НОВИНИ ПЛЮС

27.04.2011

14–та жертва теракту в мінському метро

Кількість жертв теракту в мінському метро зросла до 14 — у лікарні помер іще один постраждалий в результаті вибуху 11 квітня, 40–річний Віталій Дайнеко. Тим часом міністр внутрішніх справ Білорусі Анатолій Кулешов не виключає, що співробітники міліції метрополітену понесуть відповідальність, оскільки не запобігли теракту. За фактом службового недбальства порушено кримінальну справу. Під час онлайн–конференції в Мінську Кулешов також повідомив, що правоохоронні органи затримали батька і старшого брата ймовірного виконавця теракту на станції метро «Жовтнева». Раніше за підозрою у скоєнні злочину було затримано чотирьох осіб: підривника, його напарника, дівчину та ще одну людину, яка нібито допомагала виготовити вибуховий пристрій.

Франція хоче контролю на внутрішніх кордонах ЄС

Франція не збирається виходити з Шенгенської угоди, але закликає партнерів по Євросоюзу відновити прикордонний контроль у межах ЄС заради боротьби з напливом нелегальних іммігрантів. Раніше французькі ЗМІ з посиланням на джерела в Єлисейському палаці повідомили, що офіційний Париж вивчає можливість припинення дії Шенгенської угоди у зв’язку з великою кількістю біженців із Тунісу та Лівії, які в’їжджають на територію Франції переважно через Італію. Проте міністр із європейських справ Франції Лоран Вок’є наголосив, що уряд не піде на такий крок, до якого закликає правий «Національний фронт». Водночас у Парижі вважають, що Шенгенська зона не дозволяє ефективно боротися з нелегальною імміграцією. Тему посилення прикордонного контролю президент Франції Ніколя Саркозі та прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берлусконі збиралися обговорити вчора у рамках двостороннього саміту в Римі.

Казахський дипломат намагався викрасти літак

Італійські правоохоронні органи висунули звинувачення у викраденні людини та спробі викрадення літака радникові представництва Казахстану при ЮНЕСКО Валерію Толмачову. Минулої неділі 48–річний Толмачов, погрожуючи ножем стюардесі, вимагав від екіпажу лайнера компанії «Аліталія», що виконував рейс Париж—Рим, змінити курс і полетіти до столиці Лівії Тріполі. Членам екіпажу вдалося знешкодити зловмисника, якого, після прибуття до Риму, заарештувала поліція. Обставини нападу з’ясовують.

НАТО бомбило резиденцію Каддафі

Авіація НАТО завдала удару по резиденції лідера Лівії Муаммара Каддафі у Тріполі, серйозно пошкодивши три будівлі. Як повідомляє «Рейтер», в одному з будинків провалився дах, три людини загинули, щонайменше 15 отримали серйозні травми. В уряді Лівії вважають, що ціллю удару був сам Каддафі, який у той час проводив у резиденції нараду.

Замах на «Дом–2»

На знімальному майданчику російського реаліті–шоу «Дом–2» стався вибух. Як повідомляє російська преса, під час обходу території охоронці виявили біля огорожі підозрілий рюкзак, який під час перевірки вибухнув. Один з охоронців із серйозними пораненнями потрапив у реанімацію, другий відбувся легкою контузією. Згодом за 150 метрів від першого правоохоронці знайшли й знешкодили другий вибуховий пристрій. За підозрою у підготовці теракту затримано мешканця Новокузнецька Сергія Ляпіна, який раніше погрожував учасникові «Дому–2» Владу Кадоні.

Поранена конгресвумен проведе чоловіка у космос

Лікарі дозволили конгресмену США Габріель Гіффордс 29 квітня бути присутньою при останньому запуску космічного човника «Індевор», місію якого очолює її чоловік, астронавт Марк Келлі. Нагадаємо, 8 січня під час зустрічі Гіффордс із виборцями в місті Тусон (штат Арізона) 22–річний Джаред Лафнер відкрив стрілянину по юрбі, вбивши шістьох і поранивши понад десять осіб. Конгресмен отримала кульове поранення в голову і довго перебувала в реанімації в критичному стані. Тоді її чоловік відмовився від запланованого польоту в космос, але згодом Габріель швидко пішла на поправку і вмовила його таки очолити місію «Індевора». З дозволу нейрохірургів жінка приїде провести Келлі на навколоземну орбіту, хоча з журналістами не спілкуватиметься. Подивитися на старт «Індевора» приїде також президент США Барак Обама з усією сім’єю.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>