Дощі пришвидшили початок цьогорічного грибного сезону на Полтавщині, який, за сумною традицією, дав старт і «серійним» отруєнням. Нещодавно до реанімаційного відділення обласної клінічної лікарні потрапила родина із села Шевченки Кобеляцького району. Дванадцятирічна дівчина та її батьки повечеряли грибочками, якими їх пригостили сусіди. І хоча йшлося у цьому випадку про їстівну «рядовку», приготовлену за всіма правилами домашньої кулінарії (гриби довго відварювали, у воду кидали, здавалося, «найнадійніший «лакмусовий папірець» — цибулину), без вимушеного «смакування» солями важких металів і нітратами все ж не обійшлося. Рівень тієї гидоти у згаданому «натурпродукті», за свідченнями фахівців, перевищував норму в дев'ять разів...
Першою симптоми гострого отруєння у вигляді запаморочення голови та нудоти відчула господиня. Тож одразу забила на сполох. На щастя, виявлений у членів родини нейровегетатропний вид отруєння не вважається смертельним, та й допомога медиків не забарилася. Дівчину та її батька невдовзі виписали з лікарні, матір же довелося перевести до гастроентерологічного відділення, оскільки після тієї грибної халепи нагадала про себе набута раніше виразка шлунка. Медики ж після такої «прем'єри» цьогорічних грибних отруєнь на Полтавщині вкотре закликають усіх утриматися від збирання навіть їстівних грибів поблизу доріг і населених пунктів. Адже саме гриби були й залишаються тією природною комірчиною, яка найактивніше накопичує шкідливі відходи життєдіяльності людини.