман Скрипін, який раніше працював шеф–редактором «5–го каналу», а донедавна — ведучим політичної «Правди...» на каналі ТВі, та Андрій Шабанов — діджей, генпродюсер «Просто раді. О» і просто одесит, що навчався в Америці.

Перший ефір «Підйому» з новими ведучими 31 травня, за попередніми даними компанії GfK Ukraine, мав рейтинг 0,28% і частку 4,47% за вибіркою «Вся Україна», аудиторія «4+», та трохи вищі показники — відповідно 0,34% та 4,57% — за цільовою аудиторією «14–49» у містах «50 тисяч +». (Це, зокрема, означає, що з усіх увімкнених на час показу проекту телевізорів глядачів відповідної вікової категорії на «кнопці» Нового каналу були 4,47 (4,57) відсотка).

Узагалi, дивитися «ящик» вранці — це не чистити зуби чи вмиватися. А для відпочинку ще час не настав. Саме тому ранкові телеперегляди ніколи не були високорейтинговими. Деякі канали, як–то «Україна» чи СТБ, узагалі не витрачають творчих зусиль на виокремлені вранішні блоки, а просто показують повтори серіалів чи фільмів. Втім уже традиційними є «Сніданок з «1+1», «Підйом» Нового каналу, «Ранок на 5–му», інтерівська програма, що віднедавна називається «З новим ранком», та «Сіті–ранок».

Набір інформації для формату «для тих, хто тільки прокинувся» формує власне початок дня. Що потрібно цієї пори людині, яка ввімкнула телевізор? Прогноз погоди і курс валют, а ще орієнтація у навколишніх подіях — тобто новини. Як приємний доважок — бесіди з зірками чи просто цікавими людьми та дрібні поради. Щоб усе це стулити докупи, дуже важлива робота багатьох, але ідентифікаторами кожного вранішнього телепроекту для телеглядача є власне їх ведучі.

Як кажуть, iз ким день почнеш... Якщо вмикаєш «Інтер», там по тональності віднедавна те, що і вдень, і ввечері показують на каналі Володимир Зеленський і «Квартал 95»: власне вкраплення гумористів студії, ведучі, що часто копіюють манери російських телевізійників, і багато самореклами, яка виглядає просто непорядною у ставленні до вранішніх глядачів. (Наприклад, коли розповідають про якийсь овоч, а потім кажуть: ну, а про те, яким він може бути небезпечним, якщо з нітратами, дивіться на каналі о 12–й годині).

На «Сніданку з «1+1» зберігають стиль інфотеймент, на «5–му каналі» — суспільно–політична інформація і переважно серйозні гості, у «Сіті–ранку» все крутиться здебільшого навколо столиці.

«Підйом» Нового каналу, як завжди, живе за своїм календарем, що вплітається у загальноприйнятий. Минулої п’ятниці у Фреймут — Педана — Притули, як у багатьох поза екраном, був випускний. У вівторок (нинішній понеділок був профілактичним днем) Цибульська—Скрипін—Шабанов справляли перше враження на глядачів і, спілкуючись із психологом, допомагали їм розібратися, як вести себе при першій зустрічі. Власне, гість студії, психолог Андрій Яценко, охарактеризував поведінку нових ведучих: Шабанову порадив розслабитися, Цибульській — не перегравати, і всім — бути собою. Роман Скрипін періодично наповнює «Підйом» політичними штрихами, проте у поєднанні з інформацією і репліками інших ведучих про мужчин, від яких хочуть не квітів, а дітей (?!), халатик, стрінги і просто труси телеглядач отримує «кашу», що не до вподоби ні гурманам, ні тим, хто має невибагливі смаки.

До речі, з приходом нових ведучих у «Підйомі» закінчилася майже трирічна ера україномовного ведення ранкового проекту. Одесит Шабанов відтепер у телеефірі Нового каналу каже: «Доброє утро, страна!»

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>