Претенденти казанські

13.05.2011

Кажуть, кожен хороший солдат мріє стати генералом. Думається, що й більшість гросмейстерів сплять і бачать себе чемпіонами світу. Проте якщо генеральських посад у світі багато, то чемпіонська корона у шахістів — одна. І належить вона Вішванатану Ананду. Здобувши титул у 2007 році, індус двічі захищав його від зазіхань претендентів. У 2008–му Ананд відбив наступ росіянина Володимира Крамника, а минулого року розібрався з болгарином Веселином Топаловим. Новий матч за звання шахіста номер один запланований на травень 2012 року.

Наразі ж вершки шахового світу визначають того, хто знову спробує відібрати в Ананда чемпіонську корону. На турнір за нокаут–системою, що триває з 3 травня в Казані, було заявлено восьмеро претендентів. На стадії чвертьфіналів вибули екс–чемпіон світу Топалов, вірменин Левон Аронян, Теймур Раджабов та Шахріяр Мамедьяров з Азербайджану.

Учора шахісти почали п’ятиденну півфінальну серію. Квартет найсильніших цілком представлений вихідцями з колишнього СРСР: між собою грають росіяни Олександр Грищук та екс–чемпіон світу Володимир Крамник, за другим столом — представник Ізраїлю Борис Гельфанд та громадянин США Гата Камський.

Відзначимо, що матчі претендентів проходять в умовах безпрецедентної «шахової безпеки». Організатори турніру створили оптимальні умови учасникам для забезпечення «фейр плей». У Росії пам’ятають «туалетний» скандал під час титульного поєдинку між Топаловим та Крамником, який проходив у 2006 році в Елісті.

Тоді, нагадаємо, болгарський гросмейстер звинуватив опонента у використанні підказок, які Крамник отримував у вбиральні. Тож нині, щоб обмежити будь–який контакт із зовнішнім середовищем, місце, де грають шахісти, відділене від глядацької зали затонованим склом. Потрапити в ігрову зону можна лише через металошукач, який виявляє електронні прилади. В інших приміщеннях — кімнаті відпочинку та туалеті — передача інформації теж унеможливлена сучасними засобами блокування сигналів.

Ім’я переможця відбору стане відоме або 25 травня, коли завершиться шоста фінальна партія, або наступного дня — після «тай–брейку».

 

ІНША СТАТЬ

Жінки грають «на Європі»

Якщо в столиці Татарстану вирішуються шахові проблеми планетарного рівня, то в головному місті Грузії точаться суперечки континентального значення. Починаючи з 6 травня, у Тбілісі 132 шахістки виборюють за швейцарською системою звання чемпіонки Європи. Серед учасниць — і семеро українок.

Після п’яти турів (а всього — 11) без втрат іде лише Вікторія Чміліте з Литви. Наші Катерина Лагно й Анна Ушеніна ділять із суперницями місця з другого по 12–те (по 4 очки). Інна Гапоненко та Марія Музичук, набравши по 3,5 очка, тримаються у групі з 13–ї по 29–ту позицію. Олена та Світлана Чередниченко (по 2,5 бала) — в обоймі з 53–го по 82–ге місце. Найменше з українок — 2 пункти — набрала Наталя Жукова. Можливо, думками наша співвітчизниця в Казані, де грає в турнірі претендентів її чоловік Олександр Грищук.