«Ера комфортних з’їздів закінчилася»

27.04.2011
«Ера комфортних з’їздів закінчилася»

Валентин Наливайченко: «Партiя запропонує реальнi реформи». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Свій ювілейний, десятий, з’їзд політична партія «Наша Україна» проведе сьогодні просто під стінами Верховної Ради. У такий спосіб «нашоукраїнці» вирішили відзначити зовсім не святкову дату — річницю ратифікації в парламенті «Харківських угод». Адже після здачі владою «регіоналів» Севастополя українці так і не нагрілися обіцяним дешевим газом. Навпаки, нам натякають на нове й нове подорожчання блакитного палива. Про те, як відбуватиметься цей незвичайний з’їзд та як змусити владу розірвати невигідні для України угоди, розповів голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко.

 

«Сучасна політика має відійти від симуляції»

— Пане Валентине, кому належить ідея провести з’їзд у такій несподіваній формі — просто неба — і на який політичний ефект розраховуєте?

— Ідея ця була колективною. Ми вирішили запропонувати нові форми політичної роботи. Та головне, що ми проводимо цей з’їзд не просто заради з’їзду. Партія вперше за останні роки запропонує реальні реформи і висловить чітку позицію. Перш за все ми вимагаємо денонсації «Харківських угод», які позбавили нас територіального суверенітету на 32 роки наперед. Усі говорять про 25 років, але це якщо рахувати від 2017 року. Тож маємо підстави говорити про 32 роки втрати суверенітету та економічних можливостей Криму, Севастополя та власне всієї української економіки. Є також необхідність скасувати московські газові угоди 2009 року, які, починаючи від несправедливої ціни на газ для українців, і до того, що їх було укладено з порушенням законодавства — всупереч вказівкам глави держави, є невигідними Україні. Відповідні вимоги й резолюцію з’їзду буде передано до адміністрації Президента.

Щодо ефекту, якого очікуємо, то для мене і моїх однодумців найголовніше — вийти з кабінетного пилу, вийти до людей. Ми вважаємо, що сучасна політика має відійти від симуляції. Бо зараз і влада симулює роботу та реформи, і так звана опозиція симулює політичну боротьбу своїми провокативними закликами. Насправді у квітні 2010 року, коли депутати–«нашоукраїнці» дійсно боролися проти ухвалення «Харківських угод», частина опозиції стояла і за всім цим спостерігала. Відтак — дала можливість проголосувати більшості за їх ухвалення. Така симуляція й імітація нас не влаштовують. Ми не хочемо більше бути в цьому політичному світі. Ми хочемо вийти в інший світ, — реальний, позбавлений брехні й інтриг.

— Яким чином проходитиме цей з’їзд? На ногах?

— Так, ера комфортних з’їздів закінчилася (посміхається). Не будемо сидіти по півдня, як раніше, і чи переливати з пустого в порожнє. Це буде пряма політична дія. Працюватимемо вживу. Увесь західний світ проводить з’їзди на ногах. Кілька виступів, обговорення і все. Триватиме з’їзд максимум годину.

Приїдуть наші однопартійці з усіх регіонів України. Щоправда, надходять повідомлення (станом на минулу п’ятницю. — Авт.), що деяким нашим регіональним організаціям відмовляють у транспортних послугах. Такі випадки зафіксовані на Волині, Львівщині. У зв’язку з цим представники депутатської групи «Наша Україна» в парламенті передали міністру внутрішніх справ Анатолію Могильову депутатське звернення, в якому вимагають забезпечити безперешкодний проїзд «нашоукраїнців» на з’їзд.

— Інші політичні партії мають намір вийти разом із вами під стіни парламенту?

— Для нас дуже важливим є те, що нас підтримують багато громадських патріотичних організацій. У цей день вони теж вийдуть на публічні політичні заходи, протестуючи проти «Харківських» і «Московської» угод. Це будуть як громадські організації — від «Тризуба» до «Опору», так і політичні сили — «За Україну!», УНП, НРУ та інші. Тому для нас сьогоднішня акція — це ще й акція політичного об’єднання всіх тих, хто вважає себе національно–патріотичними, демократичними українськими силами.

«Харківські угоди» неминуче будуть скасовані»

— Минулого тижня «нашоукраїнці» презентували проект закону про денонсацію «Харківських угод». Які реальні шанси на його ухвалу?

— Пішовши на «Харківські угоди», влада поставила під сумнів і нашу безпеку, і суверенітет держави. Більше того, зараз усі обіцянки отримати дешевий газ обернулися здорожчанням. Тарифи вже піднялися на 50 відсотків. А уряд Азарова обіцяє, що газ здорожчає ще на 30—50 відсотків. А це ж тарифи для кожного з нас, для нашої економіки! І ми, як політична сила, не можемо більше мовчати. Зараз ми діємо у рамках того інструментарію, який нам доступний, і пропонуємо альтернативу. Зокрема, й вищезгаданий проект закону.

Знаєте, виходячи сьогодні до людей і пропонуючи нову політику, ми говоримо про те, що ми йдемо до влади, йдемо змагатися на парламентські вибори, щоб створювати в новому парламенті нову патріотичну більшість. Ми не одні. І в майбутньому парламенті всі законопроекти, які сьогодні розробляємо і представляємо, будуть ухвалені. І «Харківські угоди» неминуче будуть скасовані. І несправедлива за ціною «Московська» газова угода, яка є ярмом для економіки України, обов’язково буде переглянута. У нас достатньо фахівців світового рівня, які знають, як це зробити. Ті, хто говорять, що це неможливо, що немає механізмів, — помиляються. Є Віденська конвенція про право міжнародних договорів, є Європейська енергетична хартія, є інші багатосторонні механізми — їх усі ми застосуємо, коли здобудемо владу в інтересах наших громадян.

— Ви як людина, яка довгий час була на дипломатичній роботі, пам’ятаєте схожі прецеденти?

— І немало! Навіть в історії українсько–російських відносин. Скажімо, та ж Російська Федерація свого часу теж достроково відмовилася від оренди наших радіолокаційних станцій у Севастополі та Мукачеві. Насправді механізм розірвання домовленостей сторін передбачений у кожній угоді. Але навіть якщо його нема, то діють універсальні міжнародні правила, обов’язкові для всіх держав, які перед­бачають право будь–якої сторони денонсувати угоду. Більше того, я особисто, ще очолюючи СБУ, показав приклад, як це робиться. У 2009 році ми денонсували невигідний для нас протокол iз Федеральною службою безпеки РФ і змусили залишити територію нашої країни цілий загін офіцерів ФСБ, які перебували в Севастополі. Мені теж тоді казали: «Валентине, це неможливо...» Але ми вирішили це питання цивілізовано та твердо.