Пшонка вийшов «у люди»

31.05.2011
Пшонка вийшов «у люди»

Сьогодні депутати від опозиційної фракції БЮТ–Батьківщина воліли б заслухати під парламентським куполом Генпрокурора Віктора Пшонку. Утім ухвалити вчора відповідне рішення депутатам так і не вдалося, хоча, зрозуміло, що вони наполягатимуть на цьому й надалі. Офіційне пояснення бажання викликати пана Пшонку «на килим» — мовчанка Генпрокурора на офіційні звернення до нього лідерки БЮТ Юлії Тимошенко, яку, на переконання опозиційних нардепів, «можуть арештувати будь–якої миті». Неофіційним приводом для заслуховування Генпрокурора у парламенті, очевидно, стало його активне спілкування зі ЗМІ щодо резонансних справ: наприкінці минулого тижня Віктор Пшонка дав кілька інтерв’ю та побував на одному з політичних ток–шоу. Натомість за більш ніж півроку перебування на посаді Генпрокурора він так і не прийшов жодного разу до Верховної Ради, за нього кілька разів «віддувалися» заступники.

 

Хто бреше?

Очевидно, такий формат спілкування з депутатами цілком влаштовує Генпрокурора. Адже на гострі запитання щодо арешту екс–глави МВС Юрія Луценка та порушених кримінальних справ стосовно екс–Прем’єра Юлії Тимошенко значно комфортніше відповідати у телестудії, ніж у парламентській залі. Тож минулої п’ятниці в ефірі телеканалу «Інтер» пан Пшонка заявив, що до ймовірного затримання Леді Ю не має жодного стосунку: рішення ж бо приймав слідчий, який отримав згоду першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна, який за ним наглядає. У свою чергу, пан Кузьмін лише повідомив про це Генпрокурора, не більше.

Віктор Пшонка також стверджує, що Генпрокуратура змінила рішення щодо арешту Тимошенко не під тиском послів США та Євросоюзу. Мовляв, запросити їх вирішив особисто пан Пшонка «коли побачив істерію з цього питання». Тим більше що пані Тимошенко знала про можливість арешту напередодні.

Утім захисник екс–Прем’єра нардеп Сергій Власенко звинувачує Генпрокурора у брехні, мовляв, ні він, ні його клієнтка не знали про рішення суду щодо затримання Тимошенко минулого вівторка. На думку пана Власенка, Генпрокурор говорить так навмисно, щоб «прикрити очевидне беззаконня своїх підлеглих». Щодо самої Леді Ю, то вона вкотре вимагає від Генпрокурора скасувати постанову про порушення кримінальних справ проти неї, бо вони, мовляв, сфальсифіковані.

Натомість попередній Президент Віктор Ющенко вважає інакше. В ефірі Першого Національного каналу він заявив, що Генпрокуратура й СБУ ще в 2009 році могли дати правову оцінку газових договорів, підписаних тодішнім Прем’єром Юлією Тимошенко, які не відповідали національним інтересам. На переконання лідера «Нашої України», дати належну правову оцінку діям керівниці уряду тоді не вдалося з політичних мотивів, оскільки парламентську більшість, яка впливала і на Генпрокурора, тоді контролювала саме Леді Ю.

Публічні заяви Генпрокурора обурили й соратників Луценка. За версією пана Пшонки, екс–міністр перебуває під вартою, оскільки «конфліктував зі слідчим, грубив і загрожував, а також ігнорував виклики на допит». Нардеп–«самбіст» Юрій Гримчак називає цю заяву Генерального брехливою, бо «ні під час затримання Луценка, ні при продовженнях його утримання під вартою рішеннями судів різних інстанцій з боку прокуратури жодного разу не була вказана причина — спроба уникнути слідства».

«Про повне ігнорування всіх українських законів та міжнародних конвенцій говорять не лише в Україні, а й у світі. Тому перший за майже півроку вихід Генпрокурора Пшонки «в люди» свідчить про спробу відбілити дії своїх підлеглих, зокрема першого заступника Рената Кузьміна, який на сьогоднішній день фактично керує Генпрокуратурою та курирує всі політичні справи проти опозиції», — обурюється нардеп Гримчак.

Кучма не вбивав, Ющенко не йде...

Щодо інших резонансних справ, то слідчі ГПУ вважають за необхідне заново ретельно дослідити окремі епізоди у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. При цьому Генпрокурор Пшонка повідомив, що додаткова експертиза «плівок Мельниченка» проводилася винятково за голосом екс–президента Леоніда Кучми. Але керманич Різницької не виключає, що якщо суд визнає плівки як докази у справі проти Кучми, це може стати прецедентом для кримінальних справ щодо інших фігурантів цих записів із відомими прізвищами. «Хоча розмови самі по собі — це не злочин», — додає пан Пшонка.

Тож Генпрокурор переконаний, що у Кучми не було наміру вбивати Гонгадзе й саме тому йому інкримінують тільки перевищення службових повноважень. Слідчі зібрали всі матеріали щодо екс–Президента в одній справі, й остаточне слово за Фемідою, яка має зважити всі «за» і «проти».

А от справу про отруєння екс–Президента Ющенка може бути припинено. Бо, на думку Генпрокурора, Віктор Ющенко не йде на контакт зі слідством уже півроку. Мовляв, «необхідно зробити ряд слідчих дій, включаючи і епізод здачі крові». Нагадаємо, що сам постраждалий Віктор Ющенко пропонував слідству провести експертизу з урахуванням динаміки виведення діоксину з організму за останні роки, до того ж не лише у вітчизняній лабораторії (до якої у попереднього Президента мало довіри), а й відомих міжнародних. Лідер «Нашої України» також наголошував, що готовий здати аналіз крові, якщо Генпрокуратура надасть правові висновки, що при проведенні минулої міжнародної експертизи були виявлені якісь порушення. Утім це чомусь не влаштовує Різницьку.

Натомість у справі про загибель колишнього лідера Народного руху України В’ячеслава Чорновола готується ексгумація та нова комісійна експертиза. Генпрокурор уже передав розслідування цієї справи до столичної прокуратури. Серед іншого до кримінальної відповідальності може бути притягнутий і мер Києва Леонід Черновецький. Але тільки якщо буде доведено вину його підлеглих.

«На сьогодні слідчими прокуратури міста Києва і Генпрокуратури розслідується двадцять кримінальних справ, де до кримінальної відповідальності притягуються чиновники мерії Києва, — заявив пан Пшонка. — Якщо говорити про мера, то по деяких кримінальних справах він повинен бути ретельно допитаний. Із ним мають бути проведені слідчі дії, включаючи очну ставку».

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>