За крок до арешту

25.05.2011
За крок до арешту

Ця вчорашня розмова Леді Ю з прихильниками біля головного слідчого управління Генпрокуратури могла стати останньою перед потраплянням Тимошенко до СІЗО. (Фото Рейтер.)

Учора по обіді Генеральний прокурор Віктор Пшонка в екстреному порядку зібрав у себе на вулиці Різницькій провідних послів країн ЄС. Напередодні ввечері з ними ж зустрічалася Юлія Тимошенко. На обох «круглих столах» ішлося про одне й те саме — пояснення останніх дій прокуратури щодо Тимошенко і Юрія Луценка, знакових діячів української опозиції. Як і під час політичного протистояння 2004 року, нині багато залежить від того, як до розвитку подій в Україні поставиться Європа. Тож ГПУ виправдовує перед Євросоюзом свої репресивні кроки проти лідерів БЮТ і «Народної самооборони». А Юлія Тимошенко доносить до західних партнерів України своє бачення скрути. «Моя зустріч із європослами була присвячена формуванню шляхів виходу України зі «стабільної» ситуації авторитаризму та клептократії. Виходи є», — пояснила Леді Ю напередодні у своєму «Твіттері».

Учора вихід особисто для неї знайшовся. Хоча пані Юлія була дуже близька до другого за останні десять років потрапляння за ґрати...

 

Хроніка одного дня

За чверть одинадцята, перед черговим допитом, лідерка ВО «Батьківщина» в коментарі журналістам висловила припущення, що «влада форсує слідство» у її справі. І як у воду дивилася. Уже через 25 хвилин до ЗМІ просочилися чутки, що в головному слідчому управлінні ГПУ Юлію Тимошенко поінформували: є звернення до Печерського райсуду просити про її арешт. Ідеться про «газову» справу, тобто укладення Прем’єр–міністром Тимошенко в 2009 році контракту з Росією на постачання газу в Україну втридорога.

На підставі рішення Печерського суду Юлію Тимошенко було затримано для проведення слідчих дій, повідомив журналістам об 11:45 начальник відділу Генпрокуратури Олег Пушкар. Багато хто одразу потрактував це як факт арешту, і до місця події прибули депутати від БЮТ та «НУНС» на чолі із заступником Тимошенко Олександром Турчиновим.

У дворі та навколо слідчого управління на вулиці Борисоглібській спостерігалася небувала концентрація «спецназівців» у масках. А нардеп від «НУНС» Володимир Ар’єв поширив через Facebook фото мікроавтобуса поруч з озброєними бійцями спецпідрозділу СБУ «Альфа», припустивши, що це «автозак» для Тимошенко. Усередині будівлі, як повідомила прес–секретар Тимошенко Марина Сорока, теж перебувало понад 20 «людей у масках», і вони відтіснили від дверей кабінету, де ЮВТ давала свідчення, її особистого охоронця, хоча у «звичайні» дні він мусить чатувати біля входу.

Юридичний захисник Тимошенко, депутат–БЮТівець Сергій Власенко повідомив пресі: «Вона зараз затримана, і сьогодні її відправлять у суд для обрання запобіжного заходу у вигляді арешту. Всі постанови ми отримали від слідчого». За словами Власенка, пані Юлію хочуть арештувати «за «Шустер live» — тобто за те, що минулого тижня ігнорувала призначені допити в ГПУ, посилаючись на бронхіт, зате 20 травня ходила на телеефір до Савіка Шустера.

«Вона не затримана. Вона перебуває у слідчого на допиті», — пояснив трохи згодом прес–секретар Генпрокуратури Юрій Бойченко. «Є постанова Печерського суду про її (Тимошенко) затримання і доставку до суду для можливого обрання запобіжного заходу. Але воно ще не реалізовано слідчим... Це право слідчого», — сказав речник ГПУ.

А одіозний заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін узагалі «заспокоїв»: мовляв, після завершення слідчих дій «Юлія Володимирівна піде додому», хай лише припинить ухилятися від належних слідчих дій.

Колеги Тимошенко й деякі журналісти провели паралель: Луценко казав, що перед арештом він зустрічався з «одним із заступників Генпрокурора, який гарантував, ніби арешту не буде, якщо він буде добре поводитись». Тож багато хто висловлював припущення, що готовність Юлії Володимирівни потрапити за ґрати втілиться в життя саме вчора.

Але «плану Ч» дали відбій. Як повідомили джерела «Української правди», Генпрокурор Пшонка на зустрічі з послами ЄС запевнив, що у вівторок Юлія Тимошенко заарештована не буде.

Кузьмін додав: у Генпрокуратурі поки не бачить потреби в арешті Тимошенко, але можуть вдатися до цього заходу в майбутньому. «Таке рішення суду спраді є, і воно може бути виконаним», адже Тимошенко «системно» не виконує процесуальні рішення. Учора ж вона добровільно прийшла на допит.

Робимо висновок: учора Юлі зробили останнє попередження.

Паралелі й припущення

Залишається питання, на коли відклали арешт, чи буде він узагалі і чи доцільний він для влади. Адже Європа вочевидь виступає однозначно проти запроторення опозиційної лідери до буцегарні. І близькі до БЮТ лідери Європейської народної партії на чолі з Вілфредом Мартенсом ще вчора в обід видали гнівну відозву, протестуючи проти «арешту» Тимошенко.

Крім того, режим Януковича має пам’ятати, чим обернулося ув’язнення Юлі в СІЗО за часів Кучми — у 2001 році (до речі, справа тоді теж була «газова»). Тоді з–за ґрат Лук’янівки Тимошенко вийшла з прапором «Жанни д’Арк української опозиції». А посередня партія «Батьківщина», сформована з вихідців із Лазаренкової «Громади», стала сенсацією парламентських виборів 2002 року.

Нині розчароване суспільство, можливо, і взагалі забуло б про існування Леді Ю. Тобто рейтинг «Батьківщини» та її лідерки, котра двічі очолювала уряд (і що з того вийшло?), котився б по низхідній. Але «януковичі» ніби навмисно повторюють помилку «кучмістів», творячи для Тимошенко образ мучениці. І вчора біля воріт прокуратури Юлю проводжало зо два десятки прихильників — а скільки їх стане після арешту?

Можна також припустити, що влада просто застосовує тактику залякувань і «випаленої землі», показуючи за півтора року до парламентських виборів, що підтримувати Тимошенко — шкідливо і для гаманця, і для здоров’я. А також «гучними справами» відволікає увагу від власних прорахунків в економіці. Але ж суспільство давно вже складається не лише з прихильників Януковича або Тимошенко. І мінус одного не стає автоматично плюсом іншого.

 

ЦІКАВА ДЕТАЛЬ

Тут замішаний Путін

Учорашній приїзд у Київ глави «Газпрому» Олексія Міллера був не випадковим, припускає Борис Кушнірук — економіст і політолог, член центрального проводу УНП. У своєму блозі він пише: угоди Тимошенко з Москвою 2009 року були укладені з метою заволодіння уряду Тимошенко газом, що належав «Росукренерго». Очевидно, що посадові особи «Газпрому» не наважилися б на такий залік без прямого розпорядження Путіна. Тепер ГПУ не порушує проти Тимошенко справу саме за газ «Росукренерго». Бо, порушивши кримінальну справу саме з цього приводу, Генпрокуратура фактично була б змушена визнати, що цей злочин Тимошенко скоїла спільно з «газпромівцями» та Путіним. «Факт порушення кримінальної справи проти Тимошенко щодо газових угод саме в день приїзду в Київ Путіна, як розповідають, і так останнього шалено розлютив», — зазначає Кушнірук.

«Швидше за все, пан Путін, вляпавшись в історію з шахрайством, в яку його затягнула пані Тимошенко, буде змушений піти на певні поступки Україні в газовому питанні, обставивши це як дружній крок щодо «братського» українського народу», — припускає економіст з УНП.