Об’єднана кіно–Європа

25.05.2011
Об’єднана кіно–Європа

Кадр iз фiльму «Жiнки без чоловiкiв». (Фото з сайту kinopoisk.ru.)

Що краще може відобразити ідею об’єднавчих процесiв у Європi, ніж одна з найпоширеніших нині тенденцій у кіно — копродукція, тобто зйомки фільму на кошти різних країн. Так, у ІІІ Фестивалі європейського кіно, що зосереджений на фільмах спільного виробництва, беруть участь, зокрема, i дві стрічки, які мають українське продюсування: це лауреат Венеційського кінофестивалю–2009 «Жінки без чоловіків» та учасник Канн–2010 «Щастя моє». До речi, у вересні–жовтні цi фільми планують запустити у прокат.

«Жінки без чоловіків» (Німеччина, Австрія, Франція, Італія, Україна, Марокко) іранської режисерки Ширін Нешат відкриють фестиваль (це, до слова, прем’єрний для України показ). Загалом, фільми у програмі цьогорічного фестивалю не «стріляють» нашумілими назвами, проте обрані були не випадково. «Європа — це не лише територія, а й набір цінностей, а їх можуть мати не тільки країни ЄС, — пояснив «присутнiсть» iранського режисера куратор фестивалю Олексій Радинський. — Тому вибір не був обмежений кордонами: у програмі представлено фільми, які зачіпають загальні цінності, тож одна з тем фестивалю — соціально заангажований кінематограф».

Критерієм відбору також стала участь стрічок у міжнародних кінофестивалях. Тож із 26 травня по 1 червня у столичному кінотеатрі «Київ» та з 27 травня у донецькій «Зірочці» глядачі зможуть переглянути, окрім згаданих вище, й інші фільми різних жанрів. Класичний історичний бойовик «Поза законом» Рашида Бушареба (номінація на «Оскар» 2011 року у категорії «Найкращий іноземний фільм») та бойовик польського класика Єжи Сколімовскі «Необхідне вбивство», комедію «Крадій світла» (киргизький режисер Актана Арим Курбата), історію любові — у психологічному трилері «Повішений» (іспанський комедійний режисер Мануель Ґомез Перейра спробував себе у новому жанрі). Любителі драм зможуть подивитися стрiчку «Лондон, Англія» («Срібний Ведмідь» Берлінського кінофестивалю–2009 за найкращу чоловічу роль Сотиги Куяте), «На шляху» однiєї з найперспективніших балканських режисерів Ясміли Жбаніч, «Піран — Пірано» (брав участь у минулорічному Каннському кінофестивалі та був номінований на «Оскар»). На Фестивалi європейського кiно можна буде переглянути й ще новiшi стрiчки, зокрема, «Аврору» Крісті Пуйу, одного з найцікавіших представників «нового румунського кіно» (конкурсант «Особливого погляду» цьогорічного кінофестивалю у Канні), та фільм відомого італійського режисера Ермано Ольмі «Сто цвяхів».

Ціна квитків на вечірні покази — 40 грн.