«Європа каже: до 3.06»

12.05.2011
«Європа каже: до 3.06»

Екс–міністр внутрішніх справ перебуває за ґратами вже п’ятий місяць. (Фото з архіву «УМ».)

Найближчий тиждень Юрій Луценко проведе не в СІЗО, а в цивільному шпиталі. Позавчора ввечері його перевели у міську клінічну лікарню швидкої допомоги в Києві. Тим самим прокуратура визнала, що екс–глава МВС, який три тижні тому оголосив голодування, має суттєві проблеми зі здоров’ям. Досі слідчі повідомляли, ніби лідер «Народної самооборони» почувається нормально, і навіть казали, ніби насправді не голодує.

У лікарні на вул. Братиславська, 3 Юрій Луценко перебуває під пильною охороною. До нього не пускають ані депутатів, ані адвокатів, ані родичів. На фото, яке народний депутат Володимир Ар’єв розмістив в інтернеті, видно, що в коридорі біля палати стоїть близько десятка озброєних міліціянтів.

«Швидше за все, працівники СІЗО — а це підневільні люди, ми не маємо до них претензій — сказали, що не хочуть нести відповідальність за стан Юрія, — зазначив у коментарі «УМ» брат Луценка Сергій. — Саме тому Юрій зараз у цивільній клініці. Хоча так само, як і з арештом, ми бачимо, що правоохоронна система брутально топчеться по правах людини».

Пан Сергій каже, що сторона Луценка протягом останніх десяти днів постійно наполягала на тому, щоб екс–міністр пройшов обстеження за межами СІЗО, але прокуратура ігнорувала ці прохання й брехала про стан здоров’я. «Це не Генеральна прокуратура, а генеральний могильник України», — обурюється Сергій.

Київська прокуратура повідомила, що Луценка перевели в лікарню за зверненням адміністрації СІЗО, і вчора вранці стан здоров’я екс–міністра був «задовільним». «Тахікардії немає, артеріальний тиск 110/70, ацетон слабопозитивний», — повідомила прокуратура. Задоволено прохання Луценка щодо доставки в палату телевізора та книжок. На обстеженні та реабілітації він перебуватиме принаймні тиждень.

Дружина Луценка Ірина вчора знову намагалася отримати дозвіл на побачення з чоловіком. Проте слідчий прокуратури Сергій Войченко відмовив. Сергій Луценко наголошує, що це порушення не лише загальнолюдських принципів, а й процесуальних. Адже пані Ірина є адвокатом Юрія. «Слідчий поки що не допускає захисників до Луценка, посилаючись на те, ніби переживає за його стан здоров’я. І як «незалежна фігура» ходив радитися до керівництва вищого», — каже «УМ» брат екс–міністра.

Сторона Луценка, зневірившись у вітчизняній судовій системі, покладається на Європейський суд iз прав людини. «Ми пройшли всі інстанції в Україні — тепер апелюємо до Страсбурга», — каже Сергій Луценко. Відповідаючи на зауваження «УМ», що справи у Євросуді зазвичай розглядаються довго, брат зазначив: «Європейський суд давно прийняв у провадження скаргу Луценка проти держави Україна. Уряд України уже отримав лист зі Страсбурга, в якому має відповісти на питання про законність утримання Юрія під вартою. Європейським судом поставлено термін: до 3 червня. Тому ця справа не буде затягуватися».

 

ПАРЛАМЕНТ

Учора ж колеги по опозиції намагалися вивести «справу Луценка» на парламент. Голова фракції «НУНС» Микола Мартиненко оголосив із трибуни вимогу викликати до ВР Генпрокурора та уповноваженого з прав людини. «З нашої точки зору, запобіжний захід, застосований до Юрія Луценка, неспівмірний з обвинуваченнями. Навіть ті, хто побив битками рибалок, перебувають на підписці про невиїзд, не сидять за ґратами. Це вам стосовно оцінок прокуратури. Тож ми робимо висновок, що це політичні переслідування», — заявив Мартиненко.

Але за те, щоб викликати «на килим» Віктора Пшонку та Ніну Карпачову, про­голосувало лише 134 депутати. Відтак фракція «НУНС» покинула сесійну залу. БЮТівці теж вчинили демарш — але на захист Юлії Тимошенко. Спікер Володимир Литвин закликав керівників фракцій іще раз обговорити це питання.