Острів безнадії

18.05.2011

Голова Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс–Кан, якого у США звинуватили у спробі зґвалтування, очікуватиме суду у знаменитій нью–йоркській в’язниці «Райкерс–Айленд», розташованій на однойменному острові. Це цілий комплекс із десяти окремих тюрем, де загалом перебуває близько 11 тисяч в’язнів. 62–річного Стросс–Кана помістили у відділення, де сидить багато злочинців із заразними хворобами. Щоправда, високопоставленому арештанту виділили окрему камеру.

Увечері понеділка, під час першого попереднього судового слухання, суд Нью–Йорка відхилив прохання адвокатів глави МВФ про його звільнення під грошову заставу в один мільйон доларів (!). Захисники запевняли, що Стросс–Кан нікуди не втече й житиме у нью–йоркській квартирі дочки. Але суддя Мелісса Джексон визнала: з огляду на великі зв’язки підсудного існує велика імовірність, що, опинившись на волі, він чкурне до Франції. «До такого висновку мене спонукає той факт, що обвинуваченого заарештували на борту літака, коли він уже збирався вилетіти до Парижа», — пояснила служителька Феміди.

Початок безпосереднього судового розгляду справи Стросс–Кана призначено на 20 травня. Директору–розпоряднику МВФ висунуто звинувачення за шістьма статтями, найважча з яких — «насильницькі дії сексуального характеру». У разі визнання винним французькому політику та фінансисту загрожує ув’язнення терміном від 15 до 74 років.

Проте навряд чи вирок пролунає швидко, адже вести захист взялися двоє дуже відомих нью–йоркських адвокатів. «Битва лише починається», — заявив один із них, Бенджамін Брафман. Цей юрист успішно провів справи багатьох товстосумів та знаменитостей, зокрема й Майкла Джексона, коли тепер уже покійного «короля поп–музики» звинувачували в розбещенні неповнолітніх. Утім цього разу завдання адвокатів буде ще складнішим. Адже, судячи з усього, під час процесу спливатимуть нові й нові історії «пригод» Стросс–Кана з жінками. Скажімо, днями 31–річна французька письменниця та журналістка Трістан Банон заявила, що коли 2002 року прийшла до нинішнього директора МВФ, який на той час обіймав посаду міністра фінансів Франції, додому брати інтерв’ю, той намагався її зґвалтувати.

Тим часом арешт Домініка Стросс–Кана вже вплинув не лише на долі безпосередніх учасників цієї гучної справи, а й на курс євро — єдина європейська валюта впала до найнижчої за останні півтора місяця позначки. За відсутності очільника тимчасовим керівником МВФ став його заступник Джон Ліпскі. Під його головуванням міністри фінансів країн Євросозу на своєму засіданні в Брюсселі ухвалили рішення про надання фінансової допомоги Греції, тож на робочому процесі арешт директора–розпорядника не відбився. Але в МВФ уже терміново підшукують кандидатуру нового голови, адже така потужна організація не може довго залишатися без повноцінного керівника. Як повідомляє газета «Уолл–Стріт джорнел», серйозних претендентів на цю посаду вже є щонайменше десять. Серед них — колишні прем’єр–міністри Британії Гордон Браун та Польщі Лешек Бальцерович, а також голова Національного банку Польщі Марек Белька.

Щодо президентських виборів у Франції, на яких Стросс–Кан від Соцпартії мав стати головним суперником чинного глави держави Ніколя Саркозі, то соціалістам, швидше за все, доведеться знову покластися на Сеголен Руаяль. Вона вже протистояла Саркозі під час попередніх президентських перегонів, у внутріпартійних виборах виборовши право балотуватися в того ж таки Стросс–Кана. Хоча, на думку експертів, останні події негативно вплинуть на рейтинг Соцпартії та її кандидата, хоч би хто ним був. Натомість скандал зі Стросс–Каном та загальне падіння рейтингу Саркозі можуть виявитися на руку радикальному Національному фронту, політбюро якого позавчора висунуло лідерку партії Марін Ле Пен кандидатом на президентські вибори–2012.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>